'Nocebo' Effect: από την σκέψη στην πραγματικότητα…


ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ στα psychothemata
Υπάρχουν ασθενείς, οι οποίοι παίρνοντας φαρμακευτική αγωγή νιώθουν υγιέστεροι, ακόμη κι αν το φάρμακο στην πραγματικότητα δεν έχει αντικειμενική επίδραση. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ‘placebo effect’ ή αλλιώς αυθυποβολή. Ταυτόχρονα όμως, σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει το αντίθετο. Αποκτούν συμπτώματα και παρενέργειες ασθενειών για τις οποίες απλά έχουν ακούσει. Το αντίστοιχο φαινόμενο ονομάζεται ‘nocebo effect’ και οι γιατροί προκειμένου να βοηθήσουν τους ασθενείς αυτούς προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τη δύναμη των λέξεων. Σημαντική είναι, όμως, και η συμβολή-προσπάθεια των ίδιων των ασθενών...
Ο Dr. Winfried Hauser επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η δύναμη των άσκοπων αρνητικών λέξεων των γιατρών αλλά η δύναμη των αρνητικών αντιδράσεων, εμπειριών και φοβιών του ασθενούς. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες έρευνες αφορούν και εξετάζουν το placebo effect παρά το nocebo effect, για το οποίο οι γιατροί αφιερώνουν λίγο χρόνο για να το κατανοήσουν. Ο Hauser πρότεινε ως μια λύση του προβλήματος, οι γιατροί να και το ιατρικό προσωπικό να εκπαιδευτούν στην επικοινωνία με τους ασθενείς και μάλιστα να αποφεύγουν τις πολλές πληροφορίες για τα αρνητικά σημεία που ίσως υπάρχουν.
Ένας άλλος όμως καθηγητής Ιατρικής του Harvard Medical School, ο Ted Kaptchuk,  μελετώντας το placebo effect, συμπέρανε πως αποφεύγοντας να πούμε τις ακριβείς παρενέργειες στους ασθενείς, αυτό ίσως θεωρηθεί ανήθικο και σίγουρα θα δημιουργηθεί η εντύπωση μιας μη ολοκληρωμένης διάγνωσης.
Τι μπορούν οι ασθενείς να κάνουν από μόνοι τους για το nocebo effect?
Αυτό που θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να βοηθήσει τα άτομα αυτά είναι η επιδίωξη κατάλληλης ενημέρωσης για τις αντιδράσεις μιας ιατρικής θεραπείας και σαφώς όταν πρόκειται κάποιος να υποβληθεί σε μια ιατρική θεραπεία θα πρέπει να πιστέψει ότι θα εξελιχθεί καλά.
                                                                                                        ΝΙΚΟΛΙΝΑ Σ. ΓΚΙΟΥΡΤΖΗ
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll