Την ελληνική κυριαρχία στη βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, που βρίσκεται 6 μίλια βορειοανατολικά της Σαμοθράκης και παίζει κρίσιμο ρόλο στη χάραξη της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών και στην...
οριοθέτηση των θαλασσίων, ζωνών όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, αμφισβητεί η Τουρκία.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το “Έθνος”, την περασμένη Πέμπτη (24/03), παραμονή της επετείου της 25ης Μαρτίου, η Τουρκία κατήγγειλε παρενόχληση τριών τουρκικών αλιευτικών από δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, ανατολικά της Ζουράφας.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η “παρενόχληση” δημοσιοποιήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, με την επισήμανση ότι δόθηκαν οδηγίες στο τουρκικό ΥΠΕΞ, για να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αθήνα.
Σημειώνεται πάντως, ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα δεν είναι τυχαία, μεταξύ άλλων, γιατί στην περιοχή, υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη υδρογονανθράκων - εξ ου και το όνομα “Λαδοξέρα”, από την ελαιώδη ουσία που αναβλύζει γύρω από τη συγκεκριμένη βραχονησίδα.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα (28/03), σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, για επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας ή προσφυγή εκ μέρους της Ελλάδας στη Χάγη.
"Μας λένε ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονές της, ότι έχει αλλάξει, σέβεται το διεθνές δίκαιο, θέλει να γίνει πρωταγωνιστής στην περιοχή και δεν επιθυμεί την ένταση.
Ωστόσο, καθημερινά αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα που προκαλούν ένταση. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πετούν συνεχώς πάνω από τα νησιά που κατοικεί ο ελληνικός λαός. Τα πλοία του τουρκικού στόλου περνούν συνεχώς πολύ κοντά από τα χωρικά μας ύδατα”, τόνισε.
Όσον αφορά στην εκ μέρους της Ελλάδας επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που παράσχει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, ο υπουργός υπογράμμισε, ότι “η Τουρκία χαρακτηρίζει τη χρήση του δικαιώματός αυτού αιτία πολέμου. Αυτό όμως συνιστά ανοιχτή παραβίαση της σύμβασης του ΟΗΕ που είναι το πιο ιερό κείμενο του δικαίου της θάλασσας. Και θέλω να ρωτήσω, με αυτό τον τρόπο θέλει να αναπτύξει η Τουρκία το δόγμα των μηδενικών προβλημάτων;”.
“Η Τουρκία με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν θα αλλάξει και η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα δικαιώματά της χρησιμοποιώντας κάθε αναγκαίο μέσο. Το μόνο που καταφέρνει η Τουρκία με τον τρόπο αυτό είναι η ένταση και η αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης προς αυτήν”.
|