Σε δραστική περικοπή των μισθών του δημοσίου τομέα θα οδηγήσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που ακόμη καταρτίζει η κυβέρνηση, χωρίς να το έχει δώσει στη δημοσιότητα , παρά το γεγονός ότι στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι η επιβολή του από την 1η Ιουλίου του...
τρέχοντος έτους, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
τρέχοντος έτους, δηλαδή σε δύο εβδομάδες από σήμερα.
Το ύψος της μείωσης των μισθών στο δημόσιο δεν μπορεί ακόμη να υπολογισθεί επακριβώς, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι μεγάλο, καθώς αναζητείται εξοικονόμηση της τάξης τουλάχιστον του 1,5 δις ευρώ έως το 2014, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο οι περικοπές θα ανέλθουν στο 8%-10% των σημερινών μισθών.
Bέβαια σε άλλα υπουργεία θα είναι κατά πολύ υψηλότερες λόγω του ύψος των απολαβών των υπαλλήλων, όπως στα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και σε άλλα χαμηλότερες, όπως στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας , παιδείας, Θαλάσσιων Υποθέσεων που οι απολαβές των εργαζομένων είναι χαμηλότερες.
Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς των μειώσεων σε όλους τους νεοεισερχόμενους, καθώς όπως όλα δείχνουν οι βασικός μισθός του δημοσίου θα είναι της τάξης των περίπου 750 ευρώ μηνιαίως, όσος δηλαδή και ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της βασικής αρχής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την εξίσωσης των αμοιβών αλλά και γενικότερα των όρων εργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι με βάση τη τριετή (2010-2012) Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτερος μισθός την 1η Ιουλίου του 2011 θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ. Όπως όλα δείχνουν αυτός θα είναι και ο νέος βασικός μισθός στο δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις από μέρους του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για ακόμη χαμηλότερο μισθό στο δημόσιο, προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά στις προτιμήσεις των εισερχόμενων στην αγορά εργασίας.
Επίσης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι μέσες αμοιβές των υπαλλήλων να κυμαίνονται στα 1100-1200 ευρώ μηνιαίως, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν όροι και διατάξεις που θα συμπιέζουν τους μισθούς.
Θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθούν τουλάχιστον με την σημερινή τους μορφή στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα , ενώ θα υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες, με βάση τον μορφωτικό επίπεδο των εργαζομένων, υποχρεωτικής , δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Στην θέση των διάφορων επιδομάτων που θα καταργηθούν, κατά πάσα πιθανότητα θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα μπόνους με βάση την αποδοτικότητα των υπαλλήλων, που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση.
newscode
|