“Σκοπιανοί, Τούρκοι, Αλβανοί πράκτορες και παρακρατικοί κάνουν εμπρησμούς. Τα ονόματά τους στη φόρα. Οι έρευνες της ΕΥΠ και της CIA.Για ποιες πυρκαγιές ευθύνονται. Ένα ρεπορτάζ που τσακίζει κόκκαλα.” Έχει προκαλέσει σοκ η δήλωση του Νίκου Δένδια, σύμφωνα....
με την οποία η ΕΥΠ ερευνά τις “σοβαρές ενδείξεις” ότι πίσω από τις 282 πυρκαγιές που ξέσπασαν στη χώρα το τελευταίο τριήμερο, κρύβονται εμπρηστές. Και γιατί το ερευνά η ΕΥΠ; Για να ανακαλύψει αυτό που όλοι ξέρουμε: Ότι ξένοι πράκτορες έχουν βαλθεί να κατακάψουν τη χώρα.
Είχαμε αναφερθεί σε έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου TCS, η οποία αναφέρει ότι διάφορες χώρες (δεν προσδιορίζει ποιες, αλλά έχει ενημερώσει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα) χρηματοδοτούν λαθρομετανάστες με σκοπό να δρουν ως πράκτορές τους και να ξεκινήσουν “ανορθόδοξο” πόλεμο, προκαλώντας πολλαπλές δασικές πυρκαγιές -μεταξύ άλλων.
Στην έκθεση επισημαίνεται ο ρόλος της ΜΙΤ, των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, που “στρατολογεί” λαθρομετανάστες και τους αποστέλλει στην Ελλάδα. Και σιγά το καινούριο θα πείτε… Γιατί και αυτό το ξέραμε, καιρό τώρα. Εδώ ολόκληρος Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η ΜΙΤ έβαζε φωτιές στην Ελλάδα (κάποιες από αυτές που κατονομάστηκαν είχαν και νεκρούς), αλλά στη χώρα μας δεν κουνήθηκε φύλλο. Δηλαδή, ποιος θέλουν να τους το πει για να διεκδικήσουν τουλάχιστον αποζημιώσεις (αυτό το κάνουν κάποιοι δήμοι, χωρίς όμως την επίσημη στήριξη του κράτους, οπότε… τρέχα γύρευε); Άλλωστε και την περίοδο που ο Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι οι πράκτορες της ΜΙΤ “έσπερναν” φωτιές στην Ελλάδα, ο (τότε) υπουργός Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρες απειλές”. Όλοι τον χλευάζαμε τότε. Πόσο δίκιο είχε…
Οι Σκοπιανοι
Ένα άκρως εμπιστευτικό έγγραφο, με τα επτά ονόματα των μελών της οργανωτικής ομάδας Σκοπιανών πρακτόρων με αλβανικά διαβατήρια, οι οποίοι ευθύνονταν για τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, διαβιβάστηκε από την Διακλαδική Διεύθυνση Πληροφοριών των Ενόπλων Δυνάμεων στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Ε.Μεϊμαράκη και από εκεί προωθήθηκε στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτη. Αυτό αποκαλύπτει σήμερα, με καθυστέρηση 4,5 ετών βέβαια ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρωνας Πολύδωρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δημοκρατία».
«Ένα πληροφοριακό σημείωμα των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εδόθη στις 17 Νοεμβρίου 2007 στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεΐμαράκη οι πυρκαγιές του θέρους 2007 σε σημαντικό αριθμό είναι έργο εξτρεμιστών Σκοπιανών, σε συνεργασία με αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών των Σκοπίων». Μεταξύ της επταμελούς ομάδας που οργάνωσαν τις εγκληματικές αυτές πυρκαγιές είναι και κάποιοι αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, αλλά και άνθρωποι που εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών. «Στόχος των επιχειρήσεων ήταν η αποσταθεροποίηση και η αποδυνάμωση της πολιτικής της Ελλάδας και η δημιουργία πολιτικής αστάθειας εν όψει των εξελίξεων για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ», υποστηρίζεται στο ίδιο άρθρο. Σημειώνεται, ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007 είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 63 άνθρωποι.
Οι Τούρκοι πράκτορες
Ο (επίσημος) χορός των αποκαλύψεων άνοιξε από την κυνική ομολογία του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Κι όμως. Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την “μητέρα Τουρκία”.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια. Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Όμως, δεν κουνήθηκε φύλλο. Και, για να μη λέμε αερολογίες ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου “έψαξαν και δεν βρήκαν στοιχεία” (όχι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε κάτι παραπάνω) παραθέτουμε εμείς τα αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ. Για να δούμε: Θα τολμήσει κάποιος εισαγγελέας να ανοίξει την έρευνα; Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την ιστορία του Εφραίμ, αφού δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις, απέδειξε ότι μπορεί. Ας δούμε λοιπόν δύο από τα πρόσωπα:
Γιασάρ Οζ: Ο Γιασάρ Οζ, ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, η οποία κατευθυνόταν από τη ΜΙΤ και είχε σχέσεις με τη μαφία. Ουσιαστικά, ο Οζ, ήταν το “δεξί χέρι” του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Κατλί που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ, το 1996. Μέσω του Κατλί, ο Οζ, είχε γνωρίσει τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην βουλευτή και, τότε, αρχηγό της Αστυνομίας της Τουρκίας. Η οργάνωση που κατηύθυναν, έκανε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και άλλες “βρώμικες δουλειές”. Οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να μιλήσουν, σκοτώθηκαν σε περίεργα ατυχήματα. Ο Οζ, όμως, τη γλίτωσε. Και όταν συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, “κελάηδησε”. Όταν τον πήγαιναν στη φυλακή, ήταν συγκεντρωμένα τηλεοπτικά συνεργεία. Τότε ο Οζ, έριξε τη “βόμβα”, ελπίζοντας ότι θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί και θα γλιτώσει τη δολοφονία του στις τουρκικές φυλακές: “Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Και τώρα, με κλείνετε στη φυλακή”; Ο Οζ, ήταν αποφασισμένος να το τραβήξει. Σε κατάθεσή του μάλιστα, υποστήριξε πως ο Αγκάρ μίλαγε συνέχεια με την τότε πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο Οζ βρισκόταν μαζί με τον Αγκάρ, όταν αυτός μίλαγε με την Τσιλέρ στο τηλέφωνο: “Έχω δίπλα μου τον ήρωα”, της είπε.
Προφανώς και ο Αγκάρ αναφερόταν στις μεγάλες πυρκαγιές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε τότε να ζητήσει η Ελλάδα την έκδοση του Οζ στη χώρα μας, ή να μεταβεί εισαγγελέας εκεί να τον ανακρίνει. Περιέργως, τίποτα δεν έγινε. Οι άνδρες της ΕΥΠ θεωρούσαν τότε ότι πιθανότατα ο Οζ ήταν ο δράστης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ικαρία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Πέρασε από το μυαλό σας ότι δεν ήταν ικανός για φόνους; Ο Οζ εκτίει ποινή σε τουρκικές φυλακές, επειδή ο κύριος ρόλος του, ήταν οι δολιοφθορές και οι δολοφονίες Κούρδων.
Αμπντουλάχ Τσατλί: Το “ομορφόπαιδο” των Γκρίζων Λύκων, ανασύρθηκε νεκρό από τα συντρίμμια της μαύρης Mercedes στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ. Ο Τσατλί, ψυχρός εκτελεστής, ουσιαστικά αποδείχθηκε πως δούλευε για το τουρκικό κράτος. Οι συνεργάτες του, παραδέχθηκαν πως (και) ο ίδιος έβαζε φωτιές σε ελληνικά δάση (κυρίως της νησιωτικής χώρας) “για το καλό της μητέρας πατρίδας”. Φέρεται μάλιστα ότι υπάρχει και ηχογραφημένη ομολογία του Τσατλί, πριν σκοτωθεί. Όπως είναι φυσικό, η τουρκική Δικαιοσύνη δεν ασχολήθηκε με αυτή την πτυχή και έκανε δεκτό τον ισχυρισμό ότι οι φωτιές έμπαιναν ως “αντίποινα” σε πυρκαγιές στο τουρκικό έδαφος. Όμως για τις φωτιές στην Τουρκία δεν υπάρχει καν… υποψία ελληνικής ανάμιξης, ενώ για αυτές στην Ελλάδα, υπάρχουν ομολογίες!
Τα στοιχεία για τη δράση του Τσατλί αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνα της CIA και, ακόμα και οι πιο σκληροί πράκτορες έπαθαν σοκ με αυτά που βρήκαν. Ο Τσατλί, συνδέεται με τη σκοτεινότερη ίσως πτυχή του ΝΑΤΟ: Το δίκτυο “Gladio”, το οποίο ευθύνεται για τη “Σφαγή της Πρωτομαγιάς” το 1977 στην Κωνσταντινούπολη, την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα και εκατοντάδες (μετριοπαθώς) δολοφονίες Κούρδων και Αρμενίων. Ο Τσατλί ήταν επίσης ηγετικό μέλος του “Δικτύου Ειδικού Πολέμου” των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που οργάνωσε το Πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης, το 1955 και ίδρυσε την ένοπλη οργάνωση των Τουρκοκυπρίων ΤΜΤ, το 1957. Θέλετε κι άλλα;
Οι πυρκαγιές του 2007: Στις πυρκαγιές του 2007, μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες τραγωδίες της χώρας, ο Βύρων Πολύδωρας είχε μιλήσει για “ασύμμετρη απειλή”. Τότε, ο υπουργός είχε δεχθεί άγριο κράξιμο. Μπορεί να είχε δίκιο; Ο Σάββας Καλεντερίδης, έχει δηλώσει πως ναι. Και, προφανώς, ο κ. Πολύδωρας το είχε πει αυτό (παρότι αναγκάστηκε να το γυρίσει στον “στρατηγό άνεμο”) με τα στοιχεία που είχε από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες. Το προηγούμενο, άλλωστε, υπήρχε. Οι ελληνικές Αρχές γνώριζαν ότι οι Τούρκοι έβαζαν φωτιές σε ελληνικά δάση. Όμως αυτό, δεν ήταν αρκετό για να οδηγήσει προς ένα τέτοιο (έστω και αυθαίρετο) συμπέρασμα. Ούτε και οι πολλαπλές εστίες πυρκαγιάς σε όλη τη χώρα που έδειχναν συντονισμένο σχέδιο εμπρηστών. Ας δεχτούμε ότι οι οικοπεδοφάγοι έβαλαν όλες αυτές τις φωτιές. Υπάρχει ένα άλλο στοιχείο που έχει αποκαλύψει ο Σάββας Καλεντερίδης: Η αποδόμηση της Πυροσβεστικής. Τις ημέρες της πυρκαγιάς, η Πυροσβεστική δεχόταν τηλεφωνήματα από “απεγνωσμένους πολίτες” που κατήγγειλαν πυρκαγιές σε διάφορα σημεία. Οι πυροσβέστες με τα οχήματα έσπευδαν στα σημεία και διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε φωτιά. Το πλέον περίεργο είναι ότι για τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα έγινε ανάκριση και έρευνα στην οποία ενεπλάκη και η ΕΥΠ. Όμως δεν ήταν δυνατό να εντοπιστεί το από πού έγιναν. Εσείς, τώρα, πιστεύετε ότι αν κάποιος ήθελε να κάνει φάρσα, θα μπορούσε να κρυφτεί και από την… ΕΥΠ;
Ο Δένδιας
Η ιστορία, βέβαια, επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό και ο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, κατά στην επίσκεψή του στο Συντονιστικό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού στα πύρινα μέτωπα της Χίου και της Ζακύνθου που εξακολουθούν να μαίνονται .
«Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, εμπρησμού εκ προθέσεως» είπε , επισημαίνοντας ότι για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί η βοήθεια των ειδικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατέψουμε τη ζωή και την προστασία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε.
Ο υπουργός ευχαρίστησε, επίσης, τους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες, όπως είπε, προσπάθειες που καταβάλλουν για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Πυροσβεστική: 282 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο
«Τιτάνιο» χαρακτήρισε νωρίτερα το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, καθώς -όπως είπε – μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρος επιχείρηση.
Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο, όπου η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην Τροιζηνία, όπου έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα. ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία.
Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.
Βιβλική είναι η καταστροφή στη Χίο έπειτα από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά που έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ενώ έχει αφανίσει και περίπου τα μισά μαστιχόδεντρα του νησιού.
Οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι δεν κόπασαν ούτε χθες, προκάλεσαν για ακόμα μία ημέρα ανυπέρβλητες δυσκολίες στον σχεδιασμό της πυροσβεστικής. Τα εναέρια μέσα, εννέα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, έμειναν καθηλωμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα ή χρειάστηκε να απομακρυνθούν σε πιο απάνεμες περιοχές για να ανεφοδιαστούν με νερό καθυστερώντας σημαντικά το έργο της πυρόσβεσης.
Αλλά και οι επίγειες δυνάμεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 300 άτομα, έχασαν μεγάλο μέρος από τη δύναμη πυρός τους, καθώς ήταν υποχρεωμένες να επιχειρήσουν σε εξαιρετικά δύσβατες δασικές περιοχές με αντίπαλο τη συνεχώς εναλλασσόμενη φορά του ανέμου.
Τεράστια αναμένεται να είναι η ζημιά για τους παραγωγούς της μαστίχας Χίου σε μία περίοδο μάλιστα στην οποία η οικονομία της χώρας χρειάζεται όσο τίποτα άλλο έσοδα από τις εξαγωγές υψηλής ποιότητας αγροτικών προϊόντων.
Μόνο η κατάσβεση της φωτιάς θα αποκαλύψει την έκταση της καταστροφής, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια του 30% – 50% των μαστιχόδεντρων που υπάρχουν στη Χίο. Ακόμα κι αν οι ζημιές μείνουν σε αυτά τα επίπεδα, υπολογίζεται ότι οι οικονομικές απώλειες θα είναι της τάξης των τεσσάρων ή και πέντε εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο αφού η αγορά της μαστίχας φέρνει στο νησί έσοδα της τάξης των 12 εκατομμυρίων ετησίως.
Τα υπόλοιπα μέτωπα
Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η φωτιά στην Τροιζήνα όπου επιχειρούν αυτή την ώρα δύο καναντέρ κι ένα ελικόπτερο καθώς και στον Σολομό Κορινθίας.
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου και υπό μερικό έλεγχο στον Πύρριχο της Μάνης, όπου τις νυχτερινές ώρες ενώθηκε με την άλλη φωτιά που έκαιγε στην περιοχή του Δρύαλου.
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Σκουτάρι Γυθείου που μαίνεται για τρίτη ημέρα κι έχει κάνει στάχτη αρκετά στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης με ελιές.
Στο μεταξύ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στις Ρίζες Τεγέας, λίγα χιλιόμετρα από την Τρίπολη, όπου οι υπεράνθρωπες ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής με ψεκαστικά μηχανήματα και υδροφόρες κατόρθωσαν να προστατεύσουν το παρθένο πευκοδάσος της περιοχής και να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Παράλληλα, σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην περιοχή Λιανού κοντά στο Βαλτέτσι Αρκαδίας, που εκδηλώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Επίσης υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές στο Μονόπετρο Μαγνησίας, και στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr) πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Τρίτη στις Περιφερειακές Ενότητες: Περιφέρεια Αττικής, περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων, Ευβοίας, περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Νοτίου Αιγαίου (περιοχή Κυκλάδων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία), Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας και Λακωνίας.
iTabloid
|