Συγκλονιστική αφήγηση..''Eτσι επιβιώσαμε''

Συγκλονιστικές είναι οι αφηγήσεις των μεταλλωρύχων της Χιλής για το πώς κατάφεραν να επιβιώσουν σε βαθος 600 μέτρων, ειδικά τις πρώτες 17 ημέρες όταν τα σωστικά συνεργεία δεν τους είχαν ακόμη εντοπίσει.Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήραν τρεις μεταλλωρύχοι.

"Όταν κάποιος αισθανόταν άσχημα, ο σύντροφος που βρισκόταν δίπλα του
τον βοηθούσε": αυτός ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι 33 μεταλλωρύχοι κατάφεραν να επιζήσουν επί δύο και πλέον μήνες παγιδευμένοι στα έγκατα του ορυχείου Σαν Χοσέ, όπως τον αφηγήθηκε ο 27χρονος Ρίτσαρντ Βιγιαροέλ. "Όλοι μας αλληλοϋποστηριζόμασταν. Όταν ο ένας αισθανόταν άσχημα, ο διπλανός του του έδινε το χέρι", είπε ο Βιγιαροέλ μιλώντας τηλεφωνικά στη δημόσια χιλιανή τηλεόραση TVN, από το δωμάτιό του στο νοσοκομείο του Κοπιάπο . "Οι αποφάσεις μέσα στο ορυχείο λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία, εξήγησε ο Βιγιαροέλ. "Όταν έχανε ο ένας, κέρδιζε η πλειοψηφία", είπε.

Oι πρώτες 17 ημέρεςΤις πρώτες 17 ημέρες, όταν τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν ακόμη να τους εντοπίσουν, μοίραζαν τα τρόφιμα και το νερό σε μικρές μερίδες ώστε να φτάσουν για όλους. Ο νεαρός μεταλλωρύχος θυμήθηκε επίσης την αγωνία που έζησαν όλοι στις 5 Αυγούστου, όταν έπεσε ένα δεύτερο κομμάτι βράχου. "Αυτό ήταν ο μεγαλύτερος φόβος επειδή το ορυχείο αποκλείστηκε τελείως. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναδώ τη γυναίκα μου, ότι δεν θα δω να γεννιέται ο γιος μου", είπε ο Βιγιαροέλ που σύντομα θα γίνει πατέρας. Τόνισε επίσης τον αποφασιστικό ρόλο που είχε μεταξύ τους ο 54χρονος Χοσέ Ενρίκες, στον οποίο έδωσαν το παρατσούκλι "Πάστορας". "Ήταν ο άνθρωπος κλειδί για να μας ενώνει κάθε μέρα", πρόσθεσε. Στην τελική φάση της διάσωσής τους, όταν μπήκε στο "Φοίνικα" για να ανέβει το πηγάδι των 622 μέτρων και να ξαναβγεί στο φως, είπε ότι ήταν πολύ χαλαρός. "Ήμουν ήρεμος. Όλα είχαν προετοιμαστεί καλά: είχα ακουστικά, άκουγα μουσική κατά τη διάρκεια της ανάβασης", σημείωσε.
Οι τρεις πρώτοι από τους 33 μεταλλωρύχους που διασώθηκαν από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη Χιλή, αφού έμειναν 69 ημέρες σε στοές σε βάθος 700 μέτρων, πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Κοπιάπο

Επικοινωνία Ομπάμα - Πινέιρο
Η Χιλή "ενέπνευσε τον κόσμο" με την προσπάθεια διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, στον Χιλιανό ομόλογό του, Σεμπαστιάν Πινέρα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών. Ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη διάσωση ως "τιμή για την αποφασιστικότητα των διασωστών", όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Πινέρα από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση, όπως και τις εταιρίες που στήριξαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων.

Το γεωτρύπανο που έφθασε πρώτο στη στοά όπου είχαν παγιδευτεί οι μεταλλωρύχοι ανήκει σε μία μικρή εταιρία από την Πενσιλβάνια, τη Center Rock Inc, η οποία είχε διαθέσει γεωτρύπανό της και στην προσπάθεια διάσωσης εννέα μεταλλωρύχων που είχαν παγιδευτεί στο Κουίκρικ της Πενσιλβάνια, το 2002. Επίσης η NASA παρείχε βοήθεια στους μεταλλωρύχους της Χιλής, ως προς τη ψυχολογική υποστήριξή τους και τη διατροφή τους.
nooz.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll