Άλλη μία έρευνα προστίθεται σε αυτές, που προσπάθησαν να διαπιστώσουν τις επιπτώσεις της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στον ...
ανθρώπινο οργανισμό και ειδικότερα στον εγκέφαλο. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ δημοσίευσε μία μελέτη σύμφωνα με την οποία η χρήση των κινητών τηλεφώνων μεταβάλλει την εγκεφαλική δραστηριότητα, ως προς τον μεταβολισμό των κυττάρων. Οι ερευνητές τοποθέτησαν στο ένα αφτί δεκάδων ατόμων ένα κινητό ..τηλέφωνο, που ήταν σε λειτουργία και στο άλλο αφτί ένα κινητό τηλέφωνο, που ήταν εκτός λειτουργίας. Στόχος του πειράματος ήταν να μελετήσουν το πώς αντιδρά ο εγκέφαλος στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που δημιουργούνται από την ασύρματη τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 50 λεπτά λειτουργίας του κινητού τηλεφωνού η δραστηριότητα των κυττάρων του εγκεφάλου μεταβαλλόταν ειδικά στις περιοχές, που ήταν πιο κοντά στο τηλέφωνο. «Διαπιστώσαμε ότι στις περιοχές του εγκεφάλου, που βρίσκονται πιο κοντά στο κινητό τηλέφωνο αυξάνεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Όπως όμως έσπευσαν να επισημάνουν «οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν αν αυτές οι διαφοροποιήσεις στην εγκεφαλική λειτουργία είναι επιβλαβείς και ειδικότερα αν προκαλούν καρκίνο στον εγκέφαλο».
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η ασθενής ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων μπορεί να επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα. Βέβαια τα ευρήματα μας δεν ρίχνουν φως στο αν τα κινητά τηλεφώνα προκαλούν καρκίνο αλλά δείχνουν ότι ο εγκέφαλος μας επηρεάζεται από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που παράγουν τα κινητά τηλέφωνα» επισημαίνουν οι ερευνητές. Η γλυκόζη λειτουργεί ως ένα είδος «καύσιμου» προσφέροντας ενέργεια στον εγκέφαλο και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι «η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων αυξάνει τα επίπεδα της καύσης γλυκόζης κατά 7% στις περιοχές που είναι κοντά στα τηλέφωνα»
.
|