Αναλυτικά το νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης

Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της γεωργίας, με ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δις ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των Συνεταιρισμών με νόμο που θα προωθήσει άμεσα ο υπουργός κ. Κ Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το Ρέθυμνο της Κρήτης. .


«Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα. Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία.» είπε ο πρωθυπουργός ενώ σε ότι αφορά το ταμείο Εγγυοδοσίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε τους αναγκαίους πόρους. Επενδύουμε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2011 στην αγροτική παραγωγή γι' αυτούς τους στόχους. Δημιουργούμε Ταμείο Εγγυοδοσίας για την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων. Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά».

Περιγράφοντας τη νέα δομή των συνεταιρισμών ο πρωθυπουργός τόνισε «σε λίγες εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών. Έχει μιλήσει και ο Υπουργός για τον «Καλλικράτη» στο χώρο των Συνεταιρισμών.

Έπαιξαν το ρόλο τους οι σημερινοί Συνεταιρισμοί. Δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορική αποτίμηση της προσφοράς τους. Το μέλλον όμως θα παιχτεί με σκληρούς, διεθνείς και ανταγωνιστικούς όρους. Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει. Γιατί ο σημερινός Συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει, αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων.

Με το νέο πλαίσιο, ο Συνεταιρισμός έχει νόημα μόνο όταν υποστηρίζει τον αγρότη στην προμήθεια φθηνότερων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, φυτωρίων. Προσφέρει με γεωπόνους, εκπαίδευση και τεχνογνωσία για τις καλλιεργητικές μεθόδους. Συγκεντρώνει, αποθηκεύει, μεταποιεί, εμπορεύεται τα προϊόντα όλων των μελών του. Διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ψύξης, συσκευασίας. Διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια, τολμά συνεργασίες με άλλους Συνεταιρισμούς, σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Φέρνει και εισάγει την καινοτομία στις καλλιέργειες και τις μεθόδους. Έχει ικανό μέγεθος να εγγυάται την υποστήριξη του αγρότη. Συμμετέχει σε διεπαγγελματικές οργανώσεις για την οργάνωση της παραγωγής και την προώθηση των προϊόντων στις αγορές. Διαθέτει ή συνεργάζεται με διοικητικά στελέχη, καταρτισμένα σε πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, σε χρηματοδοτήσεις, σε σχέσεις με χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και άμεση δημοκρατία. Λύνει τα προβλήματά του μόνος του, μέσω του καταστατικού του, σε ένα νέο συλλογικό πνεύμα συνεργασίας. Μεριμνά και για την ευρύτερη πολιτιστική και εκπαιδευτική καλλιέργεια του αγρότη και του κτηνοτρόφου, ώστε να έχουν διευρυμένους ορίζοντες για τις εξελίξεις από την οικονομία έως και την τεχνολογία. Έναν τέτοιο Συνεταιρισμό θέλουμε, που δεν προστρέχει, δεν προσβλέπει, δεν επαιτεί, δεν συναλλάσσεται πελατειακά με το κράτος.

Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί. Βολεύει κάποιους, αλλά πνίγει τους πολλούς, τις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις.Δουλεύουμε λοιπόν πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα για τις ομάδες παραγωγών. Ενισχύουμε τις διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Θεσμοθετούμε τη συμβολαιακή γεωργία. Επικροτούμε την ίδρυση υπερσύγχρονων δημοπρατηρίων των προϊόντων της ελληνικής γης σε περιφέρειες της χώρας. Οπλίζουμε τον αγρότη με όλα τα μέσα και ζητούμε από αυτόν να τα αξιοποιήσει».

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο και στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανασυστήνεται από μηδενική βάση .

«Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία. Προσαρμόζουμε στον «Καλλικράτη» και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές. Απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι’ αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη.

Όλοι οι Οργανισμοί του Υπουργείου συγχωνεύονται σε τρεις, για να υποστηρίξουν τον αγρότη, είτε για τις επιδοτήσεις και τις πληρωμές, είτε για τις γεωργικές ασφαλίσεις και αποζημιώσεις, είτε για την έρευνα, την κατάρτιση και την ποιότητα των προϊόντων του».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι κάθε περιφερεια θα έχει το δικό της «καλάθι προιόντων» σημειώνοντας ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της γεωργίας αν και θεωρείται ότι φθίνει. « Όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά είναι κομβικός ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το μέλλον της Ελλάδας. Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης, και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και για την εμπέδωση μιας νέας αυτοπεποίθησης, μιας αισιόδοξης νοοτροπίας νίκης απέναντι στα χρόνια προβλήματα, που μας έχουν κάνει όλους να αγωνιούμε σήμερα για την πατρίδα μας, για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας."

Στόχος είναι σύμφωνα με τον κ Παπανδρέου «μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο. Στον αγώνα μας αυτό, την επίτευξη του στόχου επιβάλλει και το συμφέρον της εθνικής μας οικονομίας, που δεν μπορεί άλλο να πληρώνει το έλλειμμα στο ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή να πληρώνει, ακούστε, 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγές αγροτικών προϊόντων κάθε χρόνο».

Η διατροφική και η επισιτιστική ασφάλεια, η κρίση αλλά και οι εξελίξεις με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική επιβάλλουν την ανάγκη για αγροτική ανάπτυξη . «Η πίεση στους μισθούς και στις συντάξεις, θα είναι όλο και μεγαλύτερη, όσο εμείς δεν φτιάχνουμε δικά μας προϊόντα, όσο δεν στηρίζουμε τα δικά μας προϊόντα, όσο αγοράζουμε ξένα και δεν πουλάμε τα ελληνικά προϊόντα. Γι’ αυτό είναι και τόσο μεγάλης σημασίας ο τομέας, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.

Δίνοντας το περίγραμμα του νέου πρότυπου αγροτικής ανάπτυξης ο πρωθυπουργός ανέφερε : « Θέλουμε μια γεωργία ελληνική, χωρίς παράνομες ελληνοποιήσεις, που ξεγελά με δανεικές γεύσεις και βλαπτικές πρακτικές. Άλλο είναι να ενσωματώνει κανείς νέες καλές πρακτικές, πιθανές γεύσεις και κουζίνες, στη δική μας πλούσια κουζίνα, ανεβάζοντας την ποιότητα και την ποικιλία, και άλλο είναι να εισάγουμε ένα είδος «all inclusive» και να τη μεταμφιέζουμε ως ελληνική.Πρέπει να στραφούμε στην παραγωγή, στον πολλαπλασιασμό της μέσα από την εργασία, στην ποιότητα μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία, τη συνετή διαχείριση, την ταυτοποίηση, την πιστοποίηση, το design και το marketing, μαζί με τη σωστή οργάνωση των αγροτών και κτηνοτρόφων με υποδομές επαρκείς και σύγχρονες, κάτι βεβαίως που χρειάζεται και η Κρήτη.

Το κεντρικό κράτος γίνεται επιτελικό

Θα θέτει τις γενικές προδιαγραφές. Θα οργανώνει σωστά την πιστοποίηση. Θα ελέγχει για την ποιότητα. Θα αφήνει όμως την ελευθερία και την πρωτοβουλία. Θα στηρίζει με εκπαίδευση, με τεχνογνωσία, με υποδομή και θα προβάλλει το ελληνικό προϊόν. Θα δίνουμε κεντρικά τη βασική κατεύθυνση, το γενικό σχεδιασμό, τις βασικές προτεραιότητες, αυτές που στηρίζουμε. Επιλογή της Κυβέρνησής μας, αλλά και απόρροια πολλών ερευνών και συζητήσεων με τους αγρότες, με τους κτηνοτρόφους, είναι η διατροφή.

Επικεντρωνόμαστε στην ελληνική διατροφή, στην παραγωγή τροφίμων. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και η απόφασή μας. Επιλέγουμε, από κάθε ιστορική περιφέρεια της χώρας, που εδώ και αιώνες αναδεικνύει τη δική της ταυτότητα, το δικό της διατροφικό πρότυπο, εκείνα τα προϊόντα που μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος, αλλά που είναι και βιώσιμα γιατί έχουν και βαθιές ρίζες. Εκείνα τα προϊόντα, που συγκροτούν το διατροφικό της πολιτισμό. Εκείνα τα προϊόντα, που διασφαλίζουν την επισιτιστική της επάρκεια, αλλά και εκείνα τα νέα προϊόντα, που μπορούν και αναπτύσσονται στο γόνιμο έδαφός της.

Η ελληνική διατροφή είναι αρμονική σύνθεση της Ελλάδας, των περιφερειών. Το καλάθι των προϊόντων της ελληνικής γης απεικονίζεται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά. Επενδύουμε κατά συνέπεια στην κρητική διατροφή, ίσως το πιο ολοκληρωμένο και χαρακτηριστικό πρότυπο της χώρας μας. Θέλουμε εθνικό σήμα, το λεγόμενο «brand name» για την ελληνικότητα της γεωργίας σε κάθε προϊόν. Θέλουμε όνομα και ταυτότητα σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Θέλουμε πιστοποιητικό ποιότητας, διαβατήριο για τις αγορές. Γι' αυτό και η κρητική διατροφή θα γίνει το εφαλτήριο της αγροτικής μας ανάπτυξης και το πρότυπο για την αλλαγή στην αγροτική παραγωγή και την ταυτότητα των προϊόντων ολόκληρης της Ελλάδας. Τα προϊόντα της ελληνικής γης θα βασίζονται στο τρίπτυχο «Εφαρμοσμένη έρευνα, επαγγελματική κατάρτιση, πιστοποίηση ποιότητας».

Τόνισε, τέλος, ότι ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή συνδυάζονται και είπε ότι από την Κρήτη θα ξεκινήσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης .» Και είναι εδώ, στην Κρήτη, όπου για πρώτη φορά θα ξεκινήσουμε να αναδεικνύουμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης και δημιουργίας ταυτότητας για ολόκληρη την περιφέρεια, το συνδυασμό της κρητικής διατροφής με τον πολιτισμό, τη φυσική ομορφιά και τον τουρισμό. Και θα το κάνουμε πράξη μεθοδικά, με την ίδρυση του Ιδρύματος Αριστείας - Καινοτομίας και Εκπαίδευσης για τον Τουρισμό, που όπως είχα πει και στην προηγούμενη επίσκεψή μου, θα είναι το πρώτο στον κόσμο, που θα συνδέει σε εκπαιδευτικό επίπεδο όλες αυτές τις δραστηριότητες, που στοχεύουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας.

Και είναι ιδιαίτερη και μεγάλη η χαρά μου που βλέπω ότι όλοι οι φορείς, τα Πανεπιστήμια της Κρήτης, το ΙΤΕ, οι φορείς της Αυτοδιοίκησης του νησιού, αλλά και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, έχουν ήδη κάνει μεγάλη πρόοδο, ώστε σύντομα το Ίδρυμα να είναι πραγματικότητα και να λειτουργεί στο Δήμο Γουβών, που πρόσφατα μάλιστα γνωρίζω ότι παραχώρησε και μια μεγάλη έκταση για τη δημιουργία του και τους ευχαριστούμε.»

ΑΠΕ


Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll