Ένας χρόνος μνημόνιο: Ο «γαλάζιος», μαύρος απολογισμός!


23 Απριλίου 2010, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοινώνει με φόντο το μαγευτικό, φυσικό σκηνικό του Καστελόριζου την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και την υπαγωγή της Ελλάδας στην Τρόικα.
365 ημέρες μετά, η ΝΔ εκτιμά πως δικαιώνεται από τη στάση της να...




εναντιωθεί σε αυτή την πολιτική επιλογή και καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πως όλες της οι εκτιμήσεις διαψεύδονται και πως η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής επιβεβαιώνεται καθημερινά αφού η οικονομία έχει μπει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο, το χρέος αυξάνει και διατηρεί τη δυναμική του, ο πληθωρισμός διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, η παραγωγική βάση συρρικνώνεται, τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται, ο κοινωνικός ιστός αποδιοργανώνεται, μέτρα κοινωνικής προστασίας δεν λαμβάνονται, η φοροδιαφυγή δεν αντιμετωπίζεται, οι σπατάλες συνεχίζονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές καθυστερούν και τα μέτρα ανάπτυξης είναι ανύπαρκτα.
Τα επτά κακά της «μνημονιακής» μας μοίρας
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει μάλιστα λόγο για έκδηλες αστοχίες που έχουν προκαλέσει δημοσιονομικό εκτροχιασμό και παραθέτει επτά παραδείγματα προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας της:
I. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν, το 2010, κατά 5,5%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για αύξηση κατά 13,7% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2011, μειώθηκαν κατά 8%, έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 8,5%. «Παρατηρείται, συνεπώς, μία υστέρηση 2 δισ. ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου, ή κατά 1,4 δισ. ευρώ από το στόχο που είχε θέσει η Κυβέρνηση για το τρίμηνο. Είναι μάλιστα χαμηλότερα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου…» σημειώνει το οικονομικό επιτελείο της Συγγρού.
II. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν, το 2010, κατά 12%, έναντι στόχου στο «Μνημόνιο» για μείωση κατά 4%. Μάλιστα οι δαπάνες του Προγράμματος εμφανίζονται μειωμένες κατά 55% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%. Το γεγονός αυτό, όπως λένε οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόγραμμα για να καλύψει μέρος από την διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων αντί να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα.
III. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% -ή κατά 538 εκατ. Ευρώ- το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τόκων και της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης. Πολλά Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος των επιχορηγήσεών τους, «λόγου χάρη ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ έχουν ήδη απορροφήσει, από το πρώτο τρίμηνο το 46,9% και το 42,4% αντίστοιχα των πόρων του 2011 και αν δεν υπάρξει νέα χρηματοδότηση θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα μέσα στο έτος» αναφέρουν χαρακτηριστικά επιτελικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
IV. Η ύφεση βαθαίνει περισσότερο και διαμορφώθηκε σε υψηλότερα από τα προσδοκώμενα επίπεδα, στο 4,5% για το 2010 έναντι στόχου για 4% και αναθεωρημένου 4,2%. «Το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ‘’έτρεχε’’ με 6,6%. Πρόκειται για πρωτοφανή, σε ένταση και έκταση, συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας, τη μεγαλύτερη από το 1975» υπογραμμίζουν στη ΝΔ.
V. Το «Μνημόνιο» προέβλεπε έλλειμμα 8,1% του ΑΕΠ για το 2010. Στη συνέχεια ο στόχος αναθεωρήθηκε στο 9,4% του ΑΕΠ. Σήμερα αυτός να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί πάνω από το 10% του ΑΕΠ, παρά τη λήψη μέτρων εκτός «Μνημονίου», την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη δημιουργία ενός τεράστιου «εσωτερικού χρέους», ύψους 5,4 δισ. ευρώ μόνο για το 2010. Όμως και το πρώτο τρίμηνο του 2011 το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται αυξημένο κατά 7,5%, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!
VI. Ο πληθωρισμός «σκαρφάλωσε», το Δεκέμβριο, στο 5,2%, έναντι στόχου για 1,9% το 2010 ενώ τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 4,5% που είναι και ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά την Εσθονία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
VII. Η ανεργία το 2011 κινείται πάνω από το 15%. Και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αυτή εκτινάχθηκε τον Ιανουάριο στο 15,1%.

Αστοχίες και Δημοσιονομικός Εκτροχιασμός φέρνουν Νέα Μέτρα
Η «Συγγρού» δηλώνει πια πεπεισμένη ότι οι κυβερνητικές αστοχίες, οι λάθος εκτιμήσεις και χειρισμοί αλλά και η απουσία αναπτυξιακών πρωτοβουλιών έχουν οδηγήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων από εκείνα που προέβλεπε το μνημόνιο.
«Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε το 2010 πολλά επώδυνα μέτρα που δεν περιλαμβάνονταν στον Προϋπολογισμό του 2010, ούτε καν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έλαβε επιπλέον, μέτρα περίπου 13 δισ. Ευρώ το 2010 (1 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο με τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας, 4,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο στο σχετικό «πακέτο» μέτρων, 5,8 δισ. ευρώ το Μάιο με την υπογραφή του «Μνημονίου», 1 δισ. ευρώ το Νοέμβριο), που έφεραν αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, απανωτές αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και καπνό, οριζόντια περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων, συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. αναστολή χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης και περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων» υπογραμμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, που ‘χτίζουν’ το τελευταίο διάστημα την κριτική που αναμένεται να ασκήσει στο Ζάππειο 2 ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς..
«Τα μέτρα όμως δεν σταματούν ούτε το 2011» λένε οι ίδιες πηγές που επισημαίνουν ότι ενώ το «Μνημόνιο» προέβλεπε μέτρα 9,1 δισ. ευρώ για το 2011, ο προϋπολογισμός επιβάλλει πρόσθετα μέτρα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ η Τρόικα, σήμερα, αναζητά νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ, εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού στους πρώτους 2 μήνες του έτους. Συνεπώς, όπως υποστηρίζουν, από τα 9,1 δισ. ευρώ φτάσαμε στα 17,3 δισ. ευρώ, χωρίς να γνωρίζουμε το ύψος των πρόσθετων μέτρων εξαιτίας της νέας υστέρησης των δημοσιονομικών μεγεθών του 2010.
Τα Λουκέτα «Πνίγουν» την Αγορά
Η κυβέρνηση «τιμωρεί την επιχειρηματικότητα», εκτιμούν οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, σχολιάζοντας τη φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και την πρακτική του «δεν πληρώνω».
Όπως μάλιστα υποστηρίζουν η διόγκωση της ανεργίας αλλά και η συνεχής αύξηση των «λουκέτων» οφείλονται στο ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους, τον Ιανουάριο, ανήλθαν στα 4,6 δισ. ευρώ, δημιουργώντας «ένα τεράστιο εσωτερικό χρέος και κηρύσσοντας μια ‘άτυπη’ στάση πληρωμών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις» αλλά και στο ότι η έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων έχει μονιμοποιηθεί και επηρεάζει τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων σε περίοδο μειωμένων κερδών και περιορισμένης ρευστότητας.
«Για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις είναι περισσότερες από τις κερδοφόρες. Μάλιστα, 265 εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν ζημίες ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ το 2010, έναντι κερδών ύψους 3,7 δισ. ευρώ το 2009» σημειώνουν εμφατικά γαλάζιοι τομεάρχες.
Η ώρα του Ζάππειο 2
Με πιθανότερη ημερομηνία, όχι όμως ακόμη «κλειδωμένη», την 9η Μαΐου, ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να επιτεθεί στην κυβέρνηση και στα «εξαπτέρυγά» της, όχι μόνο παρουσιάζοντας το πλήρες πρόγραμμα της ΝΔ αλλά και κάνοντας τον απολογισμό των τελευταίων 12 μηνών καθώς και προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό.
«Ο ίδιος ο κύριος Παπανδρέου, στις 3 Ιουνίου του 2009, δήλωνε κατά λέξη ότι το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την Κοινωνική Δικαιοσύνη, ούτε για την αποτελεσματικότητά του…Ουσιαστικά κόβει το μέλλον της χώρας…Ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση» αναμένεται να υπενθυμίσει ο Αντώνης Σαμαράς ενώ θα αναφερθεί εκ νέου στη συμμαχία των προθύμων, στην πορεία που έπαιρναν τα σπρέντς εκείνη την περίοδο αλλά και στη σταδιακή υιοθέτηση θέσεων της ΝΔ, όπως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που «αρχικά χλευάστηκε και στη συνέχεια επιβλήθηκε από τους δανειστές». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να αναφερθεί ακόμη στις 3 επικαιροποιήσεις του μνημονίου που μεσολάβησαν «σε κάθε μία από τις οποίες προστίθενται νέες δεσμεύσεις και πρόσθετα επώδυνα μέτρα»

newscode
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll