Ξανά στην Αθήνα η τρόικα – στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ η φοροδιαφυγή

Στο μικροσκόπιο της τρόικας που έρχεται στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη, μπαίνουν εργασιακά, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικό και κλειστά επαγγέλματα.

Η τρόικα αναμένεται να θέσει επί τάπητος επιπλέον μέτρα για την περίοδο 2012 - 2014, προκείμενου να εξοικονομηθούν 12 δισ. ευρώ.


Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει ότι «ο ερχομός του κλιμακίου της τρόικας θα σηματοδοτήσει τη λήψη νέων χειρότερων αντιλαϊκών μέτρων. Στο επίκεντρο της νέας επίθεσης, στην οποία έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση, θα είναι η δραστική μείωση των μισθών με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, όπως διακαώς αξιώνουν εδώ και καιρό οι μεγαλοεπιχειρηματίες».

Η πίεση για έσοδα φέρνει εντάσεις

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το Σάββατο η εφημερίδα Καθημερινή, η πίεση για αύξηση των κρατικών εσόδων προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς πολλές εισπρακτικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα, η αυστηροποίηση των ποινών για τους φοροδιαφυγάδες και η σχεδιαζόμενη παραπομπή σε αυτόφωρη διαδικασία όσων επαγγελματιών δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, «σκοντάφτουν» σε άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, σειρά μέτρων στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, βρίσκει ολοκληρωτικά αντίθετο τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, με αιχμή το ύψος του ποσού, από το οποίο θα μετατρέπεται σε κακούργημα το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

To υπουργείο Οικονομικών επιμένει να μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα η φοροδιαφυγή όταν υπερβαίνει τα 50.000 ευρώ (μέχρι σήμερα το όριο είναι 150.000), αλλά για το υπουργείο Δικαιοσύνης «κόκκινη» γραμμή είναι το ποσό των 80.000 ευρώ, διατυπώνοντας το επιχείρημα ότι την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι φυλακές, με τις νέες ρυθμίσεις θα γεμίσουν με «υπόδικους φοροφυγάδες

Την Παρασκευή το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας στο ΣΔΟΕ, χαρακτήρισε «κομβικό» τον ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και προανήγγειλε την ενδυνάμωσή του. Παράλληλα, σημείωσε ότι «η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής».

Στο μεταξύ, αρχίζει από την προσεχή Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, η διενέργεια από το υπουργείο Οικονομικών προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνουν πιλοτικά με τη χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS και η επιλογή των δέκα πρώτων υποθέσεων ελέγχου έγινε μέσω της ηλεκτρονικής στόχευσης του συστήματος, αξιοποιώντας τεχνικές ανάλυσης κινδύνου.

http://www.skai.gr Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll