Ράμπο στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας

Νέα υπηρεσία κατά της αισχροκέρδειας και του παρεμπορίου.

Στο ΥΜΑΘ η επιχειρησιακή μονάδα Ανάπτυξης που θα εποπτεύει όλα τα επενδυτικά και αναπτυξιακά προγράμματα άνω των 3 εκατ. ευρώ...


Ειδικός οργανισμός, στελεχωμένος από 60-80 άτομα, που θα είναι επιφορτισμένος με ελέγχους της ποιότητας των προϊόντων της αγοράς και την καταστολή της αισχροκέρδειας και του παρεμπορίου πρόκειται να δημιουργηθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σ. Ξυνίδης, οι “ράμπο” του οργανισμού θα μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα και να παραπέμπουν υποθέσεις στον εισαγγελέα.
Μιλώντας χθες στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη να υποχωρήσει η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί ευρέως και να συμβάλλουν όλοι προκειμένου να αναστραφεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του μήνα αναμένονται οι διαγωνισμοί για το πρώτο πακέτο των προγραμμάτων, ύψους 2 δισ. ευρώ, του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (πρώην ΤΕΜΠΜΕ).





Αυστηρή προτροπή προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μη διασπείρουν μηνύματα καταστροφολογίας και αρνητισμού απηύθυνε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, διαμηνύοντας παράλληλα προς τους παραγωγικούς φορείς ότι δεν θα υπάρξουν άλλες φοροελαφρύνσεις αλλά και πως θα υπάρξει άμεση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιήθηκε από τις 9.30 το πρωί στην αποθήκη Δ του ΟΛΘ, στην οποία εκτός από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρέστησαν βουλευτές, αιρετοί της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Γ. Παπανδρέου: Έπρεπε να μη χρεοκοπήσουμε, αυτή ήταν η επείγουσα ανάγκη. Και σταθήκαμε στα πόδια μας αποδεικνύοντας ότι μπορούμε διαφόρων φορέων αλλά κυρίως εκπρόσωποι οικονομικών επιμελητηρίων και του συνόλου των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας, περιέγραψε το γενικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως αυτή προσδιορίζεται από την ασκούμενη πολιτική αλλά και τον νέο επενδυτικό νόμο.
Πέρα από τις αμιγώς οικονομικού περιεχομένου αναφορές του, με έμφαση υπογράμμισε την ανάγκη να υποχωρήσει η αρνητική ψυχολογία που επικρατεί ευρέως, αλλά και να συμβάλουν όλοι, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Πρέπει να σπάσουμε και αυτόν τον φαύλο κύκλο. Πολλές φορές το βλέπουμε και στα μέσα ενημέρωσης. Είναι μια εύκολη συνταγή για τηλεθέαση και ακροαματικότητα η συνεχής καταστροφολογία, η συνεχής επίκληση της μιζέριας, η συνεχής μοιρολατρία. Ας σπάσουμε όλοι μαζί αυτή την αντίληψη και ας κατανοήσουμε ότι αυτός ο τόπος είναι ένας ευλογημένος τόπος και ότι όλοι μαζί μπορούμε”, τόνισε και υπογράμμισε ότι “πρέπει όλοι να συμμετάσχουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε αυτή την κρίση σε ευκαιρία”.
Σημείωσε ότι το προηγούμενο διάστημα η προσοχή της κυβέρνησης ήταν στραμμένη στα δημοσιονομικά. “Έπρεπε όμως να μη χρεοκοπήσουμε, αυτή ήταν η επείγουσα ανάγκη. Και σταθήκαμε στα πόδια μας αποδεικνύοντας ότι μπορούμε”.

Είναι επιλογές μας
Απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μιλώντας για την κριτική ότι η ασκούμενη πολιτική έχει επιβληθεί από την τρόικα, τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν υπαγορεύεται από άλλους. “Όλα αυτά αποτελούν δικές μας επιλογές. Είναι πολιτικές επιλογές που δεν μας τις επέβαλε κανείς”, τόνισε και υποστήριξε ότι τα χρόνια προβλήματα υποχρέωσαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει την πορεία που ακολουθεί. “Λέγαμε και προεκλογικά ότι ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος μας, να αλλάξουμε τη χώρα”, σημείωσε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να προωθήσει τα μέτρα. “Βεβαίως, προωθούμε αυτές τις αλλαγές μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Μακάρι να ήταν μια κατάσταση πολύ πιο ομαλή και πολύ πιο ευχάριστη”, σχολίασε και τόνισε ότι “δεν έχουμε το δικαίωμα να μην κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές”.

Διαφθορά και γραφειοκρατία
Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στα τριάντα χρόνια λειτουργίας των αναπτυξιακών νόμων η Αττική ήταν η πιο ωφελημένη περιοχή, καθώς πλέον παράγει το 50% του ΑΕΠ και μαζί με τη Βοιωτία και την Κορινθία πάνω από το 60% του ΑΕΠ της χώρας.  Όπως είπε, σε μια οικονομία ενός εκατομμυρίου επιχειρήσεων και με 4.500.000 εργατικό δυναμικό, 5.000 θέσεις εργασίας δεν αποτελούν ουσιαστική αύξηση, καθώς αντιστοιχούν ουσιαστικά σε 200.000 ευρώ ανά θέση εργασίας”, ενώ συμπλήρωσε ότι “στο παλιό μοντέλο ανάπτυξης το 75%-80% στηριζόταν στην κατανάλωση που βασιζόταν σε εισαγωγές.  Έτσι δεν είναι βιώσιμη μια οικονομία”. Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας.  Όπως είπε, όποτε στο εξωτερικό συζητάει για επενδύσεις, οι ξένοι επιχειρηματίες θέτουν αυτά τα δύο μείζονα ζητήματα.

“Πάσα” σε Μπουτάρη
Αναφερόμενος στη Βόρεια Ελλάδα σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι κομβικός και πως ως περιοχή διαθέτει τεχνογνωσία, εμπειρία, καινοτόμες επιχειρήσεις καιΓ. Παπανδρέου: Για τη Θεσσαλονίκη και τον δήμο είπε ότι, και λόγω της παρουσίας τού Γιάννη Μπουτάρη, η πόλη αλλάζει εξωστρέφεια, φέροντας ως παράδειγμα την αύξηση των εξαγωγών. Για τη Θεσσαλονίκη και τον δήμο είπε ότι, και λόγω της παρουσίας του Γιάννη Μπουτάρη, η πόλη αλλάζει. “Χαίρομαι που η Θεσσαλονίκη, με τον νέο δήμαρχο, αρχίζει και κοιτάει προς τα έξω, με εξωστρέφεια. Ο τουρισμός είναι σαφώς ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας και η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες δυνατότητες, που δεν έχει αξιοποιήσει. Με τον Γιάννη Μπουτάρη έχουμε μιλήσει, και ξέρω ότι έχει πολύ σωστές και καλές προτάσεις, οι οποίες μπορούν πια να υλοποιηθούν. Και εμείς θα είμαστε αρωγοί σε αυτές τις προσπάθειες”, είπε.


Καμία νέα μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων

Έχοντας υπόψη του τις παρατηρήσεις και τα αιτήματα των εκπροσώπων των βιομηχάνων, των εμπόρων και των επαγγελματιών, που εκφράστηκαν νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:
Για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων είπε ότι δεν τίθεται θέμα μειώσεων: Θα το θέλαμε πολύ αυτό, αν δεν ήμασταν σε αυτήν την κρίση. Πρέπει να υπάρξει ευνομία και η φοροδιαφυγή ή η εισφοροδιαφυγή, τελικά, δεν βοηθούν. Εάν είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή ριζικά, τότε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα μειώσουμε και τους φόρους και τις εισφορές.
Για την επιδότηση θέσεων εργασίας μίλησε για ενεργητική πολιτική: Δηλαδή, όχι στην πολιτική του επιδόματος ανεργίας, απλά για να κάθεται κάποιος σπίτι του, αλλά για να τον κρατάμε ενεργό και να βοηθάμε στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και, βεβαίως, στη συνεχή κατάρτιση και εξέλιξη του εργατικού δυναμικού, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί.
Για τον νέο επενδυτικό νόμο τόνισε ότι έχει μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία: Στοχεύουμε στην υγιή επιχειρηματικότητα, σε σταθερές και βιώσιμες θέσεις εργασίας, στην κοινωνική κινητικότητα σε όλες τις περιφέρειες, στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, στη συμμετοχή της νέας γενιάς σε αυτό το νέο κοινωνικοοικονομικό χάρτη, στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και των επενδύσεων υψηλής απόδοσης, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη διαγενεακή δικαιοσύνη, με ευκαιρίες και θετικές διακρίσεις υπέρ των νέων.
Για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα τη νέα γενιά: Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα της δώσει μια σιγουριά ότι θα έχει προοπτική και, βεβαίως, καθώς θα αυξάνεται η οικονομική δυνατότητα της χώρας μας, θα μπορούν να αυξηθούν και οι συντάξεις, ιδιαίτερα οι χαμηλές.



makthes Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll