Τις «αμφιβολίες» της για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης εξέφρασε σήμερα η Κομισιόν, την ώρα που και το ΔΝΤ ασκούσε έντονη κριτική στους εν λόγω οίκους, σημειώνοντας ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας των ευρωπαϊκών χωρών έχουν συστηματικές...
επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή και επηρεάζουν αρνητικά την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης.Την υποβάθμιση της Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα η Standard & Poor's. Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Η Κομισιόν εκφράζει τις αμφιβολίες της και διατηρεί κριτική στάση όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής.
Το ΔΝΤ δημοσίευσε χθες έκθεση για τους οίκους αξιολόγησης, σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβάθμιση της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s.
Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους «έχει υπάρξει το θέατρο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας χωρών, διεύρυνσης των spreads ομολόγων και CDS και πιέσεων στις χρηματιστηριακές αγορές», τονίζεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι οι ανακοινώσεις της S&P έχουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στις αγορές, συγκριτικά με αυτές των Moody’s και Fitch.
«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρεται στην έκθεση.
«Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες», επισημαίνεται.
Οι υποβαθμίσεις σε επίπεδα κοντά στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμολογηση για «σχετικά μεγάλες οικονομίες», όπως η Ελλάδα, έχουν συστημική επίπτωση και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ.
Στην έκθεση, την οποία συνέταξαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, εξετάζονται 71 αξιολογήσεις της Standard & Poor's, της Moody's και της Fitch, από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2010, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις αξιολογήσεις και τις αναθεωρήσεις των προοπτικών.
Επιπλέον, εξετάζονται οι επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών (credit default swaps) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες -γενικούς και τραπεζικούς- σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία και Ισπανία).
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, έχουν ασκήσει κριτική στους οίκους αξιολόγησης, επειδή με τις κινήσεις τους διόγκωσαν την αναταραχή στις αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προτάσεις τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων, ενώ όλο και περισσότεροι ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.
Ευρωπαϊκό μέτωπο
Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος που παρουσιάσθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν προβλέψεις που θα εξαφαλίζουν ότι οι οίκοι θα λογοδοτούν για τις αξιολογήσεις τους, ιδιαίτερα όταν αφορούν κρατικά ομόλογα.
Στο προσχέδιο, η πρόταση για το οποίο υποβλήθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ) ζητείται ο τερματισμός του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους.
Από την Κομισιόν ζητήθηκε να εξετάσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, που θα λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος στους «μεγάλους τρεις» (Moody's, Fitch, Standard & Poor's).
«Η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού έχει νόημα μόνον αν είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος. Στόχος του θα είναι να εντείνει τον ανταγωνισμό σε ένα σύστημα που σήμερα είναι περίπου ολιγοπώλιο καθώς μόλις τρεις οίκοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά», είχε πει ο κ. Κλιντς.
Μήλον της έριδος όμως για το ψήφισμα ήταν ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσε ένα τέτοιο ίδρυμα και γι' αυτό ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά με την αποχή των Σοσιαλιστών, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία τόσο για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει γίνονται οι αξιολογήσεις όσο και για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης που θα δημιουργούσε η ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι -και- στις 10 Μαρτίου η Κομισιόν υπογράμμισε την ανάγκη για θεμελιώδεις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης, απαντώντας στην επιστολή του Γ.Παπακωνσταντίνου που ζητούσε αυστηρότερη εποπτεία του τομέα μετά την επιθετική υποβάθμιση από την Moody's.
tanea
|