Ο εγκέφαλος ενός παιδιού μπορεί να συλλάβει και να διατηρήσει νέες γνώσεις άψογα και για πάντα κυρίως μέχρι την ηλικία των δέκα. Γι’ αυτό το λόγο, τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού σας είναι και τα καλύτερα για να το βοηθήσετε να αποκτήσει ένα πλούσιο λεξιλόγιο....
1. Μιλήστε: έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαμάδες που μιλάνε πολύ στα μωρά τους, τα βοηθάνε να αποκτήσουν πλουσιότερο λεξιλόγιο μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν, καλό θα ήταν να τα διορθώνετε κάθε φορά που χρησιμοποιούν μία λέξη λάθος. Μην αφήνετε ασαφήνειες να διαιωνίζονται στο μυαλό του παιδιού σας.
2. Ακούστε: μην αγνοείτε τίποτα από αυτά που το παιδί προσπαθεί να σας πει. Μία πολύ καλή κίνηση είναι, κάθε φορά που το παιδί θέλει να σας πει κάτι, να χαμηλώνετε στο ύψος του ώστε να έχετε άμεση οπτική επαφή. Με αυτόν τον τρόπο το βοηθάτε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα δείχνετε πόσο ενδιαφέρεστε γι’ αυτά που έχει στο κεφάλι του.
3. Προκαλέστε συζητήσεις: μη μιλάτε απλώς στα παιδιά σας. Μιλήστε μαζί τους, όπως θα μιλούσατε σε έναν συνομίληκο. Και δεν αναφερόμαστε, σαφώς, στη θεματολογία, αλλά στο ενδιαφέρον και τη διάρκεια της κουβέντας. Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο με το να του κάνετε ερωτήσεις που εξελίσσουν και την πιο απλή κουβέντα: «τι φαγητό θα ήθελες σήμερα; Γιατί προτιμάς αυτό από το άλλο;»
4. Δημιουργήστε γύρω από το παιδί ένα δημιουργικό περιβάλλον μάθησης: με βιβλία, dvd, ραδιόφωνο, puzzles. Στην αγορά υπάρχουν κυριολεκτικά άπειρα μαθησιακά εργαλία που εξάπτουν τη φαντασία των παιδιών, ενώ παράλληλα το βοηθούν να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του
|