Ερντογάν: «Το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει το τίμημα»


Επιδεινώνονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ, μετά τη δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Κάιρο,πρώτο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της αραβικής άνοιξης, ότι το Ισραήλ πρέπει να...



«πληρώσει το τίμημα» για την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στο πλοίο Mavi Marmara. Μιλώντας ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, ο Ερντογάν κλιμάκωσε την επίθεσή του προς το Ισραήλ λέγοντας πως «η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης απειλεί το μέλλον του ισραηλινού λαού».

«Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ειρήνη είναι η νοοτροπία της κυβέρνησης του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, ο ισραηλινός λαός βρίσκεται απομονωμένος εξαιτίας της πολιτικής της ισραηλινής κυβέρνησης», είπε.

Παράλληλα, ο Ερντογάν έστειλε μήνυμα στους αραβικούς λαούς: «Ο τουρκικός και ο αραβικός λαός πρέπει να είμαστε σφιχτά ενωμένοι, αντλώντας δύναμη από την αιώνια αδελφοσύνη. Μοιραζόμαστε την ίδια περιοχή και την ίδια μοίρα και ήρθε η ώρα να ορίσουμε ξανά από κοινού το μέλλον μας».

Αναφερόμενος στην επίθεση στο Mavi Marmara, τον Μάιο του 2010, ο Ερντογάν είπε ότι η έκθεση της ισραηλινής επιτροπής «δεν έχει καμία ισχύ για εμάς» και «δεν αναγνωρίζουμε καμία αναφορά που νομιμοποιεί τον αποκλεισμό της Γάζας».

«Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη, όσο δεν καταβάλλει αποζημιώσεις στις οικογένειες των μαρτύρων μας και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Γάζας, δεν τίθεται θέμα ομαλοποίησης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων», υποστήριξε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία «ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα».

Τέλος, διεμήνυσε στη διεθνή κοινότητα ότι η μοναδική σωστή απόφαση είναι η αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. «Η αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους αποτελεί υποχρέωση και όχι επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
tovima
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll