φορά που θα μοιραστεί το μέρισμα”. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες αδυναμία ενίσχυσης του Ταμείου, με αποτέλεσμα οι μερισματούχοι να μην πάρουν ούτε ένα ευρώ τον Οκτώβριο.
“Ο εργοδότης μας θεωρούμε πως πρέπει να βρει τρόπο να ενισχύσει τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως βρίσκει τρόπο να χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις αμισθί σε μη στρατιωτικά καθήκοντα (πυρκαγιές, πλυμμήρες, σεισμοί, απεργίες κλπ), κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όπως βρήκε τρόπο να ενισχύσει με 750.000.000 € τους φορτηγατζήδες, περικόπτοντας τους μισθούς και τις συντάξεις που εμείς έχουμε τριπλοδουλέψει”, δηλώνει ο απόστρατος Οικονομολόγος Ι. Αντωνιάδης, ο οποίος είναι μέλος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε. Α. Ε.Δ.).
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού είναι δραματική και οφείλεται στους πειραματισμούς όλων ανεξαρτήτως των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου τα τελευταία 20 χρόνια. Οι πρόσφατες μαζικές πρόωρες αποστρατείες έχουν επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση, καθώς μείωσαν τη σχέση των συνταξιούχων που παίρνουν μέρισμα προς τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που καταβάλλουν εισφορές.
“Είναι γεγονός πως το πρόβλημα των Μετοχικών Ταμείων είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και ευαίσθητο σε όλες τις πτυχές του. Απαιτεί δε βαθειά γνώση και σαφέστατα πολιτική βούληση και τεχνοκρατική προσέγγιση. Θα ήταν εξαιρετικά ανώριμο εκ μέρους μας να πούμε σε αυτή τη φάση πως εμείς έχουμε τη λύση στο τσεπάκι”. Υποστηρίζει ο κ. Αντωνιάδης.
Οι λόγοι της κατάρρευσης
1. Σύμφωνα με το νόμο 1481 που αφορά στη συγχώνευση της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, μετά το 1984 όλα τα στελέχη της ΕΛΑΣ ασφαλίζονται κατά 68% στο ΜΤΣκαι κατά 32% στο ΜΤΠΥ της ΕΛΑΣ.
2. Όλες οι αυξήσεις στις αποδοχές των μετόχων έγιναν με τη μορφή επιδομάτων με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρές απώλειες στα έσοδα του ΜΤΣ.
3. Το 2001 αποφασίστηκε η χορήγηση μερίσματος στους “αποκατασθέντες -διοικητικά και συνταξιοδοτικά- αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης” με την εφαρμογή του νόμου 2913. Τους χορηγήθηκε μέρισμα χωρίς να υπάρχει ανταποδοτική σχέση. Ταυτόχρονα υπήρξε δέσμευση του τότε ΥΕΘΑ ότι το ποσό με το οποίο θα επιβαρύνετο το ΜΤΣ θα διατίθετο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι σήμερα το ταμείο έχει επιβαρυνθεί με ποσό πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ και ποτέ το Κράτος δεν έδωσε χρήματα.
4. Ο μεγάλος αριθμός των πρόωρων αποστρατειών είτε λόγω της υπηρεσίας είτε με πρωτοβουλία των στελεχών για προσωπικούς λόγους, είχε αρνητικό αποτέλεσμα στα έσοδα του Ταμείο, όσο και στην σχέση μετόχων προς μερισματούχους.
5. Η μείωση του ορίου χορήγησης του ΒΕΑ στο 25ο έτος της ηλικίας των δικαιούχων επιβάρυνε το Ταμείο με το ποσό των 35.000.000 με 40.000.000 ευρώ, έναντι των 15.000.000 που είχαν προϋπολογιστεί.
6. Πραγματοποιήθηκε δυσανάλογη αύξηση των μερισμάτων στους μερισματούχους, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής (Ν 2838/2000 και Ν 3016/2002) με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του Ταμείου. Έτσι ενώ ένας αστυφύλακας λάμβανε μέρισμα ταγματάρχη, το μέρισμά του με την εφαρμογή των νόμων αυτών αυξήθηκε σε μέρισμα υποστρατήγου!
Πηγή: defencenet.gr
ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΣΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΣΑΝΕ
ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΗΜΑΡΤΟΝ
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|