Ακόμη και ένα χρόνο μετά τη διακοπή του φαρμάκου «φιναστερίδη» για τη φαλάκρα διαρκούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι συχνότερες είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη ερωτική διάθεση και η...
πρόωρη εκσπερμάτωση.
Σύμφωνα με τον δρ Michael Irwing από την ιατρική σχολή George Washington στις ΗΠΑ, «το φάρμακο που περιέχει ως δραστική ουσία τη φιναστερίδη έχει επίδραση όχι μόνο στις ορμόνες, αλλά και τις δομές του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτές που δημιουργούν τη σεξουαλική διάθεση και καλή λειτουργία».
Συγκεκριμένα, η φιναστερίδη δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη -η οποία ευθύνεται για την τριχόπτωση- σε διϋδροτεστοστερόνη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 94% των ατόμων που λάμβαναν την αγωγή είχε συμπτώματα μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης, το 92% μειωμένο λειτουργικό αντανακλαστικό, το 69% δεν ικανοποιούνταν από την κορύφωση και το 92% είχε στυτική δυσλειτουργία.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει θεραπεία για όλες αυτές τις σεξουαλικές δυσκολίες που προκαλεί το φάρμακο της τριχόπτωσης και όσοι θα ήθελαν να το λάβουν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν...».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, ενώ παρόμοια αποτελέσματα είχε και σύνοψη μελετών που είχε δημοσιευτεί προσφάτως.
|