Χωρίς αγροτικές και τουριστικές σχολές η Κρήτη – Λουκέτα στο ΤΕΙ


Στο βωμό των περικοπών η τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε τομείς καθοριστικούς για την τοπική οικονομία γίνονται θυσία. Τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης με εκπαιδευτικό αντικείμενο που αφορά την...

ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας βρίσκονται στη λίστα του σχεδίου ΑΘΗΝΑ που περιλαμβάνει λουκέτα σε 150 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.


Την ώρα που η ανάγκη ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης με αιχμή του δόρατος τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα αλλά και ο μονόδρομος της μεταστροφής σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με κυρίαρχους άξονες τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή αναδεικνύονται στη δίνη της κρίσης ως απαραίτητα συστατικά, στην Κρήτη τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης που αφορούν στον τουρισμό και τις αγροτικές καλλιέργειες απειλούνται να κλείσουν.

Τμήματα στην κόψη του ξυραφιού

Πρόκειται για τα τμήματα βιολογικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ανθοκομίας, επιχειρησιακού σχεδιασμού και πρηροφοριακών συστημάτων, με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και τουριστικών επιχειρήσεων με έδρα το Ηράκλειο. Η Κρήτη απειλείται άμεσα να απογυμνωθεί από τις Ανώτατες Τουριστικές Σπουδές και να αφαιρεθεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από το χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης έστω και αν η άρτια εκπαίδευση μελλοντικών στελεχών του Τουρισμού, η έρευνα και οι αναπτυξιακές δράσεις για ποιοτική αναβάθμιση και διεύρυνση της τουριστικής οικονομίας της Κρήτης αποτελούν πλέον αδιαμφισβήτητη ανάγκη.

Τμήματα διασκορπισμένα σε όλη τη χώρα

Παράλληλα όμως δρομολογούνται και αλλαγές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολές που έχουν το ίδιο αντικείμενο και είναι διασκορπισμένες σε όλη τη χώρα. Μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι πως κάποια τμήματα εντοπίζπνται ακόμη και σε 10 διαφορετικές πόλεις. Για παράδειγμα, τμήμα νοσηλευτικής, εκτός από το Ηράκλειο, υπάρχει και σε 7 ακόμη πόλεις σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχο είναι το τοπία με τα τμήματα ηλεκτρολογίας και διοίκησης επιχειρήσεων ενώ τμήματα λογιστικής υπάρχουν 11 σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων ένα φιλοξενείται στο ΤΕΙ Κρήτης.

Λουκέτα ... εξπρές

Αποφασισμένη να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης εμφανίζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, εντός του μήνα αναμένεται να έχουν οριστεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια για τα τις συγχωνεύσεις, μέσα στον Οκτώβρη θα υπάρξει διάλογος μεταξύ των αρμοδίων φορέων, ενώ τον Δεκέμβρη θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση για τον αριθμό των ιδρυμάτων και σχολών στα οποία θα μπει «λουκέτο» θα δοθεί στο υπουργείο από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Το σχέδιο «Αθηνά» για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ στην πλήρη εφαρμογή του αναμένεται να «σβήσει» από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης περισσότερα από 100 τμήματα αλλά και σημαντικό αριθμό ιδρυμάτων που μπορεί να ξεπεράσει τα 5.
prismanews.gr
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll