Γιατί ανατριχιάζουμε ακούγοντας την κιμωλία να σέρνεται στον πίνακα...



Αν ανατριχιάζετε κάθε φορά που ακούτε... νύχια ή κιμωλία να σέρνονται πάνω στον μαυροπίνακα, πιρούνια να γδέρνουν την επιφάνεια του πιάτου, αλουμινόχαρτο να κόβεται με το μαχαίρι.... τότε ήρθε η ώρα να μάθετε το γιατί! ...

Ευρωπαίοι μουσικολόγοι, επιχείρησαν να απαντήσουν στο ερώτημα γιατί ορισμένοι ήχοι ακούγονται... ανατριχιαστικοί, αλλά και γιατί αυτό δεν συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους με την ίδια ένταση.

Το συμπέρασμά τους, το οποίο και έχει παρουσιαστεί σε συνέδριο της Ακουστικής Εταιρείας Αμερικής - είναι σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο του περιοδικού Science, πως αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

1. σε ψυχολογικούς παράγοντες
2. στην ανατομία του ανθρώπινου ακουστικού πόρου, που μας κάνει πιο ευαίσθητους σε ορισμένες συχνότητες.

Οι συχνότητες που.... ανατριχιάζουν!

Η μελέτη στηρίχτηκε σε προηγούμενες έρευνες οι οποίες είχαν καταλήξει στη διατύπωση πως οι ανατριχιαστικοί θόρυβοι περιέχουν ήχους μεσαίων συχνοτήτων. Η ερευνητική ομάδα, ξεκίνησε με σκοπό να απαντήσει στο ερώτημα γιατί οι ήχοι αυτοί είναι ανατριχιαστικοί και συχνά επώδυνοι για το ανθρώπινο αφτί.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, στην κορυφή της... ανατριχίλας βρίσκεται ο ήχος μιας κιμωλίας που σέρνεται στον μαυροπίνακα. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ανατριχιαστικοί ήχοι περιέχουν συχνότητες οι οποίες μοιάζουν πολύ με τις συχνότητες της ανθρώπινης φωνής. Πιο συγκεκριμένα, οι ανατριχιαστικοί ήχοι έχουν συχνότητες από 2.000 έως 4.000 hertz, άρα βρίσκονται μέσα στο εύρος της ανθρώπινης ακοής, το οποίο κυμαίνεται από τα 150 έως τα 7.000 hertz.

Προφανώς, λένε οι ερευνητές, η ανατριχίλα σχετίζεται με την ανατομία του ανθρώπινου αφτιού, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι ο ακουστικός πόρος ενισχύει ορισμένες συχνότητες, συμπεριλαμβανομένων αυτών από 2.000 έως 4.000 hertz. Συνεπώς, κάποιοι ήχοι είναι ανατριχιαστικοί ακριβώς επειδή ενισχύονται μέσα στο αφτί σε επώδυνα επίπεδα.

Και οι ψυχολογικοί λόγοι

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που πήραν μέρος στην μελέτη, επηρεάζονταν σημαντικά ανάλογα με το ποια νόμιζαν ότι ήταν η προέλευση του θορύβου. Για παράδειγμα, όταν οι ερευνητές τούς έλεγαν ότι οι ήχοι προέρχονταν στην πραγματικότητα από μουσικές συνθέσεις, οι εθελοντές ήταν λιγότερο πιθανό να χαρακτηρίσουν τον ήχο ανατριχιαστικό.

Οι μετρήσεις όμως των αντιδράσεων του σώματός τους, έδειχνα το αντίθετο, αφού ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν χαρακτήριζαν ανατριχιαστικούς τους ήχους, το σώμα τους εκδήλωνε σημεία άγχους, όπως αύξηση της πίεσης και της καρδιακής συχνότητας. Από το γεγονός αυτό, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το κατά πόσο ένας ήχος θα θεωρηθεί ανατριχιαστικός εξαρτάται και από ψυχολογικούς παράγοντες - όπως τη γνώση της προέλευσης του ήχου.

Εσάς, ποιός ήχος σας... ανατριχιάζει;;;

Πηγή: madata.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll