Μαίνονται πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα

Μαίνεται η πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία έχει κάψει περισσότερα από 47.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οχτώ οικισμοί στη Λευκίμμη Έβρου και το Μεσολόγγι. Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε...
Πάρνηθα και Άνω Γλυφάδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Ζάκυνθο, Φυτείες, Αιτωλοακαρνανία, Ιωάννινα και Αμφιλοχία.

Αναλυτικά
:

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση και ανέφερε ότι η πυρκαγιά φαίνεται να ξεκίνησε από την εξάτμιση τρακτέρ, το οποίο κινείτο σε δασικό δρόμο και στην πορεία του πέταγε σπινθήρες.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, στα εναέρια μέσα που ήδη επιχειρούν στην περιοχή (τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα), αναμένεται να προστεθούν δύο chinook, τρία canadair από τη Χρυσούπολη και τα αεροσκάφη από Γαλλία και Ισπανία.

«Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα», τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, σύμφωνα με τον οποίο γύρω στις 6 το πρωί υπήρξε μια μικρή ύφεση, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή υπήρξαν κάποιες αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αναζωπυρώσεις καταγράφηκαν στην περιοχή των ραντάρ και στην Πεσάνη. 

«Υπάρχουν πολυμέτωπα διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφία του χώρου, τα οποία και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης. Στην περιοχή επιχειρεί μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, ξεκίνησαν και οι ρίψεις από αέρος.

Μεσολόγγι


Με απόφαση επίσης του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρου Μπούφη, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα δημοτικά διαμερίσματα Ευηνοχωρίου και Αγίου Θωμά στο δήμο Μεσολογγίου λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή από την Πέμπτη.

Αρκαδία


Δεκαέξι φωτιές εκδηλώθηκαν την Παρασκευή στην Πελοπόννησο με πιο δύσκολή να είναι η κατάσταση στην Αρκαδία. Εκεί συνεχίζουν να απειλούνται τα χωριά ΠάπαριΜανιάτη και Δάφνη, τα οποία έχουν εκκενωθεί, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από τις Καλτεζές προς τον οικισμό Κουβέλια και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να μεταφερθούν στα χωριά Βλαχοκερασιά και Κολλίνες.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Πελοποννήσου δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η φωτιά στην Μεταξάδα Μεσσηνίας που ήταν πολύ κοντά στο χωριό ελέγχεται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ σημείωσε ότι σήμερα εκδηλώθηκαν 16 πυρκαγιές στην περιφέρεια Πελοποννήσου, εκ των οποίων οι οκτώ εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα.

''Έχουμε επικεντρωθεί στο μέτωπο της Αρκαδίας, έχουν εκκενωθεί τρία χωριά και είναι απολύτως διασφαλισμένο ότι δεν θα υπάρξει καμία ανθρώπινη απώλεια. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να μην επεκταθεί η φωτιά προς το δάσος, των Καλτεζών'' τόνισε η αντιπεριφερειάρχης για την πυρκαγιά στην Αρκαδία.

Η κ. Νικολάκου προσέθεσε ότι ετοιμάζονται και θα λειτουργήσουν βραδινές περιπολίες, από εθελοντικές οργανώσεις, στα δασικά συμπλέγματα της περιφέρειας και κυρίως στο Μαίναλο, για να προστατευθούν οι περιοχές. Είπε επίσης, ότι έχει αυξηθεί η επιχείρηση ρίψης νερού από τα εναέρια μέσα κι έχει δοθεί εντολή για ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής από γειτονικούς νομούς, για το πύρινο μέτωπο της Αρκαδίας.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Γιώργος Καρλής δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι οι δυνάμεις κατάσβεσης δίνουν κυριολεκτικά μάχη με την φωτιά που πολιορκεί το χωριό Πάπαρι. Η φωτιά βρίσκεται, όπως είπε, στο χωριό και ήδη έχει καεί ένα σπίτι. Ανέφερε επίσης ότι ένα μέτωπο έχει περάσει την Αγριακόνα και πάει προς Καλτεζές, όμως βρίσκεται πολύ μακριά, τόσο από το χωριό όσο και από το ιστορικό μοναστήρι και δεν χρειάζεται να απομακρυνθούν οι κάτοικοι.

Συμπλήρωσε ότι ο δήμος Τρίπολης ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί κατά την εκκένωση του χωριού Μανιάτη, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρεται με αναπνευστικά προβλήματα στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης.

Ο αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Κατσαφάνας δήλωσε ότι η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό του Μανιάτη κι έχουν καεί σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αριθμό.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου, το Στάνο Αιτωλοακαρνανίας, στις ΝεγράδεςΙωαννίνων, στις Φυτείες - όπου εκκενώθηκε το χωριό Σκούρτου - και την Αμφιλοχία.

Yπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι, στα Φαλάσαρνα, στην περιοχή πάνω από τον Πλάτανο Κισάμου Χανίων. Στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι που έκαναν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων τις οποίες συνέδραμε ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Εν τω μεταξύ, νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/8) υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στους πρόποδες της Πάρνηθας στη περιοχή των Άνω Λιοσίων, κοντά σε νταμάρι και πάνω από τον οικισμό Γεννηματά. Στο σημείο παραμένουν ωστόσο δυνάμεις της πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Τη μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να κερδίσουν οι πυροσβέστες και στην Άνω Γλυφάδα, όπου η πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (25/8) λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε έως το Πανόραμα Βούλας. Η φωτιά απείλησε κατοικίες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Πυροσβεστικής, προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές σπιτιών, σε ένα παράπηγμα, μια αποθήκη και μια οικοδομή, ωστόσο στο σημείο μεταβαίνουν αξιωματικοί του ανακριτικού τμήματος για να διερευνήσουν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Υπό έλεγχο τέθηκε στις τρεις τα ξημερώματα και η δασική πυρκαγιά στην Αργυρούπολη.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll