Προάσπιση των συνόρων της ΕΕ με κοινά ευρωπαϊκά όπλα


Τη χρήση των κοινών αμυντικών μέσων που έχει ή μπορεί να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προάσπιση και των εθνικών συνόρων
που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης, όπως αυτά στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, ζήτησε εμμέσως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος, στην παρέμβαση του στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε. που οργανώνεται στη Γάνδη του Βελγίου, μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ κάθε πρότασης για τη ύπαρξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση «κοινών δεξαμενών σε αμυντικά μέσα» (pooling & sharing) θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα αν αυτά θα χρησιμοποιούνται μόνο για ευρωπαϊκές αποστολές όπως η ναυτική επιχείρηση ATALANTA για την αντιμετώπιση των πειρατών στη Σομαλία «ή αν μπορούν να χρησιμοποιούνται και για εθνικούς σκοπούς και κυρίως για την προάσπιση των εθνικών συνόρων τα οποία είναι ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ».

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αφού κατ’ αρχάς  έθεσε τα γενικότερα στρατηγικά προβλήματα της Ε.Ε., που «ακόμα και μετά το νέο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν έχει βρει τον βηματισμό της στη διεθνή σκηνή και δεν έχει διαμορφώσει μια ορατή πολιτική ασφάλειας και άμυνας» αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες, όπως η Ελλάδα, με μεγάλες αμυντικές δαπάνες.

Όπως ειπε, αυτο οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μία περιφερειακά εντοπισμένη απειλή και ένα μειωμένο αίσθημα εξωτερικής ασφάλειας σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ, γι’ αυτό και παρατηρείται η αντίφαση η κοινωνία να ζητά ταυτόχρονα μείωση των αμυντικών δαπανών αλλά και διατήρηση και ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Αμυντικές προμήθειες
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Έλληνας υπουργός στον ρόλο που μπορεί να παίξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, στην ανάγκη να εφαρμοστεί η νέα κοινοτική οδηγία για τις αμυντικές προμήθειες λαμβάνοντας υπόψη μια θεμελιώδη διάκριση που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΕ μεταξύ πωλητριών και αγοραστριών χωρών, καθώς το 80% των αμυντικών προμηθειών βρίσκεται εκτός ανταγωνισμού, αλλά είναι διαφορετικό αυτό να συμβαίνει στο εσωτερικό μια χώρας και διαφορετικό να συμβαίνει διακρατικά.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε επίσης να συνδεθεί η συζήτηση που διεξάγεται στο ΝΑΤΟ για το νέο αμυντικό δόγμα και τη νέα δομή δυνάμεων με τη συζήτηση για τις στρατιωτικές δυνατότητες της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη μόνιμη διαρθρωμένη αμυντική συνεργασία που εδώ και 50 χρόνια υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και στο ρόλο που μπορούν να παίξουν δομές όπως η HELBROC, η Ευρωπαϊκή Ταξιαρχία Μάχης που συγκροτείται από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κύπρο.

Ενημέρωση για την Έκθεση Άμυνας στη Θεσσαλονίκη
Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με πολλούς ομολόγους του (μεταξύ των οποίων αυτοί της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και του Βελγίου), για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την έκθεση Defensys όπου θα μετάσχουν αρκετοί ομόλογοί του στις 29 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Βενιζέλος θα συναντηθεί αύριο, Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με τον Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Σερβίας κ. Ντράγκαν Σουτάνοβατς.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll