''Ίσως πρέπει να κόψουμε την συνδρομή στην Moody’s''

Ο Ηλίας Μόσιαλος, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μίλησε σήμερα στο ράδιο Εννέα 98,8 για τη νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody’s. "Πιθανόν να έχουμε και άλλες αντιδράσεις. Δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς για πάρα πολλά χρόνια. Ίσως θα πρέπει να κόψει και τη...







συνδρομή του το Υπ. Οικονομικών. Όλες οι κυβερνήσεις πληρώνουν συνδρομή σε αυτούς τους οίκους για να παίρνουν τ’ αποτελέσματά τους. Εμείς δεν τα χρειαζόμαστε πλέον. Δεν έχουν καμία πρακτική αξία.


Πετύχαμε αυτή τη στιγμή επιτόκια τα οποία είναι τα καλύτερα που είχε ποτέ η χώρα την τελευταία 20ετία. Δεν τίθεται θέμα να μην υπάρχει πληρωμή του ιδιωτικού τομέα. Το ενδιαφέρον που έχουμε εμείς είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας παραμένει στη χώρα μας μέσω των ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες δίνουν καλύτερα ομόλογα καθ’ ότι θ’ αποκτήσουν 30ετή διάρκεια θα είναι χρήσιμο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Παράλληλα ισχυροποιείται ο δικός μας τραπεζικός τομέας γιατί έχει πιο χρήσιμα ομόλογα από αυτά που είχε πριν αλλά υπάρχει και ο μηχανισμός στήριξης για τις τράπεζες που τον εγγυάται το ευρω-σύστημα και η ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι ένα κεφάλαιο που εγγυάται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι περισσότερο από επαρκές για να στηρίξει και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αν χρειαστεί να γίνει αυτό αλλά και τη ρευστότητα στο επόμενο διάστημα στην αγορά.


Οι οίκοι αξιολόγησης κάνουν αυτό που έκαναν πάντα. Έχει πρακτικό αποτέλεσμα η αξιολόγησή τους, αν δεν υπάρχει επαρκές κεφάλαιο να στηρίξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αυτό διασφαλίστηκε με τη συμφωνία των Βρυξελλών, θα υπάρχουν επαρκή κεφάλαια, τα ομόλογα των τραπεζών θα καθαρίσουν, θα αποκτήσουν και 30ετή διάρκεια".

Για τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ελληνικές τράπεζες:
"Ακόμα πιο χρήσιμο είναι ότι τα ελληνικά δημόσια ασφαλιστικά ταμεία δεν θα έχουν καμία απώλεια ενώ οι τράπεζες θα χάσουν 21%. Κατά τη γνώμη μου είναι ένα πολύ σωστό μέτρο καθ’ ότι δάνειζαν με πολύ υψηλά επιτόκια στο παρελθόν. Είναι ένα μέτρο δικαιοσύνης, να πληρώσει και ο ιδιωτικός τομέας. Γιατί να μην πληρώσει και ο τραπεζικός τομέας;

Δεν θα έπρεπε κάποτε να πληρώνουν και οι τράπεζες που δάνειζαν στο ελληνικό δημόσιο με υπέρογκα επιτόκια; Για τα ασφαλιστικά ταμεία συμφωνήσαμε να κρατήσουμε τα ομόλογά τους στο άρτιο. Θα έχουν 1,3 δις όφελος το χρόνο τα οποία θα πηγαίνουν προς τις συντάξεις των ασφαλισμένων. Διατηρείται στο ακέραιο το ποσό το οποίο έχουν επενδύσει τα ασφαλιστικά ταμεία".

Για την ρευστότητα στην αγορά:
"Θα πρέπει ν’ αυξηθεί η ρευστότητα άμεσα στην αγορά. Άμεση προτεραιότητα να δούμε πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα γιατί αν δεν υπάρχει ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα, ό, τι και να κάνει η κυβέρνηση, όσο και να προσπαθήσει, η πραγματική οικονομία κινείται μέσα από τις τράπεζες. Πρέπει και με κυβερνητική βοήθεια να δούμε πώς οι τράπεζες θ’ αρχίσουν να κινούν την πραγματική οικονομία".

Για το νέο δάνειο και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας:
"Οι νέες δανειακές συμφωνίες και οι νέοι όροι είναι σαφέστατα καλύτεροι από τους προηγούμενους. Θέλουμε να πετύχουμε, θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις ώστε να βρεθούν αυτά τα χρήματα.


Καλύτερο είναι να βρεθούν μέσω της αξιοποίησης των δικών μας πόρων, παρά να πληρώνουμε δάνειο με 3,5% επιτόκιο. Είναι το χαμηλότερο που μπορεί να πετύχει κανείς και ιδιαίτερα με την περίοδο χάριτος. Είναι ακόμα καλύτερο να μην το πληρώνουμε".
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll