Πόσο κοστίζει το νοίκι του φοιτητή;

13 Χιλιάδες Ελληνόπουλα προτιμούν να φύγουν από τώρα, παρά σε 4 5 χρόνια..


Κερδίζουν έδαφος εξαιτίας του χαμηλού κόστους οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...


Μεταναστεύουν, μια και καλή, από τα 18 για να μη φύγουν στα 30... Πάνω από 34.000 είναι οι Ελληνες φοιτητές που επέλεξαν να ακολουθήσουν το όνειρο τους εκτός συνόρων. Η μετανάστευση των νέων (στην εξελιγμένη της μορφή) οφείλεται είτε στο γεγονός ότι εισήλθαν σε σχολή πολύ κατώτερη των προσδοκιών τους, είτε στην εκτίμησή τους ότι η φοίτηση σε ελληνικά ΑΕΙ δεν θα τους προσφέρει την επαγγελματική πορεία που ονειρεύονται μέσα στο δυσοίωνο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Επιλέγουν, λοιπόν, να μεταναστεύσουν από τώρα, παρά να αναγκαστούν να το κάνουν μετά από 4 5 χρόνια ξεκινώντας και πάλι από την αρχή.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ . . Το 84% (οκτώ στους δέκα) επιλέγει να σπουδάσει σε ΑΕΙ χωρών της Ε.Ε, της Νορβηγίας και της Ελβετίας, το 7,6% στις ΗΠΑ και τον Καναδά, το 5,6% σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία κ.λπ.), ενώ κάτω από το όριο του 1% βρίσκονται αυτοί που επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες όπως Αφρική, Κίνα, Κεντρική και Νότια Αφρική.

Η χώρα που συγκεντρώνει, πάντως, τους περισσότερους Ελληνες φοιτητές (πάνω από το 50% όσων μεταναστεύουν) είναι η Βρετανία. Από τα πανεπι στήμιά της προέρχεται το 50,97% των βασικών τίτλων, το 69,21% των μετα πτυχιακών και το 51,01% των διδακτορικών. Τη δεύτερη θέση κατέχει η Ιταλία με ποσοστό 11,25% στα προπτυχιακά. Εδαφος κερδίζουν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Ουγγαρία) εξαιτίας του χαμηλού κόστους διαβίωσης, κατοι κίας και διδάκτρων, καθώς και της κατάργησης του ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤ ΣΑ) που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.

Στην πόλη Ιάσιο στη Ρουμανία φοιτούν σήμερα περισσότεροι από 850 Ελληνες.

Το ενδιαφέρον τους κεντρίζουν κυρίως σχολές, όπως Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική, όπου δεν χρειάζονται εισαγωγικές εξετάσεις και το ετήσιο κόστος σπουδών δεν ξεπερνά τις 5.000 ευρώ νια τα δίδακτρα (1 ευρώ ισοδυναμεί με 3 3,5 leu).

Το κόστος νια την ενοικίαση διαμερίσματος 40 55 τ.μ. στο κέντρο της πόλης (5 λεπτά με τα πόδια από τις σχολές), στα γνωστά συγκροτήματα δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ, ενώ το κόστος διαβίωσης (φαγητό, καφές κλπ.) βρίσκεται περίπου στο εν τρίτον του ελληνικού. Οι γειτονικές χώρες Βουλγαρία και Σερβία επιλέγονται, κυρίως, νια τις σχολές της Ιατρικής χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις. Στην πόλη Πλεβέν στη Βουλγαρία το κόστος σπουδών είναι 8.000 ευρώ έτος. Το κόστος στη φοιτητική εστία είναι 50 70 ευρώ μήνα, η ενοικίαση διαμερίσματος από 150 200 ευρώ μήνα και η ενοικίαση δωματίου σε ιδιωτικό διαμέρισμα δεν ξεπερνά τα 80 ευρώ μήνα. Βάσει του κόστους σπουδών, διαβίωσης, κατοικίας, αλλά και του επιπέδου της σχολής διαμορφώνεται το συνολικό κόστος που καλείται να καλύψει η ελληνική οικογένεια για την πραγματοποίηση των ονείρων των παιδιών της. Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσέχει στην επιλογή του πανεπιστημίου στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ διότι μόνο τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια δεν χρειάζονται ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) βάσει της απόφασης 70 28 11 2008.


Εφημερίδα: Το χωνί

Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll