Έγκριση της Βουλής περιμένει το σχέδιο

Απόφαση-ανάσα για την Ελλάδα ήταν η πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 Eυρωπαίοι ηγέτες, με την οποία δεσμεύτηκαν για νέα χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα μας. Η νέα...
ευρωπαϊκή αρωγή θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος του 2014.


Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής, που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητά της για εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 12 δισ. ευρώ, στις αρχές Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν από την ελληνική Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο Εφαρμοστικός Νόμος.
Ο δρόμος για την εκταμίευση της 5ης δόσης και τη νέα βοήθεια άνοιξε μετά τη συμφωνία της τρόικα με την κυβέρνηση στην Αθήνα και το αίτημα για ευρωπαϊκή στήριξη που υπέβαλε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους Eυρωπαίους ομολόγους του.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι «ελήφθησαν πολύ σημαντικές αποφάσεις», υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε σε μια πολύ σταθερή και δύσκολη πορεία, με πολλές θυσίες, που θα μας οδηγήσει σε μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομία». Πήραμε τη στήριξη των εταίρων μας και αυτό είναι μια θετική ένδειξη για το μέλλον της Ελλάδας, όχι απλώς ένα πράσινο φως, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θετική απόφαση των Βρυξελλών έχει και το χαρακτήρα της «τελευταίας ευκαιρίας» που δίνεται στη χώρα μας για πλήρη και χωρίς καθυστερήσεις εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής. Γι' αυτόν τον λόγο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εφαρμόζουν με αποφασιστικότητα τις αναγκαίες προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να επανέλθει η χώρα σε βιώσιμη τροχιά.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο, το «Έθνος» αναφέρει σήμερα ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι η απαιτούμενη πρόσθετη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί μέσα από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές. Υιοθέτησαν, δηλαδή, την προσέγγιση της «Πρωτοβουλίας της Βιέννης» που αποφάσισε το Eurogroup στις 20 Ιουλίου, για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με τη διακράτηση ομολόγων και την αντικατάστασή τους με νέα ομόλογα όταν λήγουν, προκειμένου να υπάρξει σημαντική μείωση του βάρους των δανειακών αναγκών της χώρας σε ετήσια βάση και να αποτραπεί παράλληλα η επιλεκτική χρεοκοπία.

Μετά αυτήν την εξέλιξη, το «μπαλάκι» πηγαίνει πλέον στους υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι στις 3 και ενδεχομένως στις 11 Ιουλίου καλούνται να ολοκληρώσουν τις εργασίες για τα εκκρεμή ζητήματα, ώστε οι αποφάσεις να ληφθούν στις αρχές Ιουλίου. Τα ανοιχτά θέματα είναι το πώς θα οριστεί η «εθελοντική και μαζική» συμμετοχή των ιδιωτών και το πώς θα κατανεμηθούν στα νέα κονδύλια προς την Ελλάδα η συνεισφορά μεταξύ των ιδιωτών, των δανείων της Eυρωζώνης και των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, πέραν δηλαδή της βοήθειας του ΔΝΤ.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/191063/egrisi-tis-voulis-perimenei-to-shedio/
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll