Αφρική των προγόνων των σύγχρονων ανθρώπων. Ενώ οι γενετιστές μέχρι σήμερα πίστευαν ότι αυτή η μαζική μετανάστευση του homo sapiens πραγματοποιήθηκε πριν από 60.000 χρόνια ή πιο πρόσφατα, τα νέα στοιχεία βρετανών ερευνητών δείχνουν ότι η εξάπλωση αυτή προς τις άλλες ηπείρους συνέβη πριν από 70.000 - 80.000 χρόνια ή και παλαιότερα.
Η νέα έρευνα, υπό τον Μάικλ Πετράλια της Σχολής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σε συνεργασία με ινδούς και αυστραλιανούς επιστήμονες, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Βρετανικής Επιστήμης, σύμφωνα με το BBC.
Τα νέα λίθινα εργαλεία βρέθηκαν στην Αραβική Χερσόνησο και την Ινδία, σε απομακρυσμένες, δύσβατες και άγονες περιοχές σήμερα, αλλά οι οποίες τότε θα ήσαν πιο βατές για μεταναστεύσεις πληθυσμού. Τα εργαλεία ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων χρησιμοποίησαν χερσαίες οδούς και όχι θαλάσσιες.
"Πολλαπλοί πληθυσμοί εξήλθαν από την Αφρική την περίοδο πριν από 120.000 έως 70.000 χρόνια. Την εποχή εκείνη αυτές οι περιοχές (σ.σ. που διέσχισαν) ήσαν στην πραγματικότητα πολύ φιλόξενες. Εκεί όπου σήμερα υπάρχουν έρημοι, τότε υπήρχαν λίμνες και ποτάμια, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών", δήλωσε ο Πετράλια.
Τα εργαλεία που βρέθηκαν (κυρίως λόγχες δοράτων και ξέστρες), είχαν μήκος από δύο έως δέκα εκατοστά περίπου και χρονολογήθηκαν με βάση τα ιζήματα και τα ηφαιστειακά υλικά που υπήρχαν από κάτω και από πάνω τους. Μερικά εργαλεία βρίσκονταν μέσα σε σκόνη που είχε εκτοξευτεί από την ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Τόμπα, πριν από 74.000 χρόνια.
Και άλλα προγονικά είδη ανθρώπων έφυγαν από την Αφρική πριν από το δικό μας, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα εργαλεία που βρέθηκαν, παραπέμπουν στον homo sapiens και όχι στους Νεάντερταλ ή άλλους.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, οι αναλύσεις γενετικού υλικού (DNA) δείχνουν ότι οι άνθρωποι έφυγαν από την Αφρική για άλλες ηπείρους πριν από 60.000 χρόνια ή πιο πρόσφατα, όμως ο Πετράλια αντέτεινε ότι αυτές οι γενετικές αναλύσεις βασίζονται σε σημερινούς ανθρώπους και μπορεί να μην είναι ακριβείς.
Η απουσία αυθεντικού αρχαίου DNA, όπως είπε, καθιστά αυτά τα γενετικά στοιχεία λιγότερο αξιόπιστα σε σχέση με τα γεωλογικά-παλαιοντολογικά. Η ομάδα του Πετράλια σκοπεύει να συνεχίσει τις ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή και σε άλλες.
Πηγή: contra.gr Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|