Τι συζητήθηκε τελικά στην άτυπη συνάντηση στο Λουξεμβούργο , το βράδυ της Παρασκευής, για την Ελλάδα


Παρά το γεγονός του σοκ που προκάλεσε στους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς οικονομικούς κύκλους , το δημοσίευμα- προβοκάτσια του Spiegel-On Line, η άτυπη συνάντηση υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του Berlin Club, χθες το βράδυ , Παρασκευή, έγινε και...


η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα εξελίχθηκε. Παρόν και ο Έλληνας υπουργός οικονομικών κ. Γ. Παπακωσταντίνου.
Το Newscode.gr, φέρνει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα , το περιεχόμενο των συζητήσεων αλλά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την Ελλάδα. Επίσης τα σημεία έντονης κριτικής που ασκήθηκαν προς την Ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπακωσταντίνου, ως αρμόδιο υπουργό. Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι πηγή των πληροφοριών μας δεν είναι φυσικά το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, που ειδικεύεται στον ερμητισμό και την αποπληροφόρηση.
Το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο οι πιο ισχυροί από τους υπουργούς της Ευρώπης( εκπρόσωποι χωρών με ομόλογα αξιολόγησης ΑΑΑ), αποφάσισαν για την Ελλάδα τα εξής:
- Την επιμήκυνση κατά 3 χρόνια του δανείου των 110 δις ευρώ, αυτά που συμπεριλαμβάνει η δανειακή σύμβαση του Μνημονίου και μείωση του επιτοκίου. Ο λόγος που τέθηκε στο τραπέζι το θέμα και απασχολεί ιδιαίτερα είναι ότι αναγνωρίζεται ότι το ύψος των επιτοκίων δανεισμού στη βάση του Μνημονίου έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.
- Ενίσχυση του ποσού των 110δις ευρώ, στη βάση του Μνημονίου από τον προσωρινό μηχανισμό , με επιπλέον 50 δις ευρώ, θα φθάσουν συνολικά δηλαδή τα 160 δις ευρώ, που θα δοθούν , το 2012, στη διάθεση της Ελλάδος. Σημειώνεται εδώ ότι το πακέτο των 50δις ευρώ, αποκρατικοποιήσεων , που έχει τεθεί ως απαίτηση στην Ελλάδα είναι ως αντιστάθμισμα των 50 δις ευρώ επιπλέον , που θα δοθούν στα αρχικό κεφάλαιο δανεισμού του Μνημονίου. ;Oπως παλαιότερα είχαν απαιτηθεί για συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι 50δις ευρώ, από ενδεχόμενο haircut.
- Ζητήθηκε με πολύ επιθετικό και επιτιμητικό τρόπο από τον παρόντα υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωσταντίνου αναφορά , σχετικά με τις αιτίες που δεν προωθούνται ή καθυστερούν τα επονομαζόμενα διαρθρωτικά- μεταρρυθμιστικά μέτρα για την Ελληνική οικονομία. Αυτά δηλαδή που δεν συσχετίζονται με τα περιοριστικά, τη μείωση του κόστους εργασίας και την διαδικασία εσωτερικού αποπληθωρισμού. Η συζήτηση στο επίπεδο αυτό, υπήρξε πολύ έντονη, έχοντας ως βάση αναφορά του ΔΝΤ, με πολύ απογοητευτικά συμπεράσματα για την πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας. Ζητήθηκαν μάλιστα πολύ αυστηρά εξηγήσεις από τον Παπακωσταντίνου , για την αστοχία και την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να προωθήσει τις πρωτοβουλίες και τις διαδικασίες αυτές. Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε μάλιστα να συντάξει συγκεκριμένη αναφορά; σχετικά που να εξηγεί το ζήτημα
.
- Τέλος συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Στρατηγικό πλάνο (2012-2015), που θα παρουσιασθεί στις 16 Μαίου.
- Στο ευρωπαϊκό πλέον πλαίσιο και όχι σε σχέση με την Ελλάδα, διασφαλίσθηκε η συνέχεια της πολιτικής και των εγγυήσεων από την ΕΚΤ, υπό την προεδρία του .κ. Ντράγκι, μετά την επερχόμενη αποχώρηση του κ. Τρισέ.
Στη συζήτηση φυσικά δεν υπήρξε ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ, αφού το Ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε ειδικά στη βάση της αδυναμίας της Αθήνας να προωθήσεις διαρθρωτικές- δομικές αλλαγές , στη λειτουργία της οικονομίας της όπως προκύπτει από το πολύ βεβαρυμένο report του ΔΝΤ.
newscode
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll