Ποια είναι τα 5 σημεία του σώματός σας που πρέπει να προσέχετε;

Μεταξύ των πολύτιμων μερών του, το σώμα μας περικλείει πάνω από 200 κόκαλα, 600 μυς, 6,5 μέτρα έντερα, δεκάδες όργανα και σχεδόν 160 χιλιόμετρα αιμοφόρων αγγείων.Μόνο το ένα μάτι μας περιέχει πάνω από 15 μέρη. Όμως, απ’ όλα αυτά τα κομματάκια, ποια είναι τα πλέον αναντικατάστατα; Δείτε τα πέντε πιο σημαντικά ανατομικά μέρη του...
σώματός σας – αλλά και πώς να διατηρήσετε το καθένα σε εξαιρετική κατάσταση.




1 Εγκέφαλος

Δεν υπάρχουν μεταμοσχεύσεις εγκεφάλου, γι’ αυτό η φροντίδα αυτού του οργάνου πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κοιμάστε αρκετά. Αν κοιμάστε λιγότερο από εφτά ώρες τη νύχτα, δε μειώνεται μόνο η ικανότητά σας να γράφετε έξυπνα μηνύματα – βραχυκυκλώνει τη μνήμη σας επειδή δεν περνάτε αρκετή ώρα σε βαθύ ύπνο, την κατάσταση όπου το σώμα σας σταθεροποιείται και αποθηκεύει αναμνήσεις.

Η άσκηση μπορεί να τονώσει επίσης τη φαιά ουσία σας. Έρευνες δείχνουν ότι η αεροβική αυξάνει τη δημιουργία νέων κυττάρων στις περιοχές μνήμης του εγκεφάλου. Φυσικά, εδώ δεν ισχύει το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο». Για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας χρειάζεστε μόλις 15 λεπτά τρεις φορές τη βδομάδα. Προσέξτε, επίσης, τι τρώτε. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 διατηρούν υγιή τον εγκέφαλο και μπορεί ακόμα και να αποτρέψουν τις βλάβες που σχετίζονται με τη γήρανση. Σας προτείνω να καταναλώνετε αρκετές μερίδες τροφών πλούσιων σε Ω-3 τη βδομάδα, όπως σολομός, σαρδέλες, καρύδια και μοσχάρι ελεύθερης βοσκής.




2 Καρδιά

Η καρδιά σας είναι ο βασικός μυς που πρέπει να προσέχετε. Μην ξεχνάτε ότι οι καρδιοπάθειες είναι η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Το πρώτο βήμα είναι να μειώσετε τα λιπαρά. Έρευνες έχουν συνδέσει το κοιλιακό λίπος, απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο, με τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια. Χάστε το λίπος στη μέση σας αποφεύγοντας τις κατεργασμένες τροφές. Μελέτες δείχνουν ότι τα τρανς λιπαρά αυξάνουν περισσότερο την εναπόθεση λίπους στην κοιλιά από τα άλλα είδη διατροφικών λιπαρών.

Επίσης, κάντε εξετάσεις για πίεση και χοληστερόλη τουλάχιστον μία φορά πριν τα 30 και πιο συχνά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό ή αν οι τιμές σας είναι υψηλές (η πίεσή σας δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 και η συνολική χοληστερόλη πρέπει να είναι κάτω από 200). Αν δεν τεθούν υπό έλεγχο, η υψηλή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος αργότερα.




3 Συκώτι

Αυτό το όργανο πραγματοποιεί πάνω από 5.000 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και το φιλτράρισμα του αλκοόλ και άλλων τοξινών στον οργανισμό. Όσο πιο πολλά… κοκτέιλ πρέπει να φιλτράρει το συκώτι, βέβαια, τόσο πιο πιθανό είναι να υποστούν βλάβη τα κύτταρά του. Κι αυτό αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης και άλλων ασθενειών του ήπατος, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια. Το να πιείτε 10 σφηνάκια με τη μία όχι μόνο δεν είναι υγιεινό, αλλά θέτετε επίσης σε κίνδυνο τον εαυτό σας αν πίνετε λίγο παραπάνω σε τακτική βάση – για παράδειγμα, δύο με τρία ποτήρια κρασί κάθε βράδυ. Οι ειδικοί συστήνουν στις γυναίκες να μην πίνουν πάνω από ένα ποτό την ημέρα (ένα ποτό σημαίνει ένα σφηνάκι αλκοολούχου ποτού, ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα).

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος παράγοντας των ασθενειών του ήπατος είναι η παχυσαρκία. Οι εναποθέσεις λίπους στο συκώτι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και ουλές, οι οποίες συμβάλουν στην κίρρωση και τον καρκίνο. Αυξήστε την πρόσληψη σιδήρου και προσθέστε πρωτεΐνες σε κάθε γεύμα για να χτίσετε μυς. Τέλος, προσέξτε πολύ στην ερωτική σας ζωή: η ηπατίτιδα Β και C μεταδίδονται με το σεξ όταν δεν υπάρχει προστασία.




4 Πνεύμονες




Οι πνεύμονές σας δε δέχονται μόνο οξυγόνο – παγιδεύουν επίσης βακτήρια, ιούς και άλλα αερογενή σωματίδια. Άρα, σε όσο καλύτερη κατάσταση είναι, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αρρωστήσετε.

Για να τους διατηρείτε σε καλή κατάσταση, κόψτε το τσιγάρο. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία καρκίνου των πνευμόνων, μια ασθένεια που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ όσους ο καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου μαζί.

Δεν είναι σαφές κατά πόσο ποια συγκεκριμένα θρεπτικά στοιχεία επηρεάζουν τη συνολική υγεία των πνευμόνων, αλλά ένα γνωρίζουν στα σίγουρα οι επιστήμονες: η αντικατάσταση των τηγανιτών με λιγότερο λιπαρές τροφές είναι έξυπνη κίνηση. Εάν είστε παχύσαρκοι, το αναπνευστικό σας σύστημα αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά, εν μέρει επειδή το υπερβολικό βάρος στο κορμό πιέζει τα τοιχώματα του θώρακα. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια του 10% του επιπλέον βάρους (αν είστε κατά 20 κιλά υπέρβαροι, αυτό είναι μόλις 2 κιλά) βελτιώνει τη χωρητικότητα των πνευμόνων σας κατά 5%.




5 Πάγκρεας

Έχετε καμιά φορά την αίσθηση ότι πεινάτε τόσο που θα μπορούσατε να φάτε τα πάντα; Είναι επειδή δουλεύει το πάγκρεας. Εγκατεστημένο ανάμεσα στο στομάχι και τη σπλήνα, αυτό το όργανο παράγει ινσουλίνη – την ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και σας κάνει να νιώθετε είτε χορτάτοι και γεμάτη ενέργεια είτε πεινασμένοι και ετοιμόρροποι, ανάλογα με το πόση υπάρχει στον οργανισμό σας.

Τα βήματα που κάνετε για να φροντίσετε τα άλλα σας όργανα (να μην καπνίζετε, να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και να ασκείστε τακτικά) θα διατηρήσουν υγιές και το πάγκρεας. Είναι, όμως, επίσης καλή ιδέα να καταναλώνετε πολλές φυτικές ίνες. Μειώνουν τον κίνδυνο πετρών στη χολή – μικροσκοπικών τεμαχίων κρυσταλλοποιημένης χοληστερόλης που μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα, μια άσχημη κατάσταση που ενδέχεται να οδηγήσει σε παγκρεατικό καρκίνο. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες σιτηρών ολικής αλέσεως την ημέρα (ποσότητα ίση με ένα φλιτζάνι περίπου δημητριακά) διέτρεχαν 40% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πάγκρεας από αυτούς που έτρωγαν μία μερίδα ή και λιγότερο καθημερινά.




Το μυστικό

Θέλετε να τα έχετε 400; Καθώς περιμένετε στην ουρά, μετρήστε ως το 100, μετρώντας ανά 3. Αν είναι πολύ εύκολο μετρήστε ανάποδα.



24wro.blogspot.com
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll