"Mην καλλιεργούμε των μηδενισμό και τη μιζέρια"


Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης παραχώρησε ο υπ. ΠΕΚΑ Γ.Παπακωνσταντίνου στην εφημερίδα "Κεφάλαιο".Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι παρά την οικονομική δυσκολία υπάρχει προοπτική για τη χώρα αρκεί να είμαστε συνεπείς στις...



δεσμεύσεις και να μην καλλιεργούμε των μηδενισμό και τη μιζέρια. Σχετικά με τη δύσκολη οικονομική θέση της χώρας αλλά και τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ ο κ.Παπακωνσταντίνου απαντά: " Ο μόνος κίνδυνος που είναι ορατός είναι να συζητάμε μόνο για κινδύνους, να καλλιεργούμε τον φόβο, την μιζέρια και τον μηδενισμό. Η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια και αυτή την προσπάθεια δεν πρέπει να την αδικούμε. Μια προσπάθεια που θα αποδώσει, όχι να γυρίσουμε πίσω στον εφησυχασμό και την ασφάλεια που νομίζαμε ότι έχουμε, αλλά στην απόλυτη συνειδητοποίηση ότι τα έθνη και οι λαοί προοδεύουν μέσα από τον αγώνα, την αλλαγή και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους και των ευκαιριών που κάθε εποχή έχει. Η Ελλάδα αναμφίβολα περνάει δύσκολα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει προοπτική. Θα μείνουμε στο Ευρώ και αυτό είναι μια απόφαση και μια επιλογή, που δεν θα μας χαριστεί. Θα την κερδίσουμε μέσα από ουσιαστική δουλειά να προσαρμοστούμε σε μια λογική συνέπειας λόγου και έργου, σε μια λογική τήρησης των προγραμμάτων και των δεσμεύσεων μας, σε μια λογική ότι η χώρα έχει περισσότερες δυνατότητες από αυτές που της αναγνωρίζαμε μέχρι σήμερα και αφήσαμε το κράτος μας να φτάσει στο σημείο που έφτασε".

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι βέβαιη η κυβέρνηση ότι θα δοθεί στη χώρα η έκτη δόση, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα ο υπουργός τόνισε: "Πέντε δόσεις δανείου, πέντε φορές στις οποίες έχω απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει, κάθε φορά που ερωτώμαι: οι δόσεις κερδίζονται δεν δίνονται. Υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις, υπάρχουν δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε. Η αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη και η χώρα έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ό,τι πρέπει, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή της. Αυτό εξάλλου ήταν και το νόημα των προχθεσινών απόφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Άρα, όπως και κάθε προηγούμενη δόση, έτσι και αυτή, θα χορηγηθεί ως αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε ως χώρα".

Αναφορικά με τις συγκεκριμένες και άμεσες, κινήσεις με "ονοματεπώνυμο" που θα εξασφαλίσουν τη δόση ο Γ.Παπακωνσταντίνου είπε: "Το πρώτο και σημαντικότερο είναι να διασφαλίσουμε την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του έτους και να σταθούμε συνεπείς στην υλοποίηση των έργων που έχουμε πει ότι θα κάνουμε. Οι περισσότεροι από τους στόχους του τριμήνου που αξιολογείται έχουν επιτευχθεί. Από εκεί και πέρα, αυτό που πρέπει να προχωρήσει πιο δυναμικά είναι οι μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις δυνάμεις του τόπου, που προσελκύουν νέα κεφάλαια, κάνουν πιο αποτελεσματικό, ευέλικτο και λειτουργικό το κράτος και τελικά φέρνουν ανάπτυξη."

Εντός Σεπτεμβρίου η πετρελαιοκίνηση

Ερωτηθείς σχετικά με την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης και για τον κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο μήνα, όπως έχει προαναγγελθεί ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός: " Ναι, θα υπάρξουν. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως είχαμε δεσμευτεί, έχει προχωρήσει στις αναλύσεις που ήταν αναγκαίες και σήμερα διαμορφώνεται το πλαίσιο και οι προδιαγραφές για την άρση της απαγόρευσης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το πλαίσιο αυτό, θα το ανακοινώσουμε εντός του Σεπτεμβρίου".

Για τη ΔΕΗ

Αναφορικά με τον σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά με τη ΔΕΗ ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός για την ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει και πρόσθεσε: "Η διάθεση ποσοστού του Δημοσίου μέσα στο 2012 είναι μια απόφαση που έχει ληφθεί από την κυβέρνηση και υπάρχει και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής το οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή. Όμως είναι σαφές και το έχουμε επισημάνει σε όλους τους τόνους, ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία δεν θα αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της επιχείρησης. Άρα, πώληση μέσω Χρηματιστηρίου δεν είναι στις προθέσεις μας. Υπάρχουν επιλογές που περιλαμβάνουν, είτε την εύρεση στρατηγικού επενδυτή για το ποσοστό που θα πωληθεί, είτε τη διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το Δημόσιο και την πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ. Αυτές είναι εναλλακτικές. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στον χρόνο τους και έπειτα από συζήτηση και με την ΔΕΗ και με τους εμπλεκόμενους".

Δεν κινούμαστε βάσει δημοσκοπήσεων

Ερωτηθείς σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και αν εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία ο υπουργός απάντησε: " Είναι προφανές από το πολιτικό κόστος που έχουμε ενσυνείδητα αναλάβει ότι δεν κινούμαστε με γνώμονα την επόμενη δημοσκόπηση. Άρα, το αν θα εξαντλήσουμε την τετραετία ή όχι εξαρτάται από το αν έχουμε δουλειά να κάνουμε και από το αν το αντέχουμε. Η απάντηση στο πρώτο είναι προφανής και η δική μου τουλάχιστον απάντηση στο δεύτερο είναι επίσης ναι".

Για τις αποκρατικοποιήσεις

Σχετικά με την επίτευξη ή όχι του στόχου των αποκρατικοποιήσεων για το 2011 και το τι θα γίνει με την Λάρκο και τα ΕΛΠΕ μέσα στο επόμενο τρίμηνο ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: "Όπως ξέρετε, τη διάθεση μεριδίου του Δημοσίου στα Ελληνικά Πετρέλαια την φέραμε νωρίτερα στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Τόσο για τα ΕΛΠΕ, όσο και για την Λάρκο, η διαδικασία πιστεύω ότι θα έχει προχωρήσει ως το τέλος του έτους, όπως ακριβώς προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Από εκεί και πέρα, και ακριβώς για να μην εξαρτάται η πρόοδος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το κάθε Υπουργείο ξεχωριστά, η κυβέρνηση έχει συστήσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο συντονίζει και προχωρά κεντρικά όλες τις αναγκαίες διαδικασίες".
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll