Τα ερωτήματα της εκτέλεσης του μπιν Λάντεν...

Η επίθεση κατά του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν άοπλος, εγείρει ερωτήματα για το αν οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα όρια αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αστυνομικού, του δικαστή και του εκτελεστή του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στον κόσμο.
Αλλά για πολλούς μουσουλμάνους ηγέτες...





 το ζήτημα που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το κατά πόσο η πόντιση της σορού του ηγέτη της αλ Κάιντα στη θάλασσα ήταν αντίθετη με την ισλαμική παράδοση.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο μπιν Λάντεν προέβαλε αντίσταση στις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις όταν πραγματοποίησαν έφοδο στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν και ότι υπήρχαν ανησυχίες πως θα "αντισταθεί κατά την επιχείρηση σύλληψής του".

Ο εκπρόσωπος Τζέι Κάρνεϊ αρνήθηκε να διευκρινίσει τι είδους αντίσταση προέβαλε ο μπιν Λάντεν και πρόσθεσε ότι: "Αναμέναμε έντονη αντίσταση και συναντήσαμε έντονη αντίσταση. Υπήρχαν πολλοί άλλοι άνθρωποι που ήταν ένοπλοι...στο κτίριο".

Ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής ΓερμανίαςΧέλμουτ Σμιτ δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στον αραβικό κόσμο σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή.

"Ήταν ξεκάθαρα μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου". Αυτή την άποψη συμμερίζεται και ο αυστραλός δικηγόρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτωνΤζόφρι Ρόμπερτσον.

"Δεν είναι δικαιοσύνη. Είναι μία διαστρέβλωση του όρου. Δικαιοσύνη σημαίνει οδηγώ κάποιον στο δικαστήριο, τον κρίνω ένοχο με βάση αποδεικτικά στοιχεία και τον καταδικάζω", είπε ο Ρόμπερτσον στην αυστραλιανή τηλεόραση από το Λονδίνο.


"Αυτός ο άνδρας εκτελέσθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και αυτό που τώρα προκύπτει, μετά από μεγάλες δόσεις παραπληροφόρησης από τον Λευκό Οίκο, είναι ότι ενδέχεται να πρόκειται για μία εν ψυχρώ δολοφονία".

Ο Ρόμπερτσον είπε ότι ο μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει δικαστεί, όπως συνέβη με τους ναζιστές τουΒ΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Νυρεμβέργη ή τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου μετά τη σύλληψή του το 2001.

"Το τελευταίο πράγμα που ήθελε είναι να περάσει από δίκη, να καταδικαστεί και να τελειώσει τη ζωή του μέσα σε μία φυλακή της Νέας Υόρκης. Αυτό που επιθυμούσε είναι αυτό ακριβώς που έλαβε - να χάσει τη ζωή του εν μέσω τζιχάντ (ιερού πολέμου) και να πάει γρήγορα στον παράδεισο και οι Αμερικανοί του το προσέφεραν", λέει.

Ο Γκερτ-Γιαν Κνουπς, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, ο οποίος εδρεύει στην Ολλανδία, εκτίμησε ότι ο μπιν Λάντεν θα έπρεπε να έχει συλληφθεί και να έχει εκδοθεί στις ΗΠΑ. "Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με την τρομοκρατία και εξοντώνουν τους αντιπάλους τους στο πεδίο της μάχης", λέει ο Κνουπς. "Αλλά με μία αυστηρή, τυπική θεώρηση, αυτό το επιχείρημα δεν στέκει".

Ο ανώτατος μουσουλμάνος κληρικός στο Νέο Δελχί, ο Σαϊντ Άχμεντ Μπουκάρι, δήλωσε ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα μπορούσαν εύκολα να συλλάβουν τον μπιν Λάντεν. "Η Αμερική προωθεί τον νόμο της ζούγκλας παντού, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Λιβύη. Οι άνθρωποι σιωπούσαν για πολύ καιρό, αλλά τώρα ξεπέρασε τα όρια".

Ποιος θα διαδεχθεί τον μπιν Λάντεν;

Ρεπορτάζ του Reuters



Ανησυχία για την πόντιση της σορού στη θάλασσα 

Ο Σον Χαντ, εκπρόσωπος της Jema'ah Ansharut Tauhid, της ισλαμικής οργάνωσης που έχει ιδρύσει ο ινδονήσιος Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, δήλωσε ότι είναι σαφές πως ο μπιν Λάντεν έγινε μάρτυρας. "Στο Ισλάμ, ένας άνδρας που πεθαίνει... στη διάρκεια μάχης σύμφωνα με τη σαρία θα εξασφαλίσει τον ανώτατο τίτλο (τιμής) για την ανθρωπότητα, πέραν του προφήτη, δηλαδή εκείνον του μάρτυρα. Ο Οσάμα είναι ένας μαχητής για το Ισλάμ, για τη σαρία".

Για πολλούς μουσουλμάνους ηγέτες η μεγάλη ανησυχία είναι η πόντιση της σορού του μπιν Λάντεν στη θάλασσα και όχι ο ενταφιασμός της. Η σορός του ηγέτη της αλ Κάιντα μεταφέρθηκε με αμερικανικό αεροπλανοφόρο και σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους ποντίστηκε στη θάλασσα με βάση τις μουσουλμανικές παραδόσεις.

"Αυτός δεν είναι ο ισλαμικός τρόπος. Ο ισλαμικός τρόπος είναι να θάβεις τον νεκρό στη Γη (αν έχει πεθάνει εκεί) όπως όλους τους άλλους ανθρώπους," λέει ο σαουδάραβας Άμπντουλ Μόχσεν Αλ-Ομπάϊκαν, σύμβουλος το Σαουδικού Βασιλικού Δικαστηρίου.

Ο Αμιντάν, μέλος του ινδονησιακού Συμβουλίου των Ουλεμάδων (MUI), της ανώτατης ισλαμικής αρχής στη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στον κόσμο, υποστηρίζει ότι περισσότερο τον προβληματίζει η ταφή παρά το πως σκοτώθηκε ο μπιν Λάντεν. "Η πόντιση της σορού κάποιου στον ωκεανό προϋποθέτει την ύπαρξη μίας εξαιρετικά ιδιαίτερης κατάστασης. Υπάρχει τέτοια;", είπε στο Reuters.

"Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξηγήσουν αυτό, τότε φαίνεται το ίδιο με το να πετάξεις το κουφάρι ενός ζώου (στη θάλασσα) και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει σεβασμός προς τον άνθρωπο... και αυτό που έκαναν μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο μένος στους υποστηρικτές του Οσάμα", σχολιάζει. 


nooz
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll