Αυξήσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που δεν αποκλείεται να είναι σε διψήφια ποσοστά και να γίνουν σε δύο δόσεις - μία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, και μια δεύτερη στο επόμενο -, είναι το σενάριο που επεξεργάζεται η...
κυβέρνηση για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κοστολογικά στοιχεία που επικαλείται η ΔΕΗ και οδηγούν σε μεσοσταθμικές αυξήσεις 19% κρίνονται υπερβολικά, γι' αυτό και δεν πρόκειται να ισχύσουν ποσοστά άνω του 20% και του 30%, επίπεδα στα οποία είχε διαρρεύσει ότι θα μπορούσαν να φτάσουν οι επιβαρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες. Εκτός ωστόσο από τα τιμολόγια, από 1.1.2012 θα έχουμε αύξηση και στο τέλος ΑΠΕ που, αν και μικρή, σωρεύει ακόμη μία επιβάρυνση.
Αν και οι αυξήσεις αφορούν την υποχρέωση λόγω Μνημονίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ να αντανακλούν το κόστος παραγωγής του ρεύματος, επιτρέποντας έτσι και σε άλλες εταιρείες να την ανταγωνιστούν στη λιανική (κάτι που για την ώρα είναι δύσκολο, αφού μόνο αυτή έχει πρόσβαση στον φθηνό λιγνίτη), εν τούτοις τα ποσοστά θα ήταν μικρότερα αν η αναδιάρθρωση της επιχείρησης που τώρα μόλις ξεκινά είχε επιχειρηθεί προ διετίας. Και αν ο εξορθολογισμός στους μισθούς (200 εκατ. ευρώ μείωση θα έχει η ΔΕΗ το 2012 λόγω ενιαίου μισθολογίου) είχε δρομολογηθεί νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι υπάρχει μελέτη του 2008 επί διοίκησης Αθανασόπουλου, σύμφωνα με την οποία το κόστος της ΔΕΗ απέχει κατά 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο (δεν αναφερόταν στα μισθολογικά!) σε σχέση με τις βέλτιστες πρακτικές των αντίστοιχων εταιρειών της Ευρώπης, εννοώντας τον τρόπο λειτουργίας των ορυχείων, των μονάδων κ.λπ.
Το σενάριο προβλέπει ότι οι επιβαρύνσεις θα είναι μικρότερες στις χαμηλότερες καταναλώσεις και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ένας μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμολογίων ανά 6μηνο βάσει του κόστους, δηλαδή ένα είδος ρήτρας.
Τα νέα τιμολόγια θα εμπεριέχουν και αυξημένο ΕΦΚ, αφού στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι να καταργηθεί ο ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στο αέριο της ηλεκτροπαραγωγής.
Οι αποκρατικοποιήσεις. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το καινούργιο στοιχείο είναι ότι στο «πακέτο» πώλησης των τεσσάρων μονάδων της ΔΕΗ εξετάζεται να προστεθούν και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ώστε το προς πώληση προϊόν να είναι πιο ελκυστικό στους υποψήφιους αγοραστές (στη λογική της «μικρής ΔΕΗ»). Τα ονόματα των μονάδων δεν ανακοινώνονται , αλλά με δεδομένο ότι οι Βρυξέλλες ζητούσαν να είναι αντιπροσωπευτικές της «μεγάλης ΔΕΗ», πρόκειται για δύο μονάδες στη Β. Ελλάδα (πιθανώς Αμύνταιο - Αγ. Δημήτριος), μία στον Νότο (Μεγαλόπολη) και μία καινούργια («φωτογραφίζεται» η Φλώρινα).
trelokouneli
|