Ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής Χαλκιδικής, Γιάννης Δριβελέγκας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους των οικολογικών και επιστημονικών φορέων, εξέφρασε όπως και χθες, την δυσφορία του για εκείνους που «θεωρούν πως έχουν μεγαλύτερη οικολογική ευαισθησία από εμάς που ζούμε στην περιφέρεια», για να πάρει την σκυτάλη αργότερα ο Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), που επετέθη εναντίον εκείνων που κρίνουν τα προβλήματα της επαρχίας «ζώντας στην Αθήνα σε περιοχές που είναι επίσημα χαρακτηρισμένες ως δασικές».
Άλλο τόσο ο Γ. Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ) αξίωσε εξηγήσεις από την εκπρόσωπο του WWF γιατί δεν επέδειξαν οι οικολόγοι αντίστοιχη ευαισθησία σε σχέση με την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και δήλωσε προσβεβλημένος από χθεσινή ανακοίνωση των δέκα μεγαλύτερων οικολογικών οργανώσεων, όπου αναφερόταν ότι «η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας».
Επί της ουσίας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Ηλιόπουλος ανέφερε πως το νομοσχέδιο για την διατήρηση της βιοποικιλότητας κινείται γενικά σε σωστή κατεύθυνση, «αλλά αυτό που συζητιέται, είναι τα τέσσερα στρέμματα αρτιότητας».
«Καμία θέση υπέρ της εκτός σχεδίου δόμησης δεν μπορεί να υπάρξει» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος. Δεδομένης ωστόσο, της ανυπαρξίας σχεδιασμού και χωροταξικού πλαισίου, είναι αναγκαίος ένας «φραγμός σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις». «Όσο άδικα είναι τα 4 στρέμματα αρτιότητας, άλλο τόσο θα είναι και τα 10 και τα 20 και τα 30. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα πρέπει να λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ολικής απαγόρευσης -και μέχρι να γίνουν αυτά, να υπάρχουν κανόνες που να επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες που έχουν αγοράσει γη, να συνεχίσουν χωρίς προβλήματα, πλην περιπτώσεων που πρέπει να μπει άμεσος φραγμός», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ.
Περισσότερο απόλυτη υπέρ της επίμαχης διάταξης της Τίνας Μπιρμπίλη εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της οργάνωσης «Διεθνές Ταμείο για τη Φύση» (WWF), Θεοδότα Νάντσου, θεωρώντας την οριζόντια ρύθμιση των δέκα στρεμμάτων ως την «ελάχιστη ικανοποιητική». Για τις οικολογικές οργανώσεις «μέγιστη απειλή είναι ο κατακερματισμός των βιοτόπων. Μιλάμε για περιοχές Natura, όπου ένα τεράστιο ποσοστό δεν μπορεί να κτιστεί, είτε λόγω του ότι είναι δάσος, ή δασική έκταση, είτε λόγω του ότι είναι υδάτινα σώματα. Από την δουλειά που έχουμε κάνει με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η ρύθμιση αφορά το 5% της Επικράτειας και τους ιδιοκτήτες μεταξύ 4 και 10 στρεμμάτων», επεσήμανε.
«Αυτό που πάμε να προστατεύσουμε, δεν είναι τρία γλυκούλικα ζωάκια, ή ο αργυροπελεκάνος, όπως ακούστηκε χθες στην Επιτροπή σας. Αυτό που πάμε να προστατεύσουμε είναι το μέλλον της κοινωνίας. Στην Αυστραλία, στο Μπρισμπέιν, είχαν κάποιες ρυθμίσεις που πλησίαζαν το ελληνικό εφεύρημα να κλείνονται οι φυσικές διέξοδοι. Στην Αυστραλία είδαμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι λοιπόν θέμα ασφάλειας της δικής μας κοινωνίας και διαφθοράς των υπηρεσιών της. Δεν είναι απλά ρομαντικό το θέμα», συμπλήρωσε.
Στην συζήτηση, παρενέβη και ο μετεωρολόγος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Καντερές, παρότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής, προκειμένου να εκφράσει τις αντιρρήσεις του σχετικά με τους ισχυρισμούς της κ. Νάντσου, αντιλέγοντας πως «οι πλημμύρες στο Μπρισμπέιν οφείλονταν σε βροχοπτώσεις του μεγέθους της Γερμανίας».
Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων Γ. Βαβίζος παραδέχθηκε «ασάφειες στην χάραξη των περιοχών Natura, με συνεπακόλουθη καλλιέργεια μεταφυσικών αντιλήψεων σε σχέση με τη φύση». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μη τήρησης των κατά νόμον διαδικασιών χάραξής τους και της ανασφάλειας δικαίου που συνεπακόλουθα επικράτησε, υποστήριξε ο κ. Βαβίζος.
Σημειώνεται πως ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, εκπροσωπώντας το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δήλωσε σήμερα πως τάσσεται υπέρ της επίμαχης διάταξης
.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|