Πρόταση Νίμιτς για ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''


Επιβεβαιώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ,Νίκολα Γκρουέφσκι, ότι η κυβέρνηση του και επισήμως αποδέχτηκε την πρόταση Νίμιτς, για "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)", ως ονομασία του κράτους.
Η εν λόγω πρόταση είχε κατατεθεί μερικές ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το 2008. Η ελληνική πλευρά την είχε απορρίψει....


"Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση", δήλωσε ο Γκρουέφσκι.

Η πρόταση Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης του αυτής, επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία πρότεινε το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί την πρόταση για "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί την πρόταση.

Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γκρούεφσκι, είπε: "Η πορεία, η στάση και οι πράξεις του καθενός στις διαπραγματεύσεις για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι γνωστές και καταγεγραμμένες. Το ζητούμενο δεν είναι τι θυμήθηκε ή αποσιώπησε ο κ. Γκρούεφσκι τρία χρόνια μετά. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί λύση σήμερα, τώρα".

Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν άμεσα σε άρση του αδιεξόδου. Εξακολουθούμε να αναμένουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Εξακολουθούμε να αναμένουμε λύση που θα απελευθερώσει το ευρωατλαντικό μέλλον της γειτονικής χώρας και θα δημιουργεί πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας".

"Τα δεδομένα αυτά αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και αποτυπώνονται ξεκάθαρα σε ομόφωνες αποφάσεις διεθνών οργανισμών και απομένει στην ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να κάνει τα βήματα που της αναλογούν", κατέληξε ο κ. Δελαβέκουρας. 



nooz
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll