Τα συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πολλά θα έχετε ακούσει για την κυτταρίτιδα και πολύ περισσότερα θα έχετε δοκιμάσει για να την αντιμετωπίσετε. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο αισθητικό πρόβλημα στην εποχή μας, όχι μόνο επειδή είναι επίμονη, αλλά και εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής: δηλαδή των διατροφικών μας συνηθειών, αλλά και...
του έντονου άγχους που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.
Αυτός ο «εχθρός» δεν έχει ηλικία, δεν ξεχωρίζει αν είστε λεπτές ή γεμάτες, ψηλές ή κοντές. Είναι όμως ένα κατεξοχήν γυναικείο πρόβλημα, ενώ εμφανίζεται στην περιοχή των γλουτών και σπανιότερα στην κοιλιά και το εσωτερικό των μπράτσων.
Ανακαλύψετε ποια σύγχρονα όπλα έχετε στη διάθεσή σας και... φέτος το καλοκαίρι βγάλτε το παρεό σας!
Πού οφείλεται;
Επιβαρυντικοί παράγοντες: Η κυτταρίτιδα προκαλείται κυρίως από τις ορμόνες. Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο δεν πλήττει τους άντρες είναι πιθανότατα γιατί έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων από τις γυναίκες. Ένας ακόμη λόγος που η κυτταρίτιδα είναι γένους... θηλυκού αποτελεί το γεγονός ότι το χόριο (πρωταγωνιστής στο μηχανισμό εμφάνισής της, όπως θα δούμε παρακάτω) είναι λιγότερο εύκαμπτο στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να διαρρηγνύεται ευκολότερα υπό την επίδραση της ηλικίας και του περιβάλλοντος.
Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η κληρονομικότητα. Αν η μητέρα σας είχε κυτταρίτιδα, έχετε πολλές πιθανότητες να αποκτήσετε κι εσείς.
Ο μηχανισμός της: Οι παραπάνω παράγοντες καθιστούν το χόριο (το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα) πιο ευάλωτο σε φθορές. Στις περιοχές λοιπόν που το χόριο αρχίζει και φθείρεται, χάνει νερό και αποδυναμώνεται. Τελικά καταστρέφεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε το λίπος που υπάρχει από κάτω αρχίζει να εισχωρεί ορατά στο χόριο. Αν η επιδερμίδα εξασθενήσει, αφυδατωθεί και λεπτύνει, η κυτταρίτιδα γίνεται τελικά ορατή στην επιφάνεια.
Επομένως, για να απαλλαγείτε από αυτήν πρέπει να επικεντρωθείτε στην επανόρθωση του χορίου και της επιδερμίδας, όχι στο κάψιμο του λίπους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε με «επίθεση σε διπλό μέτωπο»: Αφενός εκ των έσω, με την πρόσληψη των κατάλληλων διατροφικών συστατικών, και αφετέρου εξωτερικά, με τη χρήση των πιο αποτελεσματικών προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας.
Πόσο προχωρημένη είναι;
Τα στάδια εμφάνισής της είναι τέσσερα:
1ο στάδιο: Tα σημάδια του σχηματισμού της κυτταρίτιδας είναι αόρατα, γιατί συμβαίνουν στο επίπεδο του χορίου. Τα αιμοφόρα αγγεία στις προβληματικές περιοχές αρχίζουν να καταστρέφονται, κι έτσι προκαλείται απώλεια των δικτύων των τριχοειδών αγγείων στο χόριο.
Καθώς η καταστροφή συνεχίζεται, το δέρμα δεν μπορεί πια να λάβει όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη φθορά στο χόριο και την επιδερμίδα. Το νερό αρχίζει να διαρρέει από τα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία και να συγκεντρώνεται ανάμεσα στους ιστούς. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται, γίνονται διπλάσια ή και τριπλάσια, σχηματίζοντας συμπαγείς μάζες. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο η επιδερμίδα είναι ακόμη υγιής, όπως και το χόριο.
2ο στάδιο: Η φθορά του χορίου έχει προχωρήσει. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται ακόμη περισσότερο και αρχίζουν να ωθούνται προς τα πάνω, στο ολοένα και πιο αδύναμο χόριο. Οι θρεπτικές ουσίες δεν μπορούν να φτάσουν στο δέρμα, το οποίο αδυνατίζει όλο και περισσότερο.
Αυτός ο κύκλος καταστροφής των ιστών επιταχύνει την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Οι συνέπειες στην επιφάνεια του δέρματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες, αλλά η όψη φλοιού πορτοκαλιού μπορεί να γίνει αισθητή με ένα απλό τσίμπημα.
3ο στάδιο: Συνεχίζονται οι διαδικασίες του 2ου σταδίου, όμως η όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι πλέον ορατή ακόμα και όταν δεν τσιμπάτε το δέρμα. Η κυτταρίτιδα έχει ανάγλυφη και τραχιά υφή.
4ο στάδιο: Τα εξογκώματα στο επίπεδο του χορίου είναι ορατά. Σε αυτό το στάδιο η κυτταρίτιδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη σφριγηλότητας, λόγω προχωρημένης φθοράς του δέρματος. Συχνά μάλιστα συνοδεύεται από πόνο, ειδικά μετά από αρκετή ώρα ορθοστασίας, που η κατακράτηση υγρού στα πόδια κορυφώνεται.
Πώς θα την αντιμετωπίσω;
Έχετε στη διάθεσή σας τρία βασικά όπλα: Πρώτον, την άσκηση. Δεύτερον, τα ειδικά καλλυντικά προϊόντα. Τρίτον, συγκεκριμένα συστατικά που μπορείτε να λάβετε μέσα από τη διατροφή σας, τα οποία θα βοηθήσουν το σώμα σας να την πολεμήσει εκ των έσω. Ποια είναι αυτά;
Λεκινθίνη: Επανορθώνει τους ιστούς αναδομώντας τα κυτταρικά τοιχώματα και βοηθώντας έτσι όλα τα όργανα να είναι πλήρως ενυδατωμένα και να λειτουργούν στο μέγιστο.
Πού θα τη βρείτε: Στο κουνουπίδι, τα φιστίκια, τα πορτοκάλια, τις πατάτες, το σπανάκι, το μαρούλι και τις ντομάτες.
Γλυκοζαμίνη: Ένας άλλος παράγοντας που βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Είναι όμως δύσκολο να τη λάβετε μέσα από τις τροφές.
Πού θα τη βρείτε: Είναι διαθέσιμη ως συμπλήρωμα, μπορείτε να τη βρείτε είτε μεμονωμένη είτε ως μέρος ενός πολυβιταμινούχου σκευάσματος.
Λιπαρά οξέα: Προσελκύουν το νερό στα αφυδατωμένα κύτταρα και στο συνδετικό ιστό σε ολόκληρο το σώμα. Θα μπορούσαμε να τα παρομοιάσουμε με το λάδι που λιπαίνει τα γρανάζια του σώματος.
Πού θα τα βρείτε: Στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το λάδι λιναρόσπορου, καθώς και τα λιπαρά ψάρια.
Αντιοξειδωτικά συστατικά: Μία από τις πολλές λειτουργίες τους είναι η ικανότητά τους να αποτρέπουν τη φθορά του χορίου και της επιδερμίδας, που ανοίγει το δρόμο στην κυτταρίτιδα.
Πού θα τα βρείτε: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, το συκώτι, τα καρότα, τα αβγά και το γάλα.
Αντιφλεγμονώδη συστατικά: Καταπολεμούν τις φλεγμονές που θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στη φθορά του χορίου και της επιδερμίδας.
Πού θα τα βρείτε: Πλούσιες πηγές είναι το μαρούλι, το μπρόκολο, το σπανάκι, οι γίγαντες, ο αρακάς και η φάβα.
Βιταμίνες Β και μέταλλα: Ενισχύουν το σώμα να μεταβολίσει τις τροφές σε λείο δέρμα και σφιχτό συνδετικό ιστό, εξομαλύνοντας έτσι το πρόβλημα. Η βιταμίνη Β περιέχεται στα φασόλια, τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά, το ψάρι και τα πουλερικά.
Όσο για τα μεταλλικά στοιχεία, καταναλώστε για παράδειγμα όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσια σε σίδηρο και μαγνήσιο.
Καφεΐνη: Ένα φυσικό συστατικό που μειώνει το πάχος των λιποκυττάρων του δέρματος, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Ακόμα δεν υπάρχει μια διευκρινιστική απάντηση για το πώς την επηρεάζει η καφεΐνη. Μπορεί να κινητοποιεί τα λιποκύτταρα και προσωρινά να περιορίζει την κυτταρίτιδα μέσω της μείωσης νερού.
Πηγή: myself.gr
Πηγή: http://www.kamikazi.gr/2011/12/blog-post_4359.html#ixzz1tC62vkPW
|