Τα κοιτάσματα χρυσού στην...
παραπάνω περιοχή είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) πάντως κάνει λόγο για ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού τόσο στον ορεινό όγκο Αγκίστρου, όσο και των ορέων Βροντούς και Μενοικίου στους νομούς Σερρών και Δράμας.
«Τα κοιτάσματα του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ και να προσφέρουν ένα τεράστιο άλμα στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης και να συμβάλουν στην έξοδό μας από την κρίση. Χρυσός, άργυρος, χαλκός, νικέλιο, χρώμιο κ.ά. αποτελούν την ελπίδα μιας εκμετάλλευσης παλαιών και νέων περιοχών, που έχουν ανιχνευτεί και εντοπιστεί από τους ερευνητές του ΙΓΜΕ», επισημαίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου.
Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Βόρειας Ελλάδας, μπορεί να φέρει στην περιοχή επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρώτη φάση. Επίσης, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΙΓΜΕ «σχεδίασε να υλοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ πρόγραμμα ανίχνευσης περαιτέρω πολύτιμων και αξιοποιήσιμων μεταλλευμάτων, ύψους 2.700.000 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η Ελλάδα είναι πρώτη παγκοσμίως στα κοιτάσματα και στην παραγωγή νικελίου, λευκολίθου, χουντίτη. Επίσης έρχεται πρώτη στην Ε.Ε. στην παραγωγή νικελίου, βωξίτη, αλουμίνας, ψευδαργύρου, χρωμίτη κ.ά.
Τα ελληνικά κοιτάσματα είναι πολύ καλής ποιότητας, πλούσια σε περιεκτικότητα. Ακολουθούν η Φινλανδία και η Γαλλία, οι οποίες παράγουν όσες ποσότητες παράγουμε κι εμείς», καταλήγει ο κ. Παπαβασιλείου.
Πηγή: infoserres.gr, Ελευθεροτυπία Aν σου άρεσε κάνε LIKE..
|