«Ανάσα» για το δανειακό πρόγραμμα

Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, λέγοντας ότι «παίρνουμε μία πολύ μεγάλη ανάσα για το δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας»...


Στις δηλώσεις του τόνισε ότι «πήγαμε με μοναδικό όπλο την αξιοπιστία της χώρας εν αντιθέσει με αυτό που γινόταν ένα χρόνο πριν, όπου η ΝΔ φρόντισε νας μας καταστήσει την πλέον αναξιόπιστη χώρα της Ευρώπης».

«Πήραμε την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου», επισήμανε.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε τις θετικές για την Ελλάδα αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup της 11ης Μαρτίου. Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 5 στα 10 χρόνια, καθώς και τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης του επιτοκίου δανεισμού για το ποσό που αφορά τα δάνεια από την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, μιλώντας στη ΝΕΤ το Σάββατο, τόνισε ότι η επιδίωξη του πρωθυπουργού να κλείσουν τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος από τη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου ήταν σοφή, γιατί στο μεταξύ μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, η Ιαπωνία, και η Πορτογαλία, τα οποία κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.

Για την επόμενη ημέρα της Συνόδου των Βρυξελλών είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της κυβέρνησης, για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και για κάθε πολίτη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων συνεχίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο.
  
«Όσο πληθαίνουν οι “φτωχοί συγγενείς” στην Ευρώπη, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δημιουργείται εις βάρος του περιβάλλοντος της κ. Μέρκελ για λιγότερο επαχθείς όρους», σχολίασε ο ΛΑΟΣ

 «Οι αποφάσεις της συνόδου θα μείνουν ιστορικές για το αρνητικό τους περιεχόμενο σε μια μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για την πορεία των ευρωπαϊκών κοινωνιών λόγω της εντεινόμενης κρίσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η λεγόμενη «οικονομική διακυβέρνηση» δεν είναι τίποτε άλλο από την περαιτέρω θεσμική ενίσχυση της πρωτοκαθεδρίας των αγορών στην ΕΕ και την επιβολή μιας οικονομικής πολιτικής αέναης λιτότητας σε όλες τις χώρες μέλη της, ως συνέπεια αυτής της ηγεμονίας», αναφέρει και προσθέτει:

«Το Σύμφωνο για το Ευρώ ωθεί στα άκρα τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις για ανάπτυξη, απασχόληση, κοινωνική αλληλέγγυη, περιβάλλον. Πρόκειται για σαφή ιστορική οπισθοδρόμηση, όχι απλώς ποσοτική, αλλά ποιοτική. Θεσμοθετεί την υποβάθμιση των όρων ζωής της πλειοψηφίας των λαών, συρρικνώνει τη δημοκρατία εφ΄ όσον ακόμα και οι εκλογές ΄΄απαγορεύεται να αλλάξουν την πολιτική΄΄.

 »Οι μηχανισμοί «διάσωσης» που υιοθετήθηκαν, τόσο ο προσωρινός (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -ΕFSF) όσο και ο μόνιμος (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας - EFM) είναι στο πνεύμα του συμφώνου για το ευρώ και συνιστούν περισσότερο μηχανισμούς εξασφάλισης των δανειστών από τις χώρες που εξουθενώνονται λόγω υπερχρέωσης παρά μιας στοιχειώδους στήριξης έστω και με όρους. Το παράδειγμα της Ελλάδας, που όπως εύστοχα ειπώθηκε της έχει επιβληθεί μια συνθήκη Βερσαλλιών από τη Γερμανία, είναι ολοφάνερο. Το 2013 ή και νωρίτερα, όταν η χρεοκοπία θα είναι η σκληρή πραγματικότητα, ένας εξουθενωμένος ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και γι αυτές τις αποφάσεις».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι «το Σύμφωνο για το Ευρώ θα σημάνει περαιτέρω λιτότητα, που δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψει καμία ευελιξία στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και ιδιαίτερα της μισθωτής εργασίας».

Πηγές: ΝΕΤ, ανακοινώσεις κομμάτων
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll