Ξέρω ότι πολλοί από τον τίτλο θα αναρωτηθούν...Πάει καλά ή είναι τελείως nerd???Αφορμή για αυτό το κείμενο, στάθηκε μια κουβέντα που έχω με πολλούς φίλους φοιτητές και όταν λέω τη γνώμη μου μένουν με το στόμα ανοιχτό και με βλέμμα σαν να μου λένε “φίλε έχεις πρόβλημα, ψάξτο”.
Τελευταίο μάθημα...
εξεταστικής για μένα ήταν πριν από περίπου 4 (?????) χρόνια....Το τέλος μιας κουραστικής και εξουθενωτικής διαδικασίας, μιας και ως σωστός Έλληνας φοιτητής άφησα πάνω από τα μισά μαθήματα για το τελευταίο έτος. Βράδια ολόκληρα άυπνος, με μόνη συντροφιά καφέδες και τσιγάρα, έχοντας να αντιμετωπίσω τον Marx, τον Weber και ολόκληρη την Κοινωνική Θεωρία. Τελειώνοντας, ήμουν πια πτυχιούχος και απαλλαγμένος από την διαδικασία εξέτασης κάθε 3 έως 5 μήνες.Τελευταίο μάθημα...
Αναλογιζόμενος τώρα τις στιγμές εκείνες μου έρχονται γλυκές αναμνήσεις. Ναι το παραδέχομαι...Με πολύ δόση μαζοχισμού θα ήθελα να ξαναδώσω μάθημα στο Πανεπιστήμιο. Δεν με νοιάζει ο βαθμός αλλά η όλη διαδικασία. Να δω το πρόγραμμα των εξετάσεων, να σιχτιρίσω που μου έβαλαν 3 μαθήματα την ίδια μέρα, να αρχίσω να αναζητώ σημειώσεις και βιβλία και να βρίζω τον εαυτό μου που δεν πάταγα στα μαθήματα. Να πηγαίνω κάνα μισάωρο πριν την εξέταση να πίνω καφέ με τους συμφοιτητές και μετά να ψάξω την καλύτερη θέση μπας και καταφέρει κάποιος να μου σφυρίξει τίποτα από τα θέματα... Να ξενυχτάω, να πλακώνομαι στα τσιγάρα και τους καφέδες, να απελπίζομαι αλλά να βρίσκω και τη δύναμη να συνεχίζω...Και το πιο σημαντικό εκείνης της περιόδου, που δυστυχώς κατ'εμέ πολλοί αμελούν...Το να αποκτάς γνώση. Μια γνώση που πολλές φορές κρατάει μόλις 3 ώρες και τελειώνει με την παράδοση του γραπτού. Όμως κάποιες άλλες φορές, μια γνώση που σε προβληματίζει, σε ενεργοποιεί και σε οδηγεί σε δρόμους που μέχρι τότε δεν είχες φανταστεί...Μια γνώση που σε εξοπλίζει με αμυντικά όπλα απέναντι σε κάθε είδους προπαγάνδες, υποκουλτούρες και σαθρές τοποθετήσεις.
Αυτά είναι που οδηγούν πολλούς τελειόφοιτους στο να επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, όπως και εγώ, κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό. Όμως, ποτέ δεν είναι το ίδιο. Και το ξέρεις εξαρχής.
Αφού αναπόλησα εκείνες τις εποχές ήρθε η ώρα να δώσω και μερικές συμβουλές για την προετοιμασία, κυρίως ψυχολογική, διαχείρισης των εξετάσεων.
1. Βάλε απαγορευτικό στο άγχος: Το άγχος επιστημονικά αναφέρεται σε μια μορφή δυσάρεστης συγκίνησης. Τα έμβια όντα πέρα από το άγχος έχουν και κάποια άλλα είδη δυσάρεστων συγκινήσεων είναι π.χ. η θλίψη ή ο θυμός, αλλά το άγχος διακρίνεται από αυτά, από το γεγονός ότι συνδέεται πάντοτε με ένα κίνδυνο. Όταν νιώσουμε ότι κάποια πτυχή της ύπαρξής μας κινδυνεύει, νιώθουμε φυσιολογικά άγχος. Σε φυσιολογικά πλαίσια, το άγχος είναι ευεργετικό καθώς κινητοποιεί το άτομο να δράσει. Πολλές φορές όμως κατά τη διάρκεια των εξετάσεων το άγχος δεν διαχειρίζεται εύκολα και από ευεργετικό μετατρέπεται σε ψυχοφθόρο και ανούσιο με αποτέλεσμα η απόδοση μας να μειώνεται. Μικρά tips:
- Καλή διατροφή, με τροφές χαμηλές σε λιπαρά. Φρούτα και λαχανικά επιβάλλονται.Το καλό πρωινό σε γεμίζει ενέργεια για διάβασμα. Μια επίσκεψη στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς θα σε βοηθήσει και θα σου γλιτώσει χρήματα μιας και δεν θα χρειαστεί να παραγγέλνεις απ' έξω.
- Καλός ύπνος. Η έλλειψη ξεκούρασης συμβάλλει σημαντικά στη αύξηση του στρες. Ο ύπνος βοηθάει τον οργανισμό να αναδιοργανωθεί σωματικά, ψυχολογικά και συναισθηματικά.
- Γυμναστική. Μην φανταστείς τίποτα τρελό όπως 2 ώρες σε διάδρομο και 5 σετ κοιλιακών. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα, θα σε κάνει να χαλαρώσεις και να μειώσεις το στρες.
- Κλείσε τα μάτια και πάρε βαθιές αναπνοές. Μπορεί να σου ακούγεται ανούσιο αλλά στα μεγάλα ζόρια βοηθάει.
- Κάνε θετικές σκέψεις. Το να λες συνέχεια ότι θα αποτύχεις στο μάθημα δεν βοηθάει ιδιαίτερα.
Αν όλα αυτά αποτύχουν τότε καλύτερα να απευθυνθείς στον Π.Παυλόπουλο για να σε συμβουλεύσει πως να μείνεις ατάραχος ακόμα και όταν πέφτουν μπουνίες μπροστά σου.
2. Κλείσε το PC:Πόσες φορές εκεί που διαβάζεις λες κάτσε να μπω λίγο facebook, twitter κτλ να ξεχαστώ? Επειδή είμαι σίγουρος ότι το κάνεις πολλές φορές και κυρίως δεν μένεις λίγο, κλείσε τον υπολογιστή, διάβασε μέχρι να νιώσεις ικανοποιημένος και μετα κάτσε και λιώσε στο farmville και στα mentions.
3. Αποφύγετε την τηλεόραση: Συμβουλή όχι μόνο για τις εξετάσεις αλλά και για την καθημερινότητά μας γενικότερα. Έρευνες δείχνουν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης βάζει τον εγκέφαλό μας σε μια διαδικασία αδράνειας και παθητικότητας. Παράλληλα, πέρα από το ότι καίμε εγκεφαλικά κύτταρα, αν βλέπουμε και τις ειδήσεις έχουμε αφορμές είτε να εκνευριστούμε είτε να τρομοκρατηθούμε. Η επιλογή μιας ταινίας για ξεκούραση, είναι η καλύτερη δυνατή λύση.
4. Διαβάζω μόνος: Αυτό βέβαια είναι στον άνθρωπο. Πολλοί διαβάζοντας με άλλους κινητοποιούνται και λειτουργούν καλύτερα. Όμως τις περισσότερες φορές, αυτό που γίνεται είναι να ασχολούμαστε και να συζητάμε για την μπάλα, τις γυναίκες, τους άνδρες, τα ρούχα, τα κουτσομπολιά και οτιδήποτε άσχετο με το διάβασμα.
5. Η βιβλιοθήκη της σχολής το δεύτερο σπίτι σου: Για μένα ο ιδανικός χώρος διαβάσματος πριν την εξεταστική είναι η βιβλιοθήκη. Σου παρέχει άνεση, ησυχία και πολλές συμπληρωματικές σημειώσεις. Ακόμα, σε βοηθάει να μένεις συγκεντρωμένος καθώς στο σπίτι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να σε αποδιοργανώνουν.
6. Καλή προετοιμασία: Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις βγάλει όλη την ύλη 2-3 φορές. Αν ξέρεις ένα μέρος της ύλης πολύ καλά αυξάνονται οι πιθανότητες να επιτύχεις.
7. Μήπως καταβάθος ξέρεις τα θέματα?: Αυτό πάει προς τους φοιτητές που παρακολουθούσαν τα μαθήματα. Κατά τη διάρκεια των παραδόσεων ο κάθε καθηγητής “δείχνει” τι τον ενδιαφέρει αλλά κυρίως το τι θέλει να κρατήσουμε από το μάθημά του.
8. Η αποτυχία στις εξετάσεις δεν είναι το τέλος του κόσμου: Όπως και οποιαδήποτε άλλη αποτυχία στη ζωή μας έτσι και αυτή θα πρέπει να μας γεμίζει δύναμη και να μας πεισμώνει. Και αν πάνε οι σπουδές μας ένα 6μηνο πίσω δεν τρέχει και κάτι(πέρα από τα νεύρα των δικών μας). Η ανεργία δυστυχώς υπάρχει σε τεράστια ποσοστά είτε έχεις πτυχίο είτε όχι.
ΥΓ: Η γνώση αποκτάται με κόπο και προσπάθεια. Θα πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε τέλος στη λογική του “τα πτυχία copies κτώνται”.
Επιμέλεια: Μιχάλης Αποστολάκης
|