Γιατί παχαίνουν οι άνδρες, όταν μεγαλώνουν;


Γιατί οι άνδρες "βαρελοποιούνται"(tubby) μεγαλώνοντας; Ο μέσος Βρετανός άνθρωπος μεταμορφώνεται μέσα σε μια δεκαετία. Η απληστία και η τεμπελιά είναι τα πιο βασικά αίτια που δημιουργούν το λίπος στην κοιλιακή περιοχή, αλλά...



υπάρχουν και άλλες πιο ανησυχητικές δυνάμεις που μπαίνουν στο παιχνίδι.
 Την περασμένη εβδομάδα επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφεραν μετά από την ολοκλήρωση της έρευνας τους ότι : Οι Βρετανοί άνδρες παχαίνουν περισσότερο από ποτέ και βεβαίως πιο γρήγορα από ποτέ. Ένας μέσος άνθρωπος παίρνει περισσότερα από 20 κιλά σε μια δεκαετία σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν από 20 χρόνια, όπου υπήρχε μια κανονική αύξηση γραμμαρίων ανά έτος.
 Θα ήταν εύκολο να κατηγορήσει κάποιος για αυτή τη δραματική αύξηση την υπερκατανάλωση τροφής και την έλλειψη άσκησης. Αλλά η μελέτη της Οξφόρδης έδειξε ότι η εξήγηση δεν είναι τόσο απλή.
 Πράγματι, η επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει ότι ένα "κοκτέιλ" παραγόντων συμβάλλουν στο να είναι το αρσενικό επιρρεπές στην επιδημία της παχυσαρκίας. Αυτό το κοκτέιλ αποτελείται από παράγοντες γενετικής, ρύπανσης, στρες, ματαιοδοξίας, αϋπνίας και ... πλαδαρούς φίλους.
 Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Βρετανοί άνδρες τρώνε περισσότερο. Σε πάνω από 14 χρόνια μελέτη, οι ερευνητές της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι περίπου τα 10 κιλά του (επιπλέον) βάρους οφειλόταν σε πρόσθετες θερμίδες. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί την πλήρη άνοδο στα 20 κιλά.Η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί μόνο εν μέρει να ευθύνεται για τη διαφορά, λέει ο επι κεφαλής της μελέτης, Dr Peter Scarborough.
 Αντίθετα, τα επιπλέον 12 κιλά στη μέση γυναίκα που αποκτήθηκαν κατά την ίδια περίοδο εξηγούνται απολύτως, είναι θέμα αύξησης τροφής και μόνον σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition.
 Αυτό εναρμονίζεται απόλυτα με τις επίσημες στατιστικές που δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ των ανδρών στη Μεγάλη Βρετανία είναι υπέρβαροι, συγκριτικά με μόλις το ένα τρίτο των γυναικών, ενώ το ένα τέταρτο των ανδρών είναι επισήμως παχύσαρκοι (σε σύγκριση με μόνο 7 τοις εκατό το 1987).
 Το αποτέλεσμα είναι μια επιδημία ασθένειας παχυσαρκίας που σχετίζεται με τους άνδρες: οι περιπτώσεις του διαβήτη έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά ένα τρίτο από το 2003, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκαν κατά λιγότερο από ένα τέταρτο. Υπέρβαροι άνδρες έχουν επίσης πολύ υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα.
 undefinedΑλλά αν η αύξηση του φαγητού και η έλλειψη άσκησης δεν είναι τα αποκλειστικά αίτια για την παχυσαρκία και τις ασθένειες των ανδρών, τι άλλο θα ήταν αυτό που θα μπορούσαν να του καθιστούν "παχύσαρκους";
 Η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα σε σχέση με την πρόοδο που έγινε για την ίδια αιτία στις γυναίκες. Τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, Αμερικανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι βρήκαν ένα γονίδιο που προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες.
 Το γονίδιο - Arrdc3 - βρίσκεται στο ανθρώπινο λίπος και τους μυς, αλλά φαίνεται να προκαλεί μόνο τους άνδρες να αυξάνεται το βάρος τους καθώς γερνούν, λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Parth Patwari του Νοσοκομείου Brigham.
 Όταν αφαιρέθηκε το γονίδιο στα αρσενικά ποντίκια, τέθηκε θέμα ηλικιακό το οποίο ενοχοποιείται και σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Στην πραγματικότητα, έδειξε μια «εντυπωσιακή αντίσταση» σε αυτό το γονίδιο. Αλλά όταν το γονίδιο αφαιρέθηκε από θηλυκά ποντίκια, δεν έκανε καμία σημαντική διαφορά.
 Άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις αποδεικνύουν ότι οι άνδρες μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Μία απειλή μπορεί να προέρχονται από χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά πλαστικής ύλης ή και σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης.
 Αυτά μπορούν να προκαλέσουν τους άνδρες να πάρουν βάρος και επίσης το ότι έχουν χαμηλότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη (απαραίτητη προϋπόθεση για τον διαβήτη), σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικόEnvironmental Health Perspectives.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll