
Κυψέλες με ζωντανές μέλισσες, διάφορα είδη μελιού που παράγονται στην Ελλάδα -από τα διαδεδομένα ανθόμελα μέχρι τα πιο σπάνια, από ερείκη, καστανιά ή ακόμη από βαμβάκι και ηλίανθο- καθώς και καλλυντικά με βάση τους τα προϊόντα της μέλισσας παρουσιάζονται στην τριήμερη “Γιορτή Μελιού”, η οποία φιλοξενείται στο πάρκο του πεδίου του Άρεως.
Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται δεκάδες προϊόντα με βάση τους το μέλι, διοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τον μελισσοκομικό σύλλογο του νομού και το Ε’ δημοτικό διαμέρισμα του κεντρικού δήμου. Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Κυριακή και θα λειτουργεί καθημερινά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ. Για τους επισκέπτες της έκθεσης ετοιμάζονται 10.000 λουκουμάδες και διακόσια κιλά γιαούρτι με μέλι που θα τους προσφερθούν, στο πλαίσιο της διοργάνωσης.
Καλλυντικά από μέλι
Διάφορα προϊόντα περιποίησης, όπως, για παράδειγμα, ενυδατικές κρέμες προσώπου, κρέμες για τα χέρια ή τα χείλη καθώς και κρέμες απολέπισης, παράγουν με βάση τα προϊόντα της μέλισσας η Ελισαβέτα Λαζαρίδου και η Αγγελική Τζιωρτζιώτη. “Το μέλι, όσο καλό είναι για τον οργανισμό, αλλά τόσο ευεργετικό είναι και για την επιδερμίδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λαζαρίδου.
Σύμφωνα με τον Μάνθο Ματθιόπουλο, μέλος του μελισσοκομικού συλλόγου του νομού Θεσσαλονίκης, στην έκθεση παρουσιάζονται διάφορα είδη μελιού -από πεύκο, έλατο, ερείκη, θυμάρι, ρίγανη, ακακία, ελαιοκράμβη, πορτοκαλιά κ.ά. Ακόμη, οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν διάφορα ποτά από μέλι, κερί, καθώς και γύρη, βασιλικό πολτό ή πρόπολη, που θεωρούνται εξαιρετικά ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Πηγή ενέργειας
Θησαυρό υγείας, δύναμης και ευεξίας χαρακτηρίζει το μέλι ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ Ανδρέας Θρασυβούλου. “Τα ζάχαρα του μελιού”, όπως εξηγεί, “είναι απλά και απορροφώνται αμέσως, με αποτέλεσμα το μέλι να αποτελεί γρήγορη πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, με ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες για αθλητές, παιδιά, εγκύους ή ασθενείς”.
Το μέλι είναι τονωτικό, αυξάνει τον ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει τα προβλή0ματα έλκους στο στομάχι και θεωρείται ότι έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. “Για τον λόγο αυτό συχνά χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση τραυμάτων”, επισημαίνει ο κ. Ματθιόπουλος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας - Σηροτροφίας του ΑΠΘ, 35 γραμμάτια γύρης καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ η πρόπολη βοηθά, μεταξύ των άλλων, στην αντιμετώπιση προβλημάτων της στοματικής κοιλότητας ή και του προστάτη.
makthes
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|