Μαύρος Σεπτέμβρης

Σε ένα... απόλυτα θολό τοπίο, λόγω των ραγδαίων ευρωπαϊκών εξελίξεων, προσπαθεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση διατηρώντας ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για το αμέσως επόμενο κρίσιμο διάστημα. Δεν υπάρχει κυβερνητικό στέλεχος που να πιστεύει κάτι αντίθετο από το
«αξίωμα» ότι ο φετινός Σεπτέμβρης έρχεται φέρνοντας νέα «μαύρα
σύννεφα» πάνω από τη σκληρή
οικονομική πραγματικότητα που βιώνει η χώρα.



Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής» στο κύριο θέμα του, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό έκανε γοργά και σταθερά βήματα στην κατεύθυνση επίλυσης βασικών προβλημάτων, που είτε χρόνιζαν, είτε προέκυψαν όπως δεκάδες άλλα μαζί με την οικονομική κρίση. Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε αυτομάτως συναγερμός και το σύνολο των υπουργών προμηθεύτηκε μια «λίστα» με 47 προτεραιότητες και απολύτως σφιχτό χρονοδιάγραμμα.

Είναι πασιφανές ότι το ένα μεγάλο και «κεντρικό μέτωπο» αφορά στην οικονομία και τις απολήξεις της. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, δεν κάνει τυχαία δημόσιες παρεμβάσεις για να πει ότι δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα - αρχίζει να εξηγεί κυβερνητικό στέλεχος...

Και αυτό γιατί -συνεχίζει- οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν σε κανέναν να «μετρήσει» από τώρα το βάθος της ύφεσης και να βγάλει συμπεράσματα. Το «όχι άλλα νέα μέτρα» εξακολουθεί να αποτελεί επιδίωξη της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες πάντως λένε ότι ιδιαίτερες αλλαγές που ενδεχομένως αποτυπωθούν ως κοινωνικά αντίβαρα στην κρίση δεν φαίνονται στον ορίζοντα.

Για παράδειγμα, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάστηκε όλα τα δυνατά σενάρια που ήθελαν, κρατώντας κάτω από το 23% τον ΦΠΑ εστίασης, να πετύχει και τον στόχο είσπραξης περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Καθοριστικό στοίχημα για την ετοιμότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο είναι αυτό της Παιδείας. Το πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή (αρχίζει και πάλι από αύριο τις εργασίες) αφορά στις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το Ενιαίο Μισθολόγιο συμπεριλαμβάνεται στις 47 προτεραιότητες που μέχρι τέλος του Αυγούστου θα πάρουν «σφραγίδα» εφαρμογής.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο πρωθυπουργός διά των επιστολών του στους συναρμόδιους υπουργούς. Ο Δ.Ρέππας (Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και ο Ευ. Βενιζέλος (Οικονομικών) είναι οι δύο υπουργοί που θα συμφωνήσουν το «κούρεμα» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων - τις αλλαγές δηλαδή που φέρνει μαζί του το Ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί να συζητηθεί εντός του Σεπτέμβρη κι ότι η «ταχύτητα» της παρουσίασής του θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το «κλείσιμο» των περικοπών στις δαπάνες για το 2011.
Aν σου άρεσε κάνε LIKE..

ShareThis

Copyrighttttttttttttttttttttttttttttttttttttt

Copyright (c) 2010-2017 frappedoupoli.gr

sociallllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll