Προς απαγόρευση το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Στην αύξηση της τιμής των τσιγάρων αλλά και στην απαγόρευση εμπορίας και χρήσηςηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία περιέχουν νικοτίνη, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια μείωσης του καπνίσματος...


Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, που θα αφορά και την πώληση των στριφτών τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς είναι φθηνότερα.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας προχωρά και στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, αφού θεωρεί ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Η τιμή των προϊόντων καπνού είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο στη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, είπε ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, προσθέτοντας ότι η βελτίωση που υπάρχει έως σήμερα από την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική, γι' αυτό θα πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε και οικονομικά μέτρα.

Η αύξηση της τιμής ελαττώνει την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, είπε ο κ. Κυριόπουλος, εκτιμώντας ότι μια αύξηση της τάξης των 2 ευρώ στην τιμή του πακέτου, θα είχε ως αποτέλεσμα 460.000 λιγότερους καπνιστές, 150.000 λιγότερους νέους που θα ξεκινούσαν το κάπνισμα, και 440 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φορολογικά έσοδα. 

Διακόσια δισ. ευρώ είναι το κόστος του καπνίσματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης.

Τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση μέσα στην κρίση δίνει στον εαυτό του ένας καπνιστής που κόβει το τσιγάρο, τόνισε ο κ Μπεχράκης, καθώς χρειάζεται περίπου 80 με 90 ευρώ το μήνα για την αγορά τους,δηλαδή ένα μηνιάτικο περίπου το χρόνο.
 
"Δύο γενιές παιδιών αν εκπαιδεύσουμε να μην καπνίζουν, το κάπνισμα μπορεί να εκριζωθεί", υπογράμμισε ο κ. Μπεχράκης. Ο στόχος είναι, είπε ο καθηγητής, το 2040 να έχουμε κάτω από 5% καπνίζοντες στην Ευρώπη και αυτό είναι υλοποιήσιμη στόχευση. Πρέπει και η Ελλάδα να προσδεθεί σ' αυτή τη διαδικασία και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως κοινωνία, προκειμένου να σώσουμε τα παιδιά μας από τη διαδικασία του καπνίσματος.

Κοινή εκτίμηση των ειδικών, πάντως, είναι ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού των συστηματικών καπνιστών κατά 4,1% και κατά 15% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. 

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για τις ηλικίες 18-24 ετών καθώς εκεί παρατηρείται μείωση που φτάνει μέχρι 8% στα πέντε τελευταία χρόνια. 

Η προσέλευση των ανθρώπων στα ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος έχει αρχίσει να αυξάνει σημαντικά, αλλά σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο δεν μελετάται, προς το παρόν, η κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος, ενώ παράλληλα έχει μειωθεί και η ρύπανση στους κλειστούς δημόσιους χώρους παρά τη μη πιστή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ε. Φουσέκη
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll