Ο χάρτης των δανείων από το Tαμείο Eπιχειρηματικότητας


Στο τέλος του φαίνεται να φθάνει ο μαραθώνιος για την έναρξη της λειτουργίας του νέου "Ταμείου Επιχειρηματικότητας", για την ενίσχυση των επιχειρήσεων με συνολικά 1,2 δις ευρώ, μέσα στον Ιούνιο. Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε η...




πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή των τραπεζών που θα συνεπενδύσουν ίδια κεφάλαια από κοινού με κεφάλαια του Ταμείου , με στόχο τη δημιουργία έξι Ταμείων Δανειοδότησης.
Τα 6 αυτά ταμεία θα χορηγήσουν δάνεια συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ με ευνοϊκούς όρους στις επιχειρήσεις, που θα ενταχθούν στις 6 Δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.
Κάθε μια επιχείρηση ανάλογα με την δράση που θα ενταχθεί θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ποσά από 30.000 έως 800.000 ευρώ, με επιτόκιο περίπου 4% από τα χαμηλότερα της αγοράς και με διάρκεια αποπληρωμής έως 10 χρόνια με περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια.

Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας», θα συνδράμει με κεφάλαια ύψους 400 εκ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των τραπεζών που θα επιλεγούν θα είναι διπλάσια, ώστε να επιτυγχάνεται σχέση συμμετοχής ένα προς δύο. Δηλαδή, μαζί με τα 400 εκ. ευρώ του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας», θα συνεπενδυθούν άλλα 800 εκ. ευρώ από τις τράπεζες, αντίστοιχα. Οι πόροι του Ταμείων Δανειοδότησης θα ανέλθουν συνολικά στο 1,2 δις ευρώ.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το Ταμείο Επιχειρηματικότητας είναι:
Α. Δράση Γενικής Επιχειρηματικότητας
Β. Δράσεις Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Περιφερειακής Συνοχής, Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων και Συνέργειας - Δικτύωσης
Γ. Δράση Επιχειρηματικότητας των Νέων
Δ. Δράση Εξωστρέφειας
Ε. Δράση Θεματικού Τουρισμού, Αφαλάτωσης, Διαχείρισης Απορριμμάτων, Πράσινων Υποδομών, Πράσινες Εφαρμογές, ΑΠΕ
ΣΤ. Δράση Καινοτόμας Μεταποίησης, Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Τροφίμων , Ποτών.

Αναλυτικά οι Δράσεις του «Ταμείου Επιχειρηματικότητας»
1. Κατηγορία Α, Β και Γ
Επενδύσεις που υπάγονται στον επενδυτικό νόμο 3908/2011
Αυτή η κατηγορία στοχευμένων δραστηριοτήτων αφορά σε επενδύσεις Γενικής Επιχειρηματικότητας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Περιφερειακής Συνοχής καθώς και Ειδικά Επενδυτικά Σχέδια, ήτοι Επιχειρηματικότητα των Νέων, Ολοκληρωμένα Πολυετή Επιχειρηματικά Σχέδια και σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης.
Οι επιχειρήσεις των ανωτέρω κατηγοριών, που έχουν υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο θεωρούνται εκ των προτέρων ότι καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Το ελάχιστο ύψος δανείου για τις Κατηγορίες Α και Β ανέρχεται σε 50.000 € και το μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 800.000 € ανά επιχείρηση.
Το ελάχιστο ύψος δανείου για την Κατηγορία Γ ανέρχεται σε 30.000 € και μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 300.000 €. ανά επιχείρηση.
Οι πόροι που θα συνεπενδυθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις τράπεζες που θα επιλεγούν για την κατηγορία Α, Β και Γ θα είναι 690 εκ. €, με δυνατότητα σε 24 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης αυξομείωσης του ποσού έως 30% αναλόγως της πορείας της Δράσης .
2. Κατηγορία Δ
Επιχειρηματικά Σχέδια για υποστήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων
Αυτή η κατηγορία στοχευμένων δραστηριοτήτων αφορά επιχειρηματικά σχέδια που στόχο έχουν τη βελτίωση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων προωθείται με επενδυτικά σχέδια δημιουργίας ανταγωνιστικών προϊόντων και αύξησης των παραγωγικών δυνατοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.
Τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» του ΕΠΑΝ ΙΙ, θεωρείται εκ των προτέρων ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 30.000 € και μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 300.000 €. ανά επιχείρηση.
Οι πόροι που θα συνεπενδυθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις τράπεζες που θα επιλεγούν για την κατηγορία Δ, θα είναι 210 εκ. €, με δυνατότητα σε 24 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης αυξομείωσης του ποσού έως 30% αναλόγως της πορείας της Δράσης.

3. Κατηγορία Ε
Υποκατηγορία: Επενδύσεις από Επιχειρήσεις Τουριστικού Τομέα που δραστηριοποιούνται στο θεματικό (εναλλακτικό) τουρισμό
Ο εναλλακτικός τουρισμός περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.
Στην κατεύθυνση αυτή, θα ενισχυθούν επενδυτικά σχέδια όπως Αθλητικός τουρισμός αναψυχής, Πολιτιστικός τουρισμός, Θαλάσσιος τουρισμός, Τουρισμός υπαίθρου, Γαστρονομικός τουρισμός, Τουρισμός υγείας και ευεξίας, Θρησκευτικός Τουρισμός κ.λ.π.
Τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ» του ΕΠΑΝ ΙΙ, θεωρείται εκ των προτέρων ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Υποκατηγορία: Επενδύσεις που στοχεύουν στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
Επιλέξιμα είναι επιχειρηματικά-επενδυτικά σχέδια από τις κάτωθι κατηγορίες επιχειρήσεων:
Α) Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που ενσωματώνουν στις διαδικασίες τους φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες/διεργασίες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές βιομάζα, γεωθερμία, κλπ για ιδία χρήση, εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων.
Β) Επιχειρήσεις που είναι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, βιομάζα, γεωθερμία, κλπ, επιχειρήσεις διαχείρισης υδατικού δυναμικού (περιλαμβανόμενης και της αφαλάτωσης) και επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, αποβλήτων και ειδικών ρευμάτων υλικών.
Γ) Επιχειρήσεις που παράγουν και προμηθεύουν τα αντικείμενα ενασχόλησης της κατηγορίας Β ανωτέρω. Τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις δράσεις «ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ» και «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ» του ΕΠΑΝ ΙΙ, θεωρείται εκ των προτέρων ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 50.000 € και μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 500.000 €. ανά επιχείρηση
Οι πόροι που θα συνεπενδυθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις τράπεζες για την κατηγορία Ε θα είναι 150 εκ. €, με δυνατότητα σε 24 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης αυξομείωσης του ποσού έως 30% αναλόγως της πορείας της Δράσης .
4. Κατηγορία ΣΤ
Επενδύσεις που προωθούν την καινοτομία ή/και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα επιχειρήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα
Συγκεκριμένα, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επενδύσεις και ενέργειες που εντάσσονται στις κατωτέρω υπο-κατηγορίες:
Υποκατηγορία: Επιχειρηματικά Σχέδια του τομέα Εφοδιαστικής αλυσίδας.
Υποκατηγορία: Επενδύσεις από Επιχειρήσεις δεύτερης μεταποίησης ειδών διατροφής, ιδίως των βιολογικών, αυτών που χαρακτηρίζονται ονομασίας προελεύσεως και αυτών που αποτελούν χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα.
Υποκατηγορία: Επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα από τεχνολογικά προηγμένες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα .
Το ελάχιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 50.000 € και μέγιστο ύψος δανείου ανέρχεται σε 500.000 €. ανά επιχείρηση.
Οι πόροι που θα συνεπενδυθούν από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας και τις τράπεζες για την κατηγορία ΣΤ θα είναι 150 εκ. €, με δυνατότητα σε 24 μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Χρηματοδότησης και Συνεπένδυσης αυξομείωσης του ποσού έως 30% αναλόγως της πορείας της Δράσης.

newscode
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll