Αυτό το χρέος ποιος θα το πάρει ;

Πυρετός διαβουλεύσεων λαμβάνει χώρα μεταξύ των τραπεζών και  των ιδιωτών για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα και την συμμετοχή τους σε αυτό. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο διαδοχικές συναντήσεις σε Παρίσι και Ρώμη, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα εν όψει...



και του Eurogroup της Δευτέρας.
Χθες ο Τσάρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που επέβλεπε τις συνομιλίες, ανέφερε ότι διευρύνονται οι επιλογές για την μείωση του χρέους της Ελλάδας, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν προκρίνεται κάποια λύση για την συμμετοχή των ιδιωτών.
Τι απαιτούν Γερμανία και οι σύμμαχοι της
Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες της ευρωζώνης απαιτούν να αναλάβουν και οι τράπεζες μέρος του κόστους από τη δεύτερη δέσμη δανείων προς την Ελλάδα, έτσι ώστε να μην πέσει ολόκληρο το βάρος και πάλι στο δημόσιο τομέα και στους φορολογούμενους.
Ο στόχος είναι τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και ταμεία να συνεισφέρουν 30 δισ. ευρώ περίπου στο συνολικό πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ, ανταλλάσσοντας τα ελληνικά ομόλογά τους που λήγουν με νέα χρεώγραφα του ελληνικού δημοσίου.
Το υπόλοιπο κομμάτι του πακέτου θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας (υπολογίζεται ένα πόσο κοντά στα 25 – 30δισ. ευρώ περίπου), καθώς και από εισφορές της ΕΕ και του ΔΝΤ ύψους 60 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί καμία σχεδόν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, της ΕΚΤ και των τραπεζών, που αντιπροσωπεύονται από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), εδώ και δύο εβδομάδες . Στο μόνο που έχουν καταλήξει είναι ένα περίγραμμα προτάσεων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες.
"Δε βρισκόμαστε και σε σημείο μηδέν, αλλά δεν απέχουμε και πολύ", είπε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα καταλήξουμε σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως τον θέλουν οι Γερμανοί" δήλωσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τοReuters.
Η Γερμανία και η Ολλανδία ουσιαστικά προκρίνουν μία περισσότερο δραστική συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αποδεχόμενες ότι αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της από τους διεθνείς οίκους στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ενδεχομένως για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι όμως που απορρίπτει η ΕΚΤ, όπως δήλωσε και ο επικεφαλής της Ζαν Κλόντ Τρισέ στην συνέντευξη τύπου την Πέμπτη

Περιορισμένη η συμμετοχή ιδιωτών
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν την κατάσταση στη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Κανείς δεν αναμένει καμία δραματική πρόοδο σύντομα. Η Ελλάδα ελπίζει να διασφαλίσει το δεύτερο πακέτο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Διπλωμάτης της ευρωζώνης δήλωσε σε δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι οι συνομιλίες ίσως καταλήξουν σε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα ύψους 15 δις ευρώ, παρουσιάζοντας το μέγεθος αυτό ως επιτυχία. Ακόμα και αυτό, ωστόσο, είναι αμφίβολο.
"Δεκαπέντε δισ. ευρώ στα 110 δισ. ευρώ είναι σημαντικό και πραγματικά καλό ποσό", είπε ο διπλωμάτης, υποβαθμίζοντας τις ανησυχίες που εκφράζονται σχετικά με την πρόοδο των συζητήσεων.
Οι διαπραγματεύσεις με το IIF αρχικά περιστρέφονταν γύρω από τηνπρόταση της Γαλλίας για μετακύλιση από τράπεζες και άλλους πιστωτές έως το 70% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του 2014. Η μετακύλιση αυτή θα γινόταν μέσω της αγοράς νέων 30ετών ομολόγων, εγγυημένων από άλλα αξιόγραφα με την υψηλότερη δυνατή πιστοληπτική αξιολόγηση ('ΑΑΑ').
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν εθελοντική μία τέτοια συναλλαγή, χωρίς να κηρύξουν την Ελλάδα σε καθεστώς αμιγούς ή έστω μερικής πτώχευσης που θα κλόνιζε τις αγορές. Και αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλει ούτε να το σκέφτεται η ΕΚΤ.
Και η επαναγορά χρέους στο τραπέζι
Μετά από άλλον ένα κύκλο συνομιλιών στη Ρώμη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το IIF δήλωσε ότι εξετάζει τώρα την πιθανότητα επαναγοράς ελληνικού χρέους. Στο τραπέζι υπάρχει και μια γερμανική πρόταση για ανταλλαγή ομολόγων με άλλα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας. Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν πει όμως ήδη ότι θα εκλάβουν μια τέτοια λύση ως χρεωκοπία της Ελλάδας.
Newscode 
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll