Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει το σπέρμα!


Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί μεταλλαγές στο DNA των σπερματοζωαρίων, οι οποίες μπορεί να περάσουν από τους άντρες στα παιδιά τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Οι άντρες που καπνίζουν είναι γνωστό ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως γενετικών...


 μεταλλαγών στα σπερματοζωάριά τους και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Μελέτης του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το κάπνισμα του πατέρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στα παιδιά του.

Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που υποδηλώνει ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και με τους παθητικούς καπνιστές. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια από ομάδα ερευνητών υπό τον δρα Φρανσέσκο Μαρτσέτι, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα στα πειραματόζωα συχνά ισχύουν στους ανθρώπους, επειδή τα γονιδιώματά μας έχουν πολλές ομοιότητες. Στη μελέτη του δρος Μαρτσέτι, 32 ποντίκια εκτέθηκαν στον καπνό που θα παρήγαγαν 3 έως 16 τσιγάρα, για χρονικό διάστημα έως 90 λεπτά την ημέρα και επί δύο εβδομάδες.

Τα διαφορετικά επίπεδα της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν για να αναπαραχθούν οι συνθήκες μεταξύ ενεργητικού και παθητικού καπνίσματος.

Κατά την έναρξη της μελέτης και έξι εβδομάδες μετά το τέλος της έκθεσης στον καπνό, οι ερευνητές εξέτασαν το DNA των σπερματοζωαρίων των ζώων. Το ίδιο έκαναν και σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία δεν εκτέθηκαν στον καπνό και χρησίμευσαν ως ομάδα ελέγχου.

Όπως διαπίστωσαν, οι συχνότητα των μεταλλαγών στην ομάδα ελέγχου ήταν 1,3% έως 1,5%.

Στα ποντίκια που είχαν εκτεθεί στις δόσεις του ενεργητικού καπνίσματος, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 4% έως 4,7%, ενώ σε όσα είχαν εκτεθεί στις δόσεις του παθητικού καπνίσματος ήταν 2,6% έως 4,6%.

Η διακύμανση ήταν ανάλογη με το επίπεδο της έκθεσης των ζώων στον καπνό. «Είναι καλά γνωστές οι επιπτώσεις του ενεργητικού καπνίσματος στην υγεία των σπερματοζωαρίων, αλλά έως τώρα αυτό που είχαμε παραβλέψει ήταν πως και το παθητικό κάπνισμα μπορεί να κάνει το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό», δήλωσε ο δρ Άλαν Πέισι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ.

«Το μήνυμα της νέας μελέτης είναι σαφές: οι άντρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, όχι μόνο πρέπει να κόψουν το κάπνισμα, αλλά να αποφύγουν και την έκθεση στον καπνό των άλλων».

Πότε πρέπει να γίνει αυτή η διακοπή; «Τουλάχιστον τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι προσπάθειες της σύλληψης», κατά τον δρα Πέισι.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll