Για πλάτη… κυπαρίσσι


Το 80% των νεαρών κοριτσιών πάσχει από ιδιοπαθή σκολίωση

Η ιδιοπαθής σκολίωση που βασανίζει τα παιδιά είναι μια πάθηση του αναπτυσσόμενου σκελετού. Συνήθως δεν δίνε...






ι συμπτώματα. Γι’ αυτό και στα πρώτα στάδιά της διαφεύγει της προσοχής. Εξελίσσεται τελείως αθόρυβα και συχνά με ταχύτατο ρυθμό. Είναι η συχνότερη απ’ όλες τις παραμορφώσεις και τη συναντάμε κυρίως στα κορίτσια, σε ποσοστό γύρω στα 80%.

Οι λόγοι που οδηγούν....

σ’ αυτή δεν είναι και τόσο φανεροί. Μαζικές εξετάσεις μαθητών έδειξαν ότι η σκολίωση εμφανίζεται πιο συχνά σε ψηλά και αδύνατα παιδιά, καθώς και σε εκείνα που έχουν ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια. Η πιο συχνή ιδιοπαθής σκολίωση είναι η εφηβική, που εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 10 ετών.

Πρόληψη
Η πρόληψη για την ιδιοπαθή σκολίωση είναι κάπως δύσκολη. Το ζητούμενο εδώ είναι η πρόωρη ανακάλυψή της. Γι’ αυτό όλα τα παιδιά, στην περίοδο της σκελετικής τους ανάπτυξης, πρέπει να εξετάζονται για σκολίωση μία ή δύο φορές το χρόνο.

Το παιδί σκύβει προς τα εμπρός και ο γιατρός παρατηρεί τη ράχη του. Μια μικρή καμπούρα ή μια μικρή ασυμμετρία φαίνεται αμέσως. Κάθε παιδί με καμπούρα θεωρείται «ύποπτο» να αναπτύξει σκολίωση και γι’ αυτό πρέπει στη συνέχεια να εξετάζεται ακτινολογικά. Η θεραπεία της σκολίωσης εξαρτάται συνήθως από το μέγεθος της καμπύλης, την ηλικία, το φύλο κ.ά.

Για ίσια πλάτη
Η πλάτη κυρίως των παιδιών είναι πολύ ευαίσθητη. Γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Για να έχουν λοιπόν τα παιδιά ίσια πλάτη, θα πρέπει:

• Να μη σηκώνουν βαριά αντικείμενα.
• Να προτιμούν τις σάκες-σακίδια που κρεμιούνται στην πλάτη, μοιράζοντας έτσι το βάρος σε ολόκληρη την πλάτη και όχι στον ένα μόνο ώμο.
• Το γραφείο και η καρέκλα πρέπει να ταιριάζουν με το ύψος του παιδιού. Η καρέκλα, μάλιστα, δεν θα πρέπει να είναι ψηλή, για να μην αναγκάζεται το παιδί να σκύβει για να γράψει ή να διαβάσει. Το σωστό ύψος είναι στο ένα τέταρτο του σώματος. Τα πόδια πρέπει να αγγίζουν το έδαφος παράλληλα. Το γραφείο πρέπει να φτάνει στα μισά του σώματος.
• Να έχουν το φως στα δεξιά τους (οι αριστερόχειρες) και στα αριστερά τους ( οι δεξιόχειρες), έτσι ώστε να μην καμπουριάζουν για να γράψουν ή να διαβάσουν.
• Στο θρανίο να κάθονται με ίσια την πλάτη και να ακουμπούν τη ράχη τους στην πλάτη του καθίσματος.

Πηγή: belife.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll