Με ονομαστική ψηφοφορία επί επτά άρθρων για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε προτείνει
το ΚΚΕ, επί των άρθρων 2 (μείωση αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ), 3 (πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο και περιορισμοί στις προσλήψεις), 4 (αυξομειώσεις ΦΠΑ), 12 (αναπροσαρμογή των αποδοχών στην Αγροτική Τράπεζα), 14 (επιχειρησιακές συμβάσεις, δυνητικά κατώτερες των κλαδικών), 15 (διαδικασία επίλυσης συλλογικών διαφορών) και 18 (εκ περιτροπής απασχόληση επί 9μηνο, επέκταση της έμμεσης απασχόλησης επί τριετία, δωδεκάμηνη δοκιμαστική απασχόληση χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, υποχρέωση του μερικώς απασχολουμένου σε πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη).
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν τα άρθρα που τέθησαν σε ονομαστική ψηφοφορία, καθώς και το σύνολο των υπολοίπων άρθρων, ενώ η Νέα Δημοκρατία, καταψήφισε τα άρθρα 4, 14 και 18. Εξάλλου, η ΝΔ καταψήφισε και τα άρθρα 5 (πετρέλαιο θέρμανσης), 6 (ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα), 10 (δυνατότητα απευθείας αναθέσεων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών μέχρι 60.000 ευρώ) και 11 (αναβάθμιση προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής). Η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, καταψήφισε τα άρθρα 4 και 14, ενώ υπερψήφισε τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ (άρθρο 2). Ο ΛΑΟΣ, είχε προηγούμενα αποχωρήσει από την διαδικασία, έχοντας δηλώσει την αντίθεσή του με το σύνολο του νομοσχεδίου.
"Ναι" είπαν 156 βουλευτές
Ψηφίστηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Κατά την ονομαστική ψηφοφορία της Βουλής, «ναι» ψήφισαν 156 βουλευτές, «όχι» 130, σε σύνολο 286 βουλευτών. Αμέσως μετά την ψηφοφορία, το ΠΑΣΟΚ προέβη σε διαγραφή του βουλευτή του, Ευ. Παπαχρήστου.
Διαγραφή Παπαχρήστου
Εκτός Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ετέθη ο βουλευτής Πρεβέζης Ευάγγελος Παπαχρήστος, μετά την απόφασή του να καταψηφίσει επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ανέγνωσε επιστολή του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, που ανέφερε: «Ο βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος τίθεται εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ».
Σφοδρή αντιπαράθεση
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε τη διαγραφή χρεών προς το δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ. «Η κυβέρνηση αντλεί τη νομιμοποιητική βάση της από την ψήφο των τελευταίων εκλογών και την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της και κρίνεται για αυτά τα οποία νομοθετεί, με βάση τι παρέλαβε και τι παραδίδει στις επόμενες εκλογές», τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης τόνισε ότι η κυβέρνηση κρίνεται μα βάση το τι πράττει ή επιχειρεί να πράξει, όχι με βάση το εκάστοτε πολιτικό κόστος, αλλά το δημόσιο συμφέρον. Ο υπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές που επέρχονται θα έπρεπε να είχαν γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά ουδείς τολμούσε να πάρει το πολιτικό κόστος:
«Αλλά δε απολογηθεί η κυβέρνηση αυτή για το ότι πέτυχε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και γιατί άνοιξε πολλά μέτωπα για να κάνει αλλαγές. Ούτε επίσης θα απολογηθεί για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, όταν όλα αυτά που φέρνουμε ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινωνία ξέρει καλά τι γίνεται και δεν θέλει εργατοπατέρες αλλά κανόνες και διαδικασίες».
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι επέρχεται αύξηση του ΦΠΑ από 11 στο 13% κάτι που επιτεύχθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις για να μη πάει στο 23%, ενώ μειώθηκε στα φάρμακα και στα τουριστικά καταλύματα από 11 στο 6,5%.
Στην ίδια λογική η αναστολή του «πόθεν έσχες» για δύο χρόνια και η χρονική μετάθεση του φόρου 20% στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπως και οι ρυθμίσεις στην αγορά αυτοκινήτου ακριβώς για να βοηθηθούν κλάδοι που πλήττονται.
Αυτά όλα, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου συνιστούν στοχευμένες πολιτικές, όπως και η σοβαρή πολιτική προσλήψεων στο δημόσιο με επίκληση του κανόνα «μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις», ακριβώς «γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα».
Αναφορικά με τις ΔΕΚΟ και τις αλλαγές που επέρχονται ο υπουργός είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να κρύψουμε και πάλι το κεφάλι στην άμμο, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσες αποδοχές που προσβάλουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους».
«Είναι μία κίνηση δικαίου που προσπαθεί να μειώσει κατά 1,5 δισ. το έλλειμμα των επιχειρήσεων αυτών, όταν έχουμε πέντε ζημιογόνες ΔΕΚΟ στις οποίες οι μισθοί υπερβαίνουν τα έσοδα», είπε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι με επιστολή του τις επόμενες ημέρες προς τις εισηγμένες επιχειρήσεις θα ζητήσει ανάλογες περιοριστικές κινήσεις.
Θέλουμε, κατέληξε ο υπουργός, να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή κάνοντας ταυτόχρονα μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος: «Δεν είπαμε ότι είναι εύκολο, ούτε σε ένα χρόνο, αλλά είπαμε ότι θέλουμε συμμάχους όλους τους 'Ελληνες και μην αμφιβάλλετε για τη βούληση να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Τροποποίηση του άρθρου για τις συμβάσεις
Τροποποίηση στο άρθρο 14, όπου θεσμοθετούνται οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δυνητικά κατώτερες των αντίστοιχων κλαδικών, επέφερε η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, διαγράφοντας την πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ισχύ τους.
Η υπουργός επικαλέστηκε νομικές εκτιμήσεις πως η σχετική αναφορά συνιστά «νομικό πλεονασμό», προκαλώντας ωστόσο έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, (Παπαδημούλης, Λαφαζάνης), που θεώρησαν πως με τον τρόπο αυτό, ανοίγει ο δρόμος για πολυετείς, μισθολογικά υποβαθμισμένες, επιχειρησιακές συμβάσεις.
Κατσέλη: «Επιδίωξή μας πολιτικές που δίνουν απαντήσεις στα προβλήματα»
«Η νομιμοποιητική μας βάση, είναι μία και μόνη: Να μην χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε να δανειστούμε 110 δισ. από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους τα επόμενα τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις, μισθούς και να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες» απάντησε η Λούκα Κατσέλη στις επικρίσεις που δέχθηκε, κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο εγκάλεσε για «ανακρίβειες, αντιφάσεις και κινδυνολογία».
«Εδώ και δύο περίπου μήνες, διεξάγεται ευρύτατος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τους εταίρους μας στην Ευρώπη, για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε υπαρκτά προβλήματα στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν επιχειρήσεις που προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά εργασία. Αν δεν δούμε κατάματα την πραγματικότητα, αν δεν αντιληφθούμε το τι γίνεται γύρω μας, αν δεν σκύψουμε με αποφασιστικότητα στα προβλήματα της αγοράς, θα έχουμε αποτύχει: Σκοπός μας δεν είναι η κινδυνολογία, ούτε η εύκολη ρητορεία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιδίωξή μας πολιτικές που να δίνουν απαντήσεις σε υπαρκτά προβλήματα, πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Μνημονίου» ανέφερε η υπουργός Εργασίας.
Η κα Κατσέλη επανέλαβε πως η ευελιξία που εισάγεται στην αγορά εργασίας, «υπάρχει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ενώ και οι επιχειρησιακές συμβάσεις κάτω από τις αντίστοιχες κλαδικές, «ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές που επικρατούν στην αγορά σήμερα, όπου ο εργαζόμενος είναι ο πιο αδύναμος. Αυτό το καθεστώς ερχόμαστε να ανατρέψουμε, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα ελάχιστο δίχτυ ασφάλειας - εκείνο της κλαδικής σύμβασης, και της συλλογικής σύμβασης εργασίας».
Η υπουργός Εργασίας, ζήτησε εξάλλου «να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα», συνεπεία του νομοσχεδίου, συμπληρώνοντας πως «η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι».
«Οι ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ούτε αρκούν για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι το μισθολογικό, είναι η τεράστια γραφειοκρατία, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, και οι ελλείψεις των επιχειρήσεων σε καινοτομία, δικτύωση, κοινωνική αποτελεσματικότητα» εκτίμησε η υπουργός. Με το νέο πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί από την βελτίωσή τους στους παραπάνω άξονες και από την δυνατότητα της κυβέρνησης, να πραγματοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, όλες τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος - ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Κατσέλη.
Τσίπρας: Νομοσχέδιο ταπείνωσης
«Νομοσχέδιο εργασιακής, εθνικής και κοινωνικής ταπείνωσης» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας, το πολυνομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης, και προειδοποίησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει. Όποιος πιστεύει πως μπορεί να βγάζει την ουρά του απ’ έξω κάνει λάθος».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις εναντίον της κυβέρνησης και των παρισταμένων υπουργών - του κου Παπακωνσταντίνου και της κας Κατσέλη - κατηγορώντας τους πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της Τρόικας», μια κυβέρνηση «μεταφραστών του Μνημονίου»: «Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα».
«Είναι ψέμα το δίλημμα «νομοσχέδιο ή απολύσεις», όταν στο ίδιο το νομοσχέδιό σας διευκολύνετε τις απολύσεις, αφού οι αποζημιώσεις εξαφανίζονται. Ο ισχυρισμός της υπουργού Εργασίας, πως θα απαιτείται για την μείωση των μισθών, η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου είναι για γέλια: Υπό την απειλή της απόλυσης, οι εργοδότες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι εκδότες και οι καναλάρχες είναι οι μόνοι φυσικοί σύμμαχοι που σας έχουν απομείνει. Ο μόνος νόμος άλλωστε που βρήκατε να αναστείλετε, είναι το 20% που πρέπει να πληρώνουν οι καναλάρχες κάθε χρόνο».
Ο κος Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Ως πότε θα καταπίνετε την συνείδησή σας; Το κάνατε με το Μνημόνιο, το κάνατε με τα ασφαλιστικά, άντε και σήμερα. Νομίζετε πως μετά ξεμπερδεύετε; Αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει. Το Μνημόνιο νούμερο τρία, έχει νέα μέτρα - και θα κληθείτε μέχρι τα τέλη Φλεβάρη, προφανώς και πάλι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, να ψηφίσετε νέες μειώσεις στους μισθούς, στις ΔΕΚΟ, μέχρι και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τι θα κάνετε το Φλεβάρη; Θα πάτε και πάλι στον ΚΤΕ να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και θα στοιχηθείτε πίσω απ’ τις επιλογές του κου Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου;».
Παπαρήγα: Tώρα αρχίζει ο πόλεμος
«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος - και οι εργαζόμενοι θα συνειδητοποιούν όλο και πιο πολύ, πως δεν έχει κανένα νόημα ο αγώνας που έχει στη σημαία του, το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι» εκτίμησε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως αντικειμενική λύση των προβλημάτων της εργατικής τάξης, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επίλυση του «προβλήματος της εξουσίας».
Η κα Παπαρήγα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Παράλληλα ωστόσο, απέρριψε στην ομιλία της, την προοπτική άσκησης εναλλακτικών πολιτικών μέσω του ευρωομολόγου (πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του ΠΑΣΟΚ), ή εφαρμογής «διαφορετικού μείγματος πολιτικής» κατά την ορολογία της ΝΔ. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας».
Η κρίση, κατά την εκτίμηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι κρίση πανευρωπαϊκή, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που μπορεί να λυθεί μονάχα με καταστροφή κεφαλαίων και ισοπέδωση της εργατικής δύναμης: «Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους».
Στο παραπάνω πλαίσιο, το Μνημόνιο υπεγράφη για έναν συγκεκριμένο λόγο: «Να είναι ο μπαμπούλας για να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις - όπως πολύ σωστά είπε ο κος Παπανδρέου, ότι «η κρίση είναι ευκαιρία να πάρουμε μέτρα που δεν παίρναμε επί 25 χρόνια». Ρεαλισμός, με τον σημερινό συσχετισμό δύναμης, σημαίνει ισοπέδωση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, θα πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε., που συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης και να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον» υποστήριξε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Καρατζαφέρης: Oδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό
Προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, κατέθεσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για ανικανότητα χειρισμού των προβλημάτων που αντιμετωπίζει:
«Σας καλώ να αλλάξετε πολιτική - κι αν δεν μπορείτε, να σηκωθείτε να φύγετε. Γιατί οδηγείτε την χώρα από μαρασμό σε μαρασμό, είναι λάθος, είναι θάνατος, είναι το μνημόσυνο της Πατρίδας» ανέφερε ο κος Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε πως η κυβέρνηση, πριν απ’ τις πρωτοβουλίες της για περικοπές μισθών, θα έπρεπε να φέρει ένα ενιαίο μισθολόγιο, κάτι για το οποίο, «ουδείς θα μπορούσε να αντιδράσει». Ανεπαρκείς είναι και οι ρυθμίσεις για την οικοδομή: «Ποιος αγοράζει σήμερα διαμέρισμα 200 χιλιάδων για πρώτη φορά; Ο μισθοσυντήρητος, ο φουκαράς. Αν θέλετε να μπουν στην αγορά τα ανενεργά χρήματα, θα δώσετε την δυνατότητα σε όποιον θέλει, να επενδύσει στην οικοδομή για δύο χρόνια. Αυτομάτως, από χρήματα που δεν έχετε καμία συμμετοχή, θα πάρετε το 23%. Υπάρχουν 300 χιλιάδες απούλητα διαμερίσματα. Αν πουληθούν, εσείς παίρνετε εικοστριάρια. Δεν το κάνατε. Αν βρείτε το θάρρος να πείτε πως «μαζεύω όλα μου τα δάνεια και τα δίνω σε ένα ομόλογο του ’20», αυτό είναι η λύση για να ρίξετε τη φορολογία».
«Σας είπαμε, να κάνετε μια επιμήκυνση των διοδίων και να πείτε στις εταιρείες με αυτό το συμβόλαιο να πάνε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να πάρουν χρήματα και να κάνουν 15 δισ. δημόσια έργα. Σας τα έχω έτοιμα - να ενωθεί η Ελευσίνα με την Θήβα, ώστε η διακίνηση των προϊόντων να μην περνά μέσα απ’ την πρωτεύουσα. Να ενώσουμε το Καρπενήσι με την Άρτα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. «Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, στην κρίση μείωσε τον ΦΠΑ. Λέγαμε πως όσο αυξάνεται ο ΦΠΑ, μειώνει ο τζίρος. Ευνόητο είναι».
Ο κ. Καρατζαφέρης, συμφώνησε επίσης πως «το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους», όπως επίσης πως και στις ΔΕΚΟ, «οι μισθοί είναι δύο φορές επάνω απ’ τους αντίστοιχους του Δημοσίου». Και για τα δύο ωστόσο, «οι φταίχτες δεν είναι οι υπάλληλοι, αλλά εσείς, που συνειδητά δίνατε και άδειασε το σεντούκι του κράτους» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Τοποθετήσεις βουλευτών
«Ταλαιπωρηθήκαμε σημαντικά για να πάρουμε τις αποφάσεις μας, μέσα από ένα δύσκολο, αλλά σοβαρό διάλογο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως στάση ευθύνης και συμβολής στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο λαός» ανέφερε ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας, Χρήστος Πρωτόπαπας. «Τολμάμε να πάμε και στις γειτονιές και στα καφενεία και στους εργασιακούς χώρους. Γνωρίζουμε πως έχουμε κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά εθνικό καθήκον μας είναι να οδηγήσουμε σε μια Ελλάδα χωρίς δανειστές, χωρίς τον κίνδυνο της χρεοκοπίας».
«Κινδυνεύει η οικονομία της πατρίδας μας από τα 31 λεπτά που έπαιρνε ο εργαζόμενος στην υπερωριακή απασχόληση;» αναρωτήθηκε εκ μέρους της ΝΔ, ο Μαργαρίτης Τζήμας. «Ασκείτε μια πολιτική χωρίς όρια. Μειώνετε τις αποζημιώσεις, το χρόνο προειδοποίησης απόλυσης. Είναι η πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση που κυβέρνηση έχει απέναντί της, όλη την αντιπολίτευση και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».
«Ο καθένας κρίνεται σ’ αυτές τις στιγμές απ’ το μπόι του» παρατήρησε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, συμπληρώνοντας πως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη - κι αυτό δεν πρόκειται να παρθεί πίσω». Ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατήγγειλε πως σε διάφορες ΦΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 12 δις ανείσπρακτες οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Λάτση και του Βαρδινογιάννη» αφού «δεν τολμά να ελέγξει τις τιμές των διυλιστηρίων τους».
«Ο κος υπουργός, μας είπε χθες πώς αυξήθηκε το κόστος εργασίας στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, λες και οι Έλληνες θα πρέπει να είναι είλωτες μια ζωή. Βγάζετε τον έλληνα εργαζόμενο τεμπέλη και ανίκανο, επειδή δεν θέλει να ζει όπως οι εργαζόμενοι στις πρώην ανατολικές χώρες» παρατήρησε εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Ηλίας Πολατίδης, διακρίνοντας και σκοπιμότητα πίσω από την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών, προκειμένου να αυξηθεί η προσφορά εργασίας. Ο εισηγητής του κόμματος, Π. Μαρκάκης, διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, και κατηγόρησε την ΝΔ, πως αποτελεί «πατερίτσα του ΠΑΣΟΚ», καθώς υπερψηφίζει 10 άρθρα από τα 18 του νομοσχεδίου.
«Έχετε βάλει πρόεδρο στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, έναν μόνιμο υπάλληλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα του δίνετε δικτατορικές εξουσίες» σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφορικά με την σχετική διάταξη αναβάθμισης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. «Πληροφορήθηκα πως ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως είναι αναγκαίο να περάσει με διαδικασία κατεπείγοντος. Θα ήταν προτιμότερο και σκοπιμότερο να τα υποστηρίξει μέσα στη Βουλή και να μας πει για τις δεσμεύσεις του πως δεν θα αυξηθούν μισθοί και συντάξεις» ανέφερε ο Δ. Παπαδημούλης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αριστεράς», Φώτης Κουβέλης, προέβλεψε «αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων», με μείωση των μισθών, που θα έχουν άμεση, δυσμενή αντανάκλαση στα ασφαλιστικά ταμεία, με πρόδηλη την συνέπεια, τα τελευταία να μην μπορούν να αποδώσουν παροχές προς τους ασφαλισμένους.
«Ο εργοδότης θα απασχολεί τον εργαζόμενο για 9 μήνες και πριν την συμπλήρωση του ενός έτους, θα τον απολύει χωρίς την προειδοποίηση και χωρίς να του καταβάλει αποζημίωση λόγω απόλυσης. Αν αυτό δεν είναι αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τι άλλο μπορεί να καταστήσει αιχμάλωτο τον εργαζόμενο;» αναρωτήθηκε.
Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, η ανεξάρτητη βουλευτής και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς με αυτό, «σκοτώνετε την οικονομία και άνευ λόγου, χωρίς να κάνετε τις τομές που εμείς τουλάχιστον θεωρούμε απαραίτητες».
Η κα Μπακογιάννη δήλωσε πως υπερψηφίζει τις διατάξεις για τις ΔΕΚΟ, «ως πρώτη αρχή», αλλά εξέφρασε την εναντίωσή της στην αύξηση του ΦΠΑ και ιδίως στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα: «Υπάρχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο περιβάλλον, ένας κόσμος που έχει χάσει τον μπούσουλα. Να τις φέρνατε μερικώς σε μιαν άλλη στιγμή, να το καταλάβω. Αυτή τη στιγμή, είναι τεράστιο λάθος, γιατί δεν υπολογίζετε την ψυχολογία της αγοράς» σημείωσε.
ΑΠΕ
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|