Περαίωση στο ...αυτόματο;

Με επικρατέστερο σενάριο την αυτόματη περαίωση των εκκρεμουσών φορολογικών
υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλες τις επιχειρήσεις, έληξη η χθεσινή "ημέρα συσκέψεων" του υπουργού Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να στηρίξει τα έσοδα.
Προκειμένου να ληφθούν υπόψην και οι προτάσεις των παραγωγικών φορέων, στο πρόγραμμα της ερχόμενης εβδομάδας, υπάρχει σειρά επαφών εκπροδώπων τους με την πολιτκή ηγεσία του υπουργείου.

Όπως αναφέρει το Βήμα του Σαββάτου, στα σενάρια που εξετάζονται για τον υπολογισμό του φόρου, επικρατέστερο φέρεται να είναι ο υπολογισμός του φόρου με τον εξής μαθηματικό τύπο:

* Ακαθάριστα έσοδα Χ διορθωτικό συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη και το μοναδικό συντελεστή καθαρού κέρδους Χ συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε κάθε υπόθεση επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία που δεν βαρύνεται με φορολογικές παραβάσεις, τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα κάθε ανέλεγκτης χρήσης θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 1%.

Σε περίπτωση ανεπάρκειας των βιβλίων, ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 2% και αν τα βιβλία έχουν χαρακτηριστεί ανακριβή, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 3%.

Το γινόμενο αυτό αποτελεί τη βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ της περαίωσης.

Η εκτίμηση που διατυπώνεται είναι ότι στα ταμεία του κράτους θα μπουν περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ.

Ποσοστό 10% ή και παραπάνω θα πρέπει να καταβληθεί με την υπαγωγή στη ρύθμιση περαίωσης και το υπόλοιπο αναμένεται να καταβληθεί σε δόσεις.

Από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι τράπεζες και οι εισηγμένες στο ΧΑ.

Στη ρύθμιση δεν θα ενταχθούν πρόστιμα που έχουν ήδη βεβαιωθεί έναντι φοροφυγάδων, «όπως των γιατρών του Κολωνακίου ή των μεγαλοδικηγόρων» τόνιζε αρμόδιος παράγοντας, που επικαλείται η Ελευθεροτυπία του Σαββάτου.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η  άποψη που επικρατεί είναι τα πρόστιμα αυτά να καταβάλλονται κανονικά, ακόμα και η προκαταβολή του 25% για όσες υποθέσεις εκκρεμούν στα δικαστήρια, και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης μόνο των προσαυξήσεων.

Υπό εξέταση παραμένει αν υπάρχει νομική δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων.

ΠΗΓΗ: 
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll