Κρυμμένοι 2.000 χρόνια ήταν κώδικες από φύλλα μολύβδου που βρέθηκαν μέσα σε σπηλιά στους λόφους των Αγίων Τόπων, με θέα τη θάλασσα της Γαλιλαίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της...
Daily Mail.
Η εικόνα που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι αυτή ενός γενειοφόρου άνδρα με μακριά κατσαρά μαλλιά. Τους 70 ιδιότυπους μεταλλικούς κώδικες-φύλλα οι ιστορικοί τους τοποθετούν ακριβώς στην εποχή που ζούσε ο Χριστός.
Μάλιστα, θεωρούν ότι η - παραδόξως οικεία- εικόνα του γενειοφόρου άνδρα ανήκει στον Ιησού. Ο μικροσκοπικός κώδικας, λίγο μικρότερος από μια σημερινή πιστωτική κάρτα, είναι σφραγισμένος απ’ όλες τις πλευρές κι έχει μία τρισδιάστατη απεικόνιση ενός ανθρώπινου κεφαλιού τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω μέρος. Μπροστά φαίνεται να έχει μούσι και πίσω όχι.
Ακόμη και το δακτυλικό αποτύπωμα του δημιουργού του είναι εμφανές με την πρώτη ματιά. Κάτω από τις δύο εικόνες είναι χαραγμένο κείμενο μιας γραμμής σε γραφή που δεν έχει ακόμη αποκρυπτογραφηθεί, σε αρχαία εβραϊκά. Ελάχιστες φράσεις έχουν αποκρυπτογραφηθεί μέχρι στιγμή, ενώ ευδιάκριτες είναι οι λέξεις «Σωτήρας του Ισραήλ». Ιδιοκτήτης του αρχαίου αυτού αντικειμένου είναι ο βεδουίνος οδηγός φορτηγού Hassan Saida, που ζει σ’ ένα αραβικό χωριό. Έχει αρνηθεί να πωλήσει τα φυλλάδιά του, αλλά δύο δείγματα τα έστειλε στην Αγγλία και την Ελβετία για τεστ.
Η έρευνα απέδειξε ότι τα ευρήματα είχαν αρχικά βρεθεί στο χωριό Saham στην Ιορδανία, όπου συνορεύουν Ισραήλ, Ιορδανία και τα Υψίπεδα του Γκολάν και περίπου τρία μίλια όπου βρίσκονται οι ιαματικές πηγές του Ισραήλ, τα Hamat Gader, θρησκευτική περιοχή για χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με πηγές από το Saham, τα φυλλάδια είχαν βρεθεί πριν από πέντε χρόνια, ύστερα από μεγάλη πλημμύρα που έδιωξε τα χώματα από την είσοδο της σπηλιάς κι αποκαλύφθηκε ο θησαυρός.
Μέσα υπήρχε το μεταλλικό βιβλιαράκι με τους κώδικες αλλά και άλλα αντικείμενα. Η περιοχή είναι γνωστή ως καταφύγιο για τους Εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους διωγμούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας τον 1ο αι. μ.Χ. και τις αρχές του 2ου αι. μ.Χ.
Πολλοί από αυτούς τους κώδικες είχαν υποστεί έντονη φθορά, ενώ ο κώδικας που πιθανολογείται ότι φέρει χαραγμένο το πρόσωπο του Χριστού δεν έχει ελεγχθεί λεπτομερώς ακόμη. Οι κώδικες περιέχουν κυρίως εικόνες κι όχι κείμενα, ενώ λίγοι από αυτούς είναι γραμμένοι σε φοινικική γλώσσα, αν και η ακριβής διάλεκτος δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη.
Πηγές: real.gr, pyles.tv Daily Mail,
|