Μία ανάσα πριν το τέλος ο Καντάφι

Στις τελευταίες του ώρες το καθεστώς Καντάφι, καθώς οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης. Σφοδρές μάχες γύρω από την οικία του συνταγματάρχη και σε συνοικίες της λιβυκής πρωτεύουσας.

Οι εξεγερμένοι εκτιμούν ότι θα ελέγχουν πλήρως την πρωτεύουσα μέσα σε 15 ώρες..

 δήλωσε ένας μαχητής. Πρόσθεσε ότι βρίσκεται μόλις μισό χιλιόμετρο από το αρχηγείο τουΚαντάφι, στη συνοικία Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου οι εξεγερμένοι μάχονται επί ώρες με κυβερνητικά στρατεύματα.

Εκατοντάδες εξεγερμένοι φθάνουν στην Τρίπολη από τα Δυτικά Όρη με εφόδια, πρόσθεσε. "Ήλθα από την πόλη Γέφρεν χθες βράδυ, και μόλις τώρα ενώθηκαν μαζί μας άλλοι 300", είπε.

Την Κυριακή εκατοντάδες εξεγερμένοι έφθασαν στην Τρίπολη από την παραθαλάσσια πόλη Μιζουράτα με πλεούμενα.

Σφοδρές μάχες

Σφοδρές μάχες διεξάγονται γύρω από την οικία του λίβυου ηγέτη από το πρωί της Δευτέρας. Διπλωμάτης που βρίσκεται στην πρωτεύουσα δήλωσε ότι ο συνταγματάρχης βρίσκεται στην οικία του στην Μπαμπ αλ Αζιζία. 

Πηγή των αντικαθεστωτικών ανέφερε στο αλ Τζαζίρα πως αυτόπτες μάρτυρες είδαν άρματα μάχης να βγαίνουν από το συγκρότημα όπου βρίσκεται η κατοικία του Καντάφι και ναβομβαρδίζουν περιοχή της πρωτεύουσας.

Ο Χάμις Καντάφι, γιος του λίβυου ηγέτη ηγείται στρατιωτικής δύναμης η οποία κινείται προς το κέντρο της Τρίπολης, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Al Arabiya, επικαλούμενος πηγές των εξεγερμένων. Ο τηλεοπτικός σταθμός, μετέδωσε ότι η δύναμη αυτή αναχώρησε από το Μπαμπ αλ Αζιζία.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου, του πολιτικού οργάνου των εξεγερμένων, βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Τρίπολη, σύμφωνα με στρατιωτική πηγή. "Μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου έφυγαν αεροπορικώς από τη Βεγγάζη (το προπύργιο των εξεγερμένων) για τα βουνά δυτικά της Τζέμπελ Νεφούσα", είπε η πηγή αυτή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Νωρίτερα οι αντικαθεστωτικοί ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το 80% της πόλης, ενώ ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι μάχες διεξάγονταν σε νότιες συνοικίες και κοντά στο ξενοδοχείοRixos όπου διαμένουν ξένοι δημοσιογράφοι.

Στην εμφύλια διαμάχη έχουν χάσει τη ζωή τους - μέσα στις τελευταίες 24 ώρες - περίπου 1.300 άνθρωποι.

Ο Καντάφι, μετά από την ανακοίνωση του ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, επανήλθε με νέα, αντικρουόμενη ανακοίνωση, ζητώντας, μέσω της κρατικής τηλεόρασης, από τους πιστούς σε αυτόν πολίτες να "σώσουν την Τρίπολη". "Είναι υποχρέωση όλων των Λίβυων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου", δήλωσε.

Η Νότια Αφρική διαψεύδει ότι έστειλε αεροσκάφος να τον παραλάβει.

Κρατείται ο Σαίφ Αλ Ισλάμ

Ο δευτερότοκος γιος του Καντάφι, Σαίφ Αλ Ισλάμ, κρατείται, όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, αλλά καιεπίσημα χείλη, σε σπίτι στην Τρίπολη, από τους αντικαθεστωτικούς.

"Ένοπλοι περικύκλωσαν το σπίτι μου, όπου βρίσκομαι ακόμη, ενώ εκείνοι κυκλοφορούν έξω", είπε ο ίδιος σε τηλεφωνική επικοινωνία. "Μου λένε ότι εγγυώνται την ασφάλεια μου. Πολιορκούν το σπίτι μου. Κάθε πυροβολισμός ακούγεται. Ναι η ανταλλαγή πυρών είναι, μέσα στο σπίτι μου".

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαπραγμάτευση μεταξύ αντικαθεστωτικών και Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη μεταφορά του στη Χάγη, καθώς εκκρεμεί ένταλμα εναντίον του, όπως άλλωστε και κατά του ίδιου του Καντάφι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη και ο γιος του Καντάφι Αλ Σαάντι.

Ζητωκραυγές στην Τρίπολη

Μετά την κατάληψη και της "Πράσινης Πλατείας", παραδοσιακό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του λίβυου ηγέτη, τα ξημερώματα της Δευτέρας πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στους δρόμους κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και πράσινες - με τα χρώματα της επανάστασης -  φωνάζοντας: "Ο Θεός είναι μεγάλος".

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και την Βεγγάζη , την επαναστατική "πρωτεύουσα" στο ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος.

Λίγο μετά την κατάληψη της "Πράσινης Πλατείας" επίσης, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.  
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll