Το μέλλον της Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής, όπου θα καθοριστεί η μοίρα της Ελλάδας, αλλά και εν πολλοίς ο τρόπος ζωής εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες προτίθενται να πάρουν "τελικές αποφάσεις" για την κρίση χρέους μέχρι...
την ερχόμενη Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος, προχωρώντας- μεταξύ άλλων- και σε μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, βάζοντας τη χώρα μας σε αχαρτογράφητα νερά.

Όλες οι εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το "κούρεμα" θα υπερβαίνει το 50%, κάτι που ωστόσο θα αποτελέσει αντικείμενο πυρετώδους διαπραγμάτευσης, καθώς οι ιδιώτες πιστωτές δεν εμφανίζουν προθυμία να συμμετάσχουν σε τόσο μεγάλη απομείωση, όπως διεμήνυσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου,Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος έθεσε ως όρο για συμφωνία την υιοθέτηση ενός αξιόπιστου σχεδίου που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, πιθανή θεωρείται η απόφαση γιαμόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, με ρόλο καθημερινής εποπτείας στην εφαρμογή των δεσμεύσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζει η Μέρκελ, ζητώντας η σχετική πρόβλεψη να περιληφθεί στα Συμπεράσματα της Συνόδου.

Γαλλο-γερμανική διελκυστίνδα

Γερμανία και Γαλλία διατηρούν τις θέσεις τους, ωστόσο συνεχείς είναι οι επαφές σε υψηλό επίπεδο προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης. Το βράδυ του Σαββάτου, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν κατ' ιδίαν επαφή στις Βρυξέλλες, παρουσία Ρομπάι, Τρισέ, Ρεν, αλλά και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

"Σημειώνουμε πρόοδο, πρέπει και θα επιλυθεί η κρίση, αν δεν το πίστευα δεν θα ήμουν σήμερα εδώ", δήλωσε ο Σαρκοζί, ενώ η Μέρκελ προανήγγειλε μια "φιλόδοξη τελική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Τετάρτης".

Η ίδια απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επέμεινε στο ότι στο άμεσο μέλλον στη ευρωζώνη θα πρέπει να κυριαρχήσουν η μεγαλύτερη εποπτεία στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και η μεγαλύτερη δημοσιονομική λιτότητα, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Τα σημεία τριβής ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι είναι τα εξής: Το ποσοστό του "κουρέματος" του ελληνικού χρέους, (35% θέλει η Γαλλία, 50% η Γερμανία), η ενίσχυση του EFSF και η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

"Ένεση" 100 δισ. στις τράπεζες

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων (τουλάχιστον 10 ώρες), το Σάββατο, των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι κλήθηκαν να εκπονήσουν το σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φέρονται να συμφώνησαν σε επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με "ένεση" από 100 έως 110 δισ. ευρώ, αφού υπερκεράστηκαν οι έντονες διαφωνίες από τηνΙταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, χώρες που εκτίμησαν ως "ακριβό" το σχέδιο.

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ ζητούσε ενίσχυση ύψους 200 δισ. ευρώ. 

Το παραπάνω σχέδιο θα τεθεί επί τάπητος στη "διπλή" Σύνοδο, η οποία αναμένεται να προχωρήσει και σε αύξηση των διαθέσιμων πόρων για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι στη συνεδρίαση της Κυριακής δεν θα ληφθούν αποφάσεις, παρά μόνο θα γίνει μακρά συζήτηση γύρω από τα καυτά θέματα.

Παπανδρέου: Ώρα αποφάσεων για την Ευρώπη

"Είναι ώρα για συλλογικές αποφάσεις, γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των Ευρωπαίων πολιτών", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΚομισιόνΜπαρόζο.

"Η πιο αποτελεσματική και συνετή οδός είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αφού ενισχυθεί κατάλληλα", επισημαίνει ο τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουκάς Παπαδήμος.



nooz.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll