Πως να καταλαβαίνουμε οταν μας λένε ψέμματα!!!

http://1.bp.blogspot.com/_9bCEWXSm1IY/TP5KiV0bbdI/AAAAAAAAij0/PFIT87Zy73Q/s400/imagesCA575OGE.jpg
Κι όμως το ψέμμα φαίνεται...για εκείνους που ξέρουν να διαβάζουν τη γλώσσα του σώματος. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζει η αστυνομία...




και το χρησιμοποιεί στις ανακρίσεις. Μπορούμε όμως και οι λοιποί να το χρησιμοποιήσουμε για να δούμε ποιοί μας λένε ψέμματα στην καθημερινή μας ζωή..
Για παράδειγμα ένας άνθρωπος που λέει .αλήθεια έχει ένα άνετο χαμόγελο – το “χαμόγελο της Τζοκόντα" - ενώ στο χαμόγελο κάποιου που λέει ψέμματα φαίνεται μόνο η πάνω οδοντοστοιχία, γιατί είναι “σφιγμένος”. Επίσης, όταν μία γυναίκα σας μιλα και την ίδια στιγμή παίζει με τα μαλλιά της, αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα λέει ψέμματα και μάλιστα μεγάλα.
Αυτά προκύπτουν από μελέτη που έκανε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, υπό τον τίτλο. “Τακτικές ανάκρισης, εγκληματολογική ψυχολογία και ανίχνευση ψεύδους”.
Ο κ. Ανδρέας Θεοφίλου θεωρείται από τους πιο έμπειρους αξιωματικούς σε θέματα ανάκρισης. Η μελέτη του ορίζει τον τρόπο εκμάθησης της “γλώσσας του σώματος” για να γίνονται αντιληπτά συναισθήματα που “πάνε μαζί” με το ψέμμα και εκδηλώνονται χωρίς ο ανακρινόμενος να το καταλαβαίνει. Τέτοια συναισθήματα, όπως η νευρικότητα, η ανασφάλεια, το άγχος, ο θυμός, ο φόβος κ.α. ανιχνεύονται ωστόσο εύκολα από τον γνώστη.
Για παράδειγμα, σημαντικό σημάδι είναι το χαμόγελο. Αυτός που λέει ψέμματα χαμογελά για να καλύψει τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Όμως στο χαμόγελό του φαίνεται μόνο η πάνω οδοντοστοιχία. Αντίθετα, στο χαμόγελο κάποιου που λέει αλήθεια, φαίνονται και η πάνω και η κάτω οδοντοστοιχία, τα μάγουλα ανασηκώνονται και δημιουργούνται ρυτίδες γύρω από τα μάτια. Χαμογελά δηλαδή με όλο το πρόσωπο, όχι μόνο με το στόμα.
Άλλο σημείο έιναι οι ώμοι, καθώς το άτομο που λέει ψέμματα τείνει να κατεβάζει τους ώμους, ενώ κάποιος που λεει αλήθεια τους κρατά ευθείς. Επίσης, κάποιος που ψεύδεται κρατά τους αγκώνες κοντά στο σώμα ενώ όταν λέμε αλήθεια τα χέρια είναι πιο “ανοιχτά” και κινούνται ελεύθερα. Όταν λέμε ψέμματα κρατάμε τα χέρια μας σφιχτά, ενωμένα μπροστά από το σώμα ή σταυρωμένα στο στήθος.
Κάποιος που λέει ψέμματα, τέινει επίσης να παίζει νευρικά με τα χέρια του, “καθαρίζει” τα ρούχα του, αγγίζει συχνά τη μύτη ή τρίβει τη μύτη του. Ακόμη, όταν λέμε ψέμματα οι παλάμες είναι συνήθως κλειστές με σταυρωμένα τα δάχτυλα, ενώ όταν λέμε αλήθεια τις κρατάμε ανοιχτές.
Το κλασσικό σταυροπόδι – παρά την σκηνή της ανάκρισης με τη Σάρον Στόουν στο “Φονικό Ένστικτο” - δείχνει ότι λέμε την αλήθεια. Πόδια σταυρωμένα και πίσω ενώ καθόμαστε, δείχνουν ότι ψευδόμαστε.
Τα μάτια, επίσης δείχνουν πολλά για το ψέμμα. Μάτια μισόκλειστα, που ανοιγοκλείνουν συχνά και κόρες σε διαστολή σημαίνει ότι λέμε ψέμματα. Όταν μία γυναίκα παίζει με τα μαλλιά της είναι επίσης δείγμα ψεύδους.
Ποιές είναι όμως οι ενδείξεις στην ομιλία ότι κάποιος μας λέει ψέμματα; Απαντά σύντομα ή εξαιρετικά λεπτομερώς, επαναλαμβάνει την ερώτηση που του κάναμε, παραφράζει την ερώτηση, επικαλείται πρόβλημα μνήμης, μας λέει ότι “λέει την αλήθεια”, είναι υπερβολικά ευγενικός, κομπιάζει, σπάει η φωνή του ή μιλά πιο χαμηλόφωνα.


24wro Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll