Οι 4 προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής

Η απογραφή των οικονομικών μεγεθών και στοιχείων του δήμου Θεσσαλονίκης, η άμεση στελέχωση των δημοτικών διοικητικών δομών, η μητροπολιτική διοίκηση και η διαδημοτική συνεργασία, καθώς και η άμεση προώθηση κοινωνικοπρονοιακών προγραμμάτων, είναι οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης που ορκίζεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, στις 23 Δεκεμβρίου. Ωστόσο η πορεία προς “την αλλαγή σελίδας” του δήμου δεν αναμένεται ανέφελη, καθώς ακόμη αναζητείται η ομογενοποίηση των δυνάμεων που συγκροτούν την “Πρωτοβουλία”...
 το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο κτίριο διοίκησης του ΟΛΘ ο Γιάννης Μπουτάρης θα αναφερθεί στις δράσεις της νέας δημοτικής διοίκησης για την εξωστρέφεια της πόλης και πιθανόν να παρουσιάσει και τους νέους αντιδημάρχους. Όπως διευκρίνισε την Πέμπτη στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου για τη σύσφιξη των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων, “αν δεν τους ανακοινώσουμε τη Δευτέρα, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες”. Εκ των πραγμάτων δηλαδή εντός της εβδομάδας το σίριαλ με την ονοματολογία γύρω από τους αντιδημάρχους θα έχει λήξει.
Να σημειωθεί πάντως ότι ήδη έχει κλείσει η θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καθώς ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος -εκ των στενών συνεργατών του Γ. Μπουτάρη- με την ιδιότητα του νέου προέδρου επισκέφθηκε τον απερχόμενο, Σωτήρη Καπετανόπουλο, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες παράδοσης - παραλαβής. Στις 23 Δεκεμβρίου θα ορκιστεί το νέο δημοτικό συμβούλιο, την 1η Ιανουαρίου 2011 θα γίνει η τελετή παράδοσης και παραλαβής της δημαρχιακής αρχής από τον νέο δήμαρχο και την επομένη θα αναδειχθεί το νέο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου.
Τα ονόματα όμως που εύλογα ακούγονται για τις θέσεις των αντιδημάρχων, λόγω της μέχρι τώρα πορείας τους αλλά λόγω και των επιδόσεών τους στη σταυροδοσία, ήδη βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης γύρω από τη συγκρότηση της νέας διοίκησης. Οι Α. Κουράκης, Γ. Γεράκης, Χ. Καπόν, Λ. Ζαχαριάδης. Σ. Πέγκας, Έ. Χρυσίδου, Γ. Δημαρέλος, Σ. Αβραμίδης, Θ. Παππάς, Κ. Ζέρβας, Μ. Πασχαλίδου κ.ά. φέρονται ότι είναι οι επικρατέστεροι για να αναλάβουν διάφορα πόστα στη νέα διοικητική δομή του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι 100 πρώτες μέρες
Πώς θα προχωρήσει όμως το νέο σχήμα, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής; Ο ίδιος ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης προς το παρόν δεν ανοίγει τα χαρτιά του. Υπάρχει πλάνο για τις πρώτες 100 ημέρες, αλλά όπως λέει ο ίδιος, “χρειάζεται περισσότερη εξειδίκευση”.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “ΜτΚ”, οι άμεσες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής θα κινηθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες που στοχεύουν στο νοικοκύρεμα του δήμου:
 Απογραφή: είναι η πρώτη διαδικασία που θα ανοίξει η νέα δημοτική αρχή, με στόχο να γίνει πλήρης απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του δήμου και αναλυτική καταγραφή των οικονομικών μεγεθών του. Το αποτέλεσμα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης προεκλογικά είχε δηλώσει: “θα βάλουμε μια εξωτερική εταιρεία να κάνει πλήρη απογραφή για να γίνει παραλαβή”.“Για να ξέρουμε τι παραλαμβάνουμε” τονίζει συνεργάτης του, επισημαίνοντας ότι “μετά τις αποκαλύψεις για την κακοδιαχείριση πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ απογραφεί λεπτομερώς η οικονομική διάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης.
Άμεσα θα δρομολογηθεί και η αναμόρφωση των δημοτικών μέσων ενημέρωσης, με στόχο τη διαδημοτική λειτουργία τους σε επίπεδο νομού.
 Άμεση στελέχωση: με στόχο να μη χαθεί ούτε μία ημέρα και να μην υπάρξει αδράνεια στη λειτουργία του υπηρεσιών του δήμου, η διαδικασία στελέχωσης των διοικητικών δομών θα τρέξει από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων.
 Μητροπολιτική διοίκηση: ήδη σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ. Μπουτάρης έχει επικοινωνήσει με τους περισσότερους δημάρχους του πολεοδομικού συγκροτήματος με στόχο, στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”, να υπάρξει μία δομή που θα συντονίζει μητροπολιτικές λειτουργίες. Ο προταθείς σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός άτυπου οργάνου στο οποίο, χωρίς ηγεμονισμούς, θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση οι έξι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Νεάπολης - Συκεών, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Ευόσμου - Ελ. Κορδελιού) και οι τέσσερις που άμεσα εφάπτονται στην πόλη (Δέλτα, Πυλαίας - Χορτιάτη, Θέρμης και Ωραιοκάστρου). Στόχος είναι οι κοινές δράσεις στο συγκοινωνιακό-κυκλοφοριακό, στο περιβάλλον, στη διαχείριση απορριμμάτων κ.ά.
 Κοινωνική πολιτική: με στόχο την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, ιδίως των υπερηλίκων, θα δοθεί έμφαση στην εφαρμογή προγραμμάτων υγείας και βοήθειας στο σπίτι. Θα επιδιωχθεί συνεργασία και με την εκκλησία, όπου είναι δυνατό να υπάρξουν κοινές δράσεις, αλλά και ανάπτυξη εθελοντικών δικτύων. “Εν μέσω κρίσης η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας από τον δήμο είναι απαραίτητη” τονίζει συνεργάτης του Γ. Μπουτάρη.

Εξωστρέφεια
Επίσης από την αρχή θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εξωστρέφεια της πόλης, ώστε άμεσα να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη ως τόπος προορισμού. Θα γίνουν ενέργειες αναθέρμανσης των σχέσεων με τις πόλεις που έχουν αδελφοποιηθεί με τη Θεσσαλονίκη (Αλεξάνδρεια, Κορυτσά, Μελβούρνη, Φιλιππούπολη, Νίκαια, Μασσαλία, Κολονία, Λειψία, Σαν Φρανσίσκο, Χάρτφορντ, Καλκούτα,Τελ Αβίβ, Μπολόνια, Τιαντσίν, Λεμεσός, Κωστάντζα, Μπρατισλάβα), ώστε να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και να προωθηθεί τουριστικά η Θεσσαλονίκη, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν επίσης προς την Κωνσταντινούπολη και τη Μόσχα.

Το στοίχημα της ομογενοποίησης της “Πρωτοβουλίας”
Το μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας στον δήμο Θεσσαλονίκης πάντως είναι να ομογενοποιήσει πολιτικά όλο το δυναμικό των “συνιστωσών” που συνθέτουν την παράταξη της “Πρωτοβουλίας”.
Το σχήμα της “Πρωτοβουλίας”, που εν μέρει θυμίζει έναν ιδιότυπο “δημοτικό ΣΥΡΙΖΑ”, έχει ήδη ταρακουνηθεί από τις πρώτες ενδοπαραταξιακες ασυμφωνίες για τον ρόλο των κομμάτων, των “ανένταχτων” αλλά και της ισχυρής τριανδρίας των Μπουτάρη - Αβραμόπουλου - Κουράκη. Η τελευταία εκ των πραγμάτων αποτελεί τον σκληρό πυρήνα της παράταξης από την εποχή που κόντρα στα κομματικά σχήματα εδραίωνε την παρουσία της στα δημοτικά πράγμα της πόλης. Οι τρεις πρωτεργάτες της “Πρωτοβουλίας” συνθέτουν τον πλέον ισχυρό πόλο εντός της παράταξης, που εν πολλοίς έχει αυτονομηθεί από κομματικές δεσμεύσεις.
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, σε ρόλο μητρικού κόμματος, και τα στελέχη του που στήριξαν ενεργά το εγχείρημα της “Πρωτοβουλίας” θεωρούν ότι θα πρέπει να έχουν λόγο και παρέμβαση στα μείζονα ζητήματα, ώστε να εκφραστεί και η οργανωμένη βάση του κόμματος. Ο ίδιος ο Γ. Μπουτάρης πάντως δείχνει να μην ενδίδει και χωρίς να επιθυμεί συγκρούσεις διαμηνύει ότι τις “τελικές αποφάσεις θα τις παίρνω εγώ”. Όπως τονίζει συνεργάτης του, “αυτό που του είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλαδή ‘Γιάννη, μείνε αυτόνομος και αυτό που είσαι’, είναι η απάντηση σε όσους επιθυμούν παρεμβάσεις”. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς Θεσσαλονίκης, που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι “η δημοτική αρχή είναι αυτόνομη και με αυτή την έννοια αυτοτελώς αποφασίζει για θέματα διοικητικού χαρακτήρα όπως επί παραδείγματι ο ορισμός αντιδημάρχων” και πως “η αποτελεσματική λειτουργία και η προώθηση των αλλαγών μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν η ‘Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη’ μετεξελιχθεί σε ενιαία δημοτική κίνηση”. Προτείνει δε προς τους “παλιούς”: “Όσοι μάλιστα πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση και το στέριωμα της ‘Πρωτοβουλίας’ καλούνται σήμερα να συνδράμουν ενεργά στη διεύρυνσή της”.
“Η έμπρακτη συμμετοχή όλων των δυνάμεων με προγραμματικό λόγο, ανοιχτές διαδικασίες και επεξεργασίες προέχει” τονίζει ο Θ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι “ο δήμαρχος πρέπει να στηριχθεί ενεργά από όλους μας”.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll