Ελληνικό χρέος 100 δισ. ευρώ σκιάζει τις ελληνικές τράπεζες


Σε περίπου 100 δισ. ευρώ ανέρχεται η επιβάρυνση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε ελληνικό δημόσιο χρέος, αναφέρει το IFR σε μελέτη του που δημοσιεύει το Reuters. Το συγκεκριμένο ποσό δεν μπορούν, να το πουλήσουν, να το αντισταθμίσουν, αλλά ούτε και να το...

αγνοήσουν, παρά τις προσπάθειες να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτό, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής αθέτησης. Τραπεζίτες αναφέρουν ότι η προσπάθειά τους για μια συμφωνία, κατέληξε σε αποτυχία.
Οι συμφωνίες έχουν εξουδετερωθεί, καθώς δεν υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές ελληνικού χρέους, παρά τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στα οποία τους διατίθεται.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών είναι απρόθυμες να κάνουν κάτι» δήλωσε ευρωπαίος τραπεζίτης, που συμβουλεύει τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι μακράν οι μεγαλύτερη επενδυτές ελληνικών ομολόγων, με έκθεση 50 δισ. ευρώ σε κρατικό χρέος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Αλλά, άλλα 50 δισ. ευρώ κρατικού χρέους βρίσκονται σε ξένες τράπεζες. Μόνον οι γερμανικές έχουν έκθεση περίπου 19 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα και οι γαλλικές περίπου 15 δισ. ευρώ.
«Για πολλές τράπεζες, ο χειρότερος εφιάλτης τους μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα», είπε ένας άλλος τραπεζίτης που συμβουλεύει οικονομικούς οργανισμούς. «Ξέρουμε ότι ο ελληνικός καπνός είναι πράγματι φωτιά και πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί αρκετά εκτεθειμένοι».
Την ίδια ώρα, η ψαλίδα του ελληνικού spread έναντι του γερμανικού τίτλου έχει εκτοξευθεί, και φθάνει περίπου στις 1.400 μονάδες βάσεις αυτήν την εβδομάδα. Ωστόσο, παρά το ότι υπό άλλες συνθήκες, το ελληνικό ομόλογο θα ήταν ελκυστικό, «θα πρέπει να υπάρχει μια λογική να το αγοράσεις» δηλώνει ο Τιμ Σκιτ, επενδυτικός σύμβολος της RBS.
Χωρίς προοπτική η πτώση των τιμών
Ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα από την αρχή. Αλλά κάποιες άλλες έδειξαν αναποφασιστικότητα ή πίστεψαν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί, οπότε δεν έκαναν τις ίδιες κινήσεις.
«Πολλές τράπεζες είχαν την ελπίδα ότι θα μπορούσαν μεταγενέστερα να πουλήσουν την έκθεσή τους» δήλωσε ο Ρομπέρτο Ενρίκες, επικεφαλής αναλυτής της JP Morgan, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη ερώτηση είναι η έκθεση κάποιων πελατών της ελληνικής τράπεζας σε ελληνικούς τίτλους.
Με την πάροδο του χρόνου και εν μέσω φόβων ότι η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη, η προοπτική πώλησης των τίτλων, χάθηκε.
«Η ρευστότητα στην ελληνική αγορά δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μεγάλες οικονομικές επανατοποθετήσεις ομολόγων επί του παρόντος’, δήλωσε ο Φίλιπ Μπράουν, αναλυτής της Citigroup.
Βέβαια, κάποιοι θεώρησαν ότι κάποιες τράπεζες είδαν την πτώση των τιμών σαν ευκαιρία. «Κάποιος πελάτης υποστήριξε ότι θα ήταν εντελώς ηλίθιος να μην αγοράσει ομόλογα που έληγαν μέχρι τον Απρίλιο» δήλωσε ένας οικονομικός σύμβουλος, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Θέμα αγοράς χρόνου
Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των ασφαλίστρων κινδύνου δεν προσφέρει διέξοδο. «Τα CDs έχουν εκτοξευθεί σε ένα επίπεδο που δεν σου παρέχουν αντισταθμιστικά οφέλη» δήλωσε ένας αναλυτής.
Η αδυναμία των τραπεζών να μειώσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα παραμένει ο κύριος λόγος που εξηγεί την άρνηση της ΕΚΤ να συζητήσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας. Οι κεντρικές τράπεζες είναι ανήσυχες για τις πιθανές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, εάν εξελιχθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Μία πιθανή λύση θα ήταν η καθυστέρηση της χρεοκοπίας ή της αναδιάρθρωσης, όσο γίνεται περισσότερο. Από τα 270 δισ. ευρώ ελληνικού χρέος, περίπου το ένα τρίτο λήγει μέχρι το τέλος του 2013.
Ωστόσο, οι πολιτικοί προτιμούν άλλες λύσεις από μία ολική αναδιάρθρωση, καθώς ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία, κεντρικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές κρατούν περίπου 170 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους. Σε περίπτωση που θα υπάρξει χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση, κάποιες από τις τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα, βλέπουν ότι η άρνηση της ΕΚΤ σε μια αναδιάρθρωση οφείλεται στην έκθεσή της σε ελληνικό χρέος.
Τα ευρωπαϊκά stress tests τραπεζών αναμένονται τον επόμενο μήνα και από τα αποτελέσματα θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της Ευρώπης.
«Δεν θεωρούμε ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα έχει επιπτώσεις στην αγορά. Ωστόσο, το ζήτημα είναι να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι επιπτώσεις» δήλωσε ο Ενρίκες. «Είναι θέμα αγοράς χρόνου» σημείωσε.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll